dimarts, 27 d’abril de 2010

pastís de xocolata blanca per la Tània

Ahir va ser l'aniversari de la Tània, la companya de feina a qui fa uns dies vaig fer les ditades amb xocolata. Aquest cop, i com que ja em va deixar entreveure que la xocolata blanca li agrada molt, vaig estar buscant per internet fins a trobar aquesta recepta que combina la xocolata amb la fruita del temps d'ara: les maduixes.
És millor prepara-lo d'un dia per l'altra, ja que necessita hores per quallar i fresquet de la nevera és molt bo. No tinc les fotos del pas a pas perquè em vaig deixar la càmera al sopar de blocaires...un altre dia en faré la crònica, però ja avaço que va ser molt xulo!


Base: és recomanable utilitzar un motlle desmotllable!
- coca de igourt on hi he barrejat unes quantes maduixes triturades. Es pot fer amb la meitat de les quantitats habituals i així obtenir una base fina, o fer tota la coca i dividir-la en bases (una part ens la menjarem per esmorzar amb xocolata desfeta i l'altra la deixarem per fer el pastís ;) ).
Un cop ja tenia la base al motlle, hi vaig afegir maduixes tallades en làmines als laterals (idea d'aquí).

- també es poden triturar unes quantes galetes del tipus maria i barrejar-les amb mantega fosa fins a tenir una capa dura i homogènia que no cal posar al forn.

Capa de xocolata blanca:
- 150gr de xoco blanca (no cal que sigui fondant)
- 250mL de llet
- 250mL de nata per muntar
- 1 sobre de gelatina
Posar tots els ingredients en un cassó a foc baix, i remenar fins que estigui a punt de bullir (si tens un termòmetre,  ha d'arribar a 90º).
Retirar del foc i abocar-ho sobre la base del pastís (l'estona que triguem a preparar la següent capa ja haurà quallat el suficient com perquè no es barregin gens ni mica...paraula!).

Capa de maduixes:
- 200gr de maduixes triturades
- 250mL de llet
- 250mL de nata per muntar
- 4 cullerades de sucre
- 9 làmines de gelatina ( o 1 sobre i mig)  
Nota: he fet aquest mateix pastís amb només 4 fulles de gelatina i costa molt de quallar, però la textura és molt melosa; amb 9 qualla molt bé però la textura és massa gelatinosa. La propera vegada ho faré amb 6 fulles.


Estovar la gelatina amb aigua freda i afegir-la a la resta d'ingredients en un cassó a foc baix sense deixar de remenar fins que estigui a punt d'arrencar el bull (ha d'arribar a 90º).
Tirar tota la crema sobre la capa de maduixa blanca (si hi posem una cullera entremig, no esquitxarà tant ni caurà amb tanta força).

Deixar refredar a la nevera un mínim de 6 hores (si es té pressa es pot posar al congelador i es treu 30 minuts abans de servir).

dimecres, 21 d’abril de 2010

galetes de xocolata, plàtan i nous - HEMC#43

És la primera vegada que m'atreveixo a publicar un post per l'HEMC, un dels esdeveniments mensuals pels blocaires de cuina més concorreguts de la xarxa. Es tracta d'utilitzar l'ingredient o seguir la temàtica que l'anfitrió de torn tria.
Aquest mes s'han d'utilizar NOUS.

Galetes de xocolata, plàtan i nous:
(recepta extreta del llibre Martha Stewart's Cookies)


- 1'5 tasses de farina integral 
- 1 culleradeta de sal
- 1/2 culleradeta de llevat químic
- 125gr de mantega a temperatura ambient
- 1/2 tassa de sucre morè granulat
- 1/2 tassa de sucre morè fi
- 1 ou
- 1'5 culleradetes de vainilla
- 1 plàtan 
- 120gr de xocolata negre
- 1 tassa de flocs de civada
- 1/2 tassa de nous trossejades i lleugerament torrades (simplement es posen a una paella amb unes gotes d'aigua)

1r.Batre les farines, la sal i el llevat químic en un bol. 
2n. A part batre el sucre i la mantega fins que quedi homogeni i lleuger. Afegir-hi l'ou i la vainilla, i finalment el plàtan aixafat amb una forquilla.


