dimecres, 19 d’octubre de 2011

pastís d'aniversari de xocolata


Quina recepta més fàcil i quin resultat més bo! No us el perdeu, que estic segura que us quedarà molt bo i bonic! 
Aquest pastís el vaig preparar fa uns dies per celebrar l'aniversari de la meva cunyada, i quan va repetir vaig estar segura que li havia agradat!

Pastís d'aniversari (del llibre 500 pasteles, Susannah Blake, ed.Blume)
Pel bescuit de xocolata:
- 125 gr de mantega a temperatura ambient
- 140gr de sucre
- 2 ous (clares i rovells per separat)
- 110gr de xocolata negre
- 140 gr de farina de civada
- 10gr de llevat químic
- 1 cullerada de cacau 100% en pols
- 60ml de llet

Primer de tot batem la mantega amb el sucre i els rovells d'ou, fins que quedi una barreja ben cremosa.

A part, fondrem la xocolata al microones i la deixarem refredar una mica 5 minuts (com sempre, amb la xocolata més val anar fent de 10 en 10 segons, per evitar que es cremi i l'haguem de tirar...és millor que quedin perletes senseres i al mesclar amb ànims es vagin fonent).
Afegirem la xocolata a la mescla anterior.

En un bol a part, hi barrejarem la farina, el llevat i el cacau, per homogenitzar els ingredients secs. Ara els anirem afegim a la massa alternant amb rajolinets de llet, fins a tenir-ho tot ben unit, però sense batre en excés.

Per últim, batrem les clares a punt de neu (cosa que significa que si n'agafem una mica amb una cullera no en cau ni una gota), i les incorporem a la massa amb l'ajuda d'una espàtula per no perdre el volum que tenen.

Posem la massa en un motlle desmotllable (si no és de silicona és important emmantegar-lo i enfarinar-lo abans) i l'enfornem a 180º uns 45 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net.
Deixem refredar el bescuit sobre una reixeta.


Per la cobertura:
- 80gr de mantega a temperatura ambient
- 200gr de sucre llustre
- 1 cullerada de cacau pu en pols
- 1 cullerada i 1/2 de llet

Primer de tot barregem el sucre amb el cacau. A part, batem la mantega fins que quedi ben cremosa i hi anem afegint el sucre amb el cacau sense deixar de batre. Finalment hi afegim la llet i batem una mica més. 
Es pot preparar la cobertura el dia anterior, deixar-la a la nevera, i treure-la una estona abans de cobrir el pastís.


Amb una espàtula anirem cobrint el bescuit fred, tant per sobre i com pels costats. Es poden fer floritures amb una mànega pastissera o simplement fer una capa uniforme (jo, al damunt, hi vaig anar fent vuits amb l'espàtula per no deixar-ho llis del tot i que quedés més rústic).


 Finalment es pot decorar amb fruits vermells (jo en tenia de congelats).

dissabte, 15 d’octubre de 2011

galetes de moniato - la recepta del 15


Aquest mes participo per primer cop a La Recepta del 15, que convoquen cada mig mes a andra i el Xavi, d'Els Fogons de la Bordeta, i la Marina, de Xocolata Desfeta.
En aquesta ocasió proposen utilitzar moniatos, i com es tracta d'un tubercle que tan pot servir per dolç com per salat, jo m'he decidit a preparar unes galetones molt tovetes i dolces que he dut a un grup de mares molt gracioses!!

Galetes de moniato, xocolata blanca, nous i mirtils (d'aquí)
Nota: per mesurar en tasses i culleres, es poden fer conversions a mg però és molt més pràctic comprar els mesuradors a alguna ferreteria o botiga especialitzada)
 
- 125gr de mantega a temperatura ambient
- 1/2 tassa de sucre morè
- 1/4 tassa de sucre blanc
- 2 cullerades de mel
- 1 ou
- 1 cullerada d'essència de vainilla
- 1 moniato gros o 2 de petits (per fer uns 200gr de puré)

- 1 + 1/4 de tasses de farina integral de civada
- 2 culleradetes de llevat químic
- 1/2 culleradeta de sal
- 1/2 culleradeta de canyella
- 1/8 culleradeta de gingebre
- 1/8 culleradeta de nou moscada

- 1/2 tassa de perles de xocolata blanca
- 1/3 tassa de nous una mica esmicolades
- 1/4 tassa de mirtils dessecats

Primer de tot batrem la mantega, el sucre i la mel fins que quedi ben lligat (si cal es pot triturar perquè no es notin gaire els terrossos de sucre).


Seguidament hi afegirem l'ou i la vainilla, i després el puré de moniato. Per fer el puré només cal posar el moniato al microones durant uns 8 o 10 minuts (fins que quedi tou), pelar-lo i aixafar la polpa amb una forquilla.


En un altre bol, barrejarem els ingredients secs (farina, llevat, sal i espècies). Sempre se sol fer així per tal de que els aromes quedin ben repartits a tota la massa.


Anirem afegint els ingredients secs a la massa anterior i seguirem batent just fins que quedin incorporats.


Finalment només faltarà afegir els entrebancs (xocolata, nous i mirtils) amb l'ajuda d'una espàtula o una cullera.


Amb dues culleretes farem boles, no cal que quedin ben rodones, i les posarem sobre una base de silicona (o paper de forn) una mica separades les unes de les altres. Les enfornarem a 180º uns 15 minuts.


Les deixarem refredar sobre una reixeta i ja les podrem degustar!


A veure què ens proposen a la propera Recepta del 15!