3r.Incorporar-hi les farines de mica en mica, amb l'ajuda d'una espàtula.

4t. Trencar la xocolata en trossos més petits. Afegir la civada i les nous a la barreja anterior i barejar fins incorporar.

 

5è. Fer boles amb una cullera i separar-les una mica, perquè al coure s'aplanen i agafen més lloc. Enfornar a 180º durant 12 o 13 minuts o fins que estiguin dauradetes.
5è. Deixar refredar sobre una reixeta i a disfrutar!

diumenge, 18 d’abril de 2010

Galetes farcides de melmelada



Fa dos dies vaig anar a veure una nena preciosa que no té ni 2 mesos, i pels seus pares vaig preparar unes galetones com a regal. Volia fer totes les lletres del seu nom, però només em va quedar decent la inicial de Júlia...diuen que la intenció és el que compta no?!.


Ingredients (extret d'aquest blog)
- 225 gr de farina (jo vaig utilitzar farina de blat negre)
- 1 culleradeta de llevat químic
- 100 gr de mantega
- 75 gr de sucre morè
- 1 ou
- sucre glas
- melmelada al gust (jo en tenia de mora)

Tamissem la farina amb el llevat en un bol, i hi afegim la mantega a trossets. Amb les mans ho anem treballant fins a formar grumolls. Seguidament hi aboquem el sucre i l'ou batut.
Continuem amassant la barreja fins a formar una bola, que deixarem 15 minuts a la nevera perquè es refredi i la poguem treballar millor.

Estirem la bola amb l'ajuda d'un corró i tallem les galetes a la mida i forma que més ens agradin. Cal fer formes plenes que seran la base i formes amb forat que aniran a sobre.
Jo he utilitzat un got pel contorn de les galetes i el tap del saler per fer els forats. 












Enfornar a 170º uns 15 minuts o fins que estiguin dauradetes. Les retirem del forn i les deixem refredar sobre una reixeta (es pot utilitzar la safata reixada del forn).

Finalment, posem una mica de melmelada sobre les bases, espolvoregem les meitats foradades amb sucre glas i les posem al damunt.

dilluns, 12 d’abril de 2010

galetes amb ditada de xocolata

Per fi he tingut l'ocasió de fer thumbprints (ditades). Ja fa un temps que em vaig proposar regalar tot el que cuino, o els meus mitxelins m'impediran entrar per la porta, així que aquestes galetes les he fet per una companya de feina molt eficient.
- 2'5 tasses de farina
- 1 tassa de mantega a temperatura ambient + 3 cullerades
- 1 tassa de sucre
- 2 culleradetes de vainilla
- 1/2 culleradeta de sal
- 80gr de xocolata amb llet o sense
- 1 cullerada de mel 
1r. Barrejar la mantega amb el sucre, la vainilla i la sal i batre uns minuts fins que quedi ben lligat.
2n. Afegir-hi la farina i tornar a batre una estona.
3r. Fer boles amb les mans i posar-les sobre paper de forn o base de silicona (reutilitzable fins l'infinit).
4t. Enfornar a 180º durant 10 minuts. Treure del forn i fer la pentjada amb el cul d'algun estri de cuina.
Tornar a enfornar 7 o 9 minuts més, o fins que les vores es comencin a enrossir. Si eles petjades perden la forma, caldrà tornar a obrir el forn i refer-les.


5è. Treure del forn i passar-les a una reixeta perquè es refredin ben ventilades (al treure-les semblen toves, però al refredar-se s'endureixen).

6è. Mentrestant posar la xocolata tallada a trossos, les 3 cullerades de mantega i la de mel en un pot, i fondre-ho al microones (cal anar a lerta de no cremar la xocolata; és millor parar quan estigui encara una mica dura i amb una cullera remenar amb força i s'acabarà de fondre).

7è. Omplir les ditades amb la xocolata i deixar refredar.


dimecres, 7 d’abril de 2010

pastís de formatge amb festucs (4 anys!)

mmm...avui és dia de celebració, i és que fa 4 anys que estic al costat d'una persona meravellosa que em fa feliç només de veure'l...aish, que n'estic de tonta avui, i això que el dia és de pena...el què fa la primavera i l'amor!
Així que només d'arribar a casa per fer el dinar, he fet unes postres amb el que més li agrada: les galetes Granola i els festucs!
Els ingredients els he anat posant a ull, en funció del què tenia a la nevera, i del tamany de la font del forn (petitona)
- 1/2 paquet de galetes granola
- uns quants festucs (millor si són sense sal)
- 1 cullerada de mantega fosa
- 1 paquet de formatge cremós
- 1 cullerada de llevat químic
- 1 cullerada de farina de panís
- 1 cullerada de farina
- 1 cullerada de sucre
- 2 cullerades de nata muntada
- 1 ou

Triturar les galetes i uns quants festucs i posar-les a la base de la safata. Afegir-hi la cullerada de mantega fosa i fer una pasta que quedi compacte i cobreixi tot el fons.
Batre la resta d'ingredients i abocar-los sobre les galetes.

Enfornar a 180º uns 25 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net. Deixar refredar una mica i decorar al gust...jo he triturat més festucs i he fet un 4!

diumenge, 4 d’abril de 2010

Mona de Pasqua de Xocolata - Alternativa 3

Aquest any Alternativa 3 ha convocat un Concurs de Mones de Pasqua Solidàries on cal utilitzar productes de Comerç Just. Com que n'acostumo a comprar i m'ha agradat la iniciativa, no he dubtat ni un segon a participar-hi (fins el 8 d'Abril hi ha temps...). He fet una mona de maduixa i aquesta de xocolata, on els productes de Comerç Just que he utilitzat són aquests:


La Mona consta de:
- pa de pessic
- almívar
- confitura de mora
- cobertura de xocolata

PA DE PESSIC (millor fet del dia abans)
- 3 rovells + 1 ou + 50gr de sucre de Comerç Just + pell de taronja
- 3 clares + 80 gr de sucre de Comerç Just
- 80 gr de farina de blat integral
- 20 gr de farina de panís (maizena)
- 30 gr d'ametlla en pols
- 15 gr de cacau pur en pols de Comerç Just

1r. Batre els 3 rovells i l'ou senser amb el sucre i la ratlladura de taronja fins que doblin el seu volum i es blanquegin.


2n. Batre les clares amb la resta del sucre fins que quedin espumoses.


3r. Ajuntar les clares i els rovells amb una espàtula movent-la suaument.
4t. Mesclar la farina, la farina de panís, l'ametlla en pols i el cacao.

  
5è. Afegir la barreja seca als ous a través d'un tamís (que pot ser un colador) i incorporar bé amb una espàtula.


6è. Posar-ho a un motlle i enfornar a 180º uns 20 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net. Deixar refredar.




MOUSE DE XOCOLATA
- 100gr de nata muntada freda de la nevera
- 100gr de nata per muntar
- 160gr de xocolata al 70% de Comerç Just
Fondre la xocolata al bany maria fins arribar a 40º. Escalfar la nata líquida també a 40º. Mesclar la xocolata i la nata líquida i després afegir-hi la nata muntada amb una espàtula.
 











Muntatge:
. partir el pa de pessic per la meitat amb un ganivet o amb un talla-pastissos molt pràctic.


. untar bé l'interior del pa de pessic amb la meitat de l'almívar; deixar-hi caure trossos de la pell de taronja.


. escampar melmelada de mora de Comerç Just
. untar l'interior de l'altra meitat del pa de pessic i tapar.


. cobrir el pastís amb la mouse de xocolata amb l'ajuda d'una espàtula.


. decorar al gust; jo he fet unes boles de mouse de xocolata amb la tècnica anomenada quenelle, que no és més que fer croquetes; en aquest cas s'escalfen cada vegada dues culleretes amb aigua molt calenta i s'assequen bé abans d'agafar la mouse i fer la croqueta.


. al final hi he posat unes boles de quinoa cobertes de xocolata de Comerç Just, i els típics adornaments de pasqua, que no poden faltar!


Mona de Pasqua de maduixa

Fa unes setmanes vaig tornar a fer un taller de la botiga Gadgets & Cuina, on ens van ensenyar a farcir pastissos. Com que aquest any tenia moltes ganes de fer la Mona, i normalment les típiques no tenen gaire èxit, em vaig decidir a fer els dos pastissos que ens van ensenyar: aquest de maduixa i el de xocolata.


Components:
- pa de pessic
- farcit: crema pastissera + 100gr de nata + maduixes fresques
- cobertura: 250gr de nata + coulis de maduixa

PA DE PESSIC (millor fet del dia abans)
- 3 rovells + 1 ou + 100gr de sucre
- 3 clares
- 80gr de farina + 20 gr de farina de panís 
Batre les clares a punt de neu. A part batre els rovells i l'ou amb el sucre fins a blanquejar-los i incorporar-los a les clares molt suaument per no trencar l'esponjositat. Afegir-hi les farines tamisades.
Untar el motlle amb mantega i farina i enfornar a 180º amb la temperatura només per sota (si el forn té aire, millor que millor) durant uns 20 minuts. Deixar refredar.

TRUCS: 
- els ous han d'estar a temperatura ambient (triguen uns 30 minuts)
- no tothom recomana portar les clares a punt de neu, però jo ho ha provat de totes maneres, i aquesta és on el pa de pessic queda més esponjós; l'explicació és molt lògica: com que no s'hi posa llevat, l'aire que dóna l'esponjositat l'hem de crear nosaltres.
- afegir farina de panís també aporta lleugeresa
- no obrir el forn els 20 primers minuts, o perdrem temperatura i el pa de pessic no pujarà
- un cop acabada la cocció és preferible deixar el pa de pessic al forn amb la porta oberta uns 15 minuts perquè la temperatura disminueixi lentament i no es perdi tant de volum.

ALMÍBAR:
- 75gr de sucre
- 100mL d'aigua
- (opcional: kirch un cop ja estigui fred)
Posar al foc l'aigua i el sucre fins que bulli. Deixar refredar.

CREMA PASTISSERA (del dia abans millor)
- 300mL de llet
- pell de llimona
- canyella
- 2 rovells d'ou
- 60gr de sucre
- 20gr de farina de panís (maizena)
Bullir la llet amb la llimona i la canyella. Deixar refredar.
Batre els rovells amb el sucre, i afegir la farina de panís suaument per evitar els grumolls.
Afegir la barreja a la llet i posar al foc molt suau, sense parar de remenar, fins que espesseixi (passa de cop, sense que te n'adonis...és com màgic!).

COULIS DE MADUIXA
- 150gr de maduixes
- 30gr de sucre
- una mica d'aigua
Posar 30 minuts al foc fins a reduïr i espessar. Batre amb el túrmix i reservar.

 









Muntatge:
- partir el pa de pessic per la meitat. Es pot fer amb un ganivet, molt cuidadosament, o amb un estri molt econòmic que et facilita molt la feina.


- untar generosament la part interna amb la meitat de l'almívar.


- batre de nou la crema pastissera perquè sigui ben cremosa, i ajuntar-la amb 100gr de nata muntada. Amb l'ajuda d'una mànega pastissera cobrir tota la superfície del pa de pessic.


- afegir unes quantes maduixes tallades a trossets, i tornar a cobrir amb la barreja de crema i nata.


 - untar la part interna de la tapa del pa de pessic amb l'almívar i tapar el pastís.


- mesclar el coulis de maduixa amb 250gr de nata muntada i cobrir tot el pastís amb l'ajuda d'una espàtula.


- decorar al gust i deixar refredar a la nevera un mínim de 3 hores.