dilluns, 23 d’abril de 2012

mouse de maduixa i de plàtan



Aquí tenim una recepta per celebrar la diada i que espero que agradi als oients de Ràdio Castellar, on hi col.laboren la Marina i la Clara, amb el programa Quins Fogons!
Pel primer Enfogona't ens animen a fer receptes al voltant de Sant Jordi per tal de poder triar-ne una que explicaran per antena.

Jo he triat aquesta rosa lleugera, sense sucres, sense ous, sense làctics, molt poques calories...vaja, sense gairebé res més que molta fruita i moltes vitamines. Recepta adaptada del llibre Agar Agar, de Clea.

Mouse de maduixa:
- 200gr de tofu suau
- 3 cullerades de xarop d'atzavara
- unes quantes maduixes (per fer-ne 150gr de puré)
- 1 culleradeta d'alfàbrega seca
- 2 gr d'agar agar

Per un costat triturar el tofu i el xarop a la batedora. Reservar.
A part, triturar les maduixes fins a obtenir 150gr de puré ben fi. Posar el puré en un cassó amb l'agar agar i l'alfàbrega i deixar bullir 30 segons. De seguida parar el foc, abocar-ho sobre el tofu i triturar fins que quedi tot ben unit.
Omplir els motlles fins la meitat i deixar refredar i quallar a la nevera un mínim de 30 minuts.


Fondant de plàtan amb canyella:
- 2 plàtans madurs
- 1 cullerada de suc de llimona
- 250mL de llet d'arròs
- 2 cullerades de xarop d'atzavara
- mitja culleradeta de canyella en pols
- 2gr d'agar agar

Primer de tot aixafar el plàtans amb una forquilla i barrejar-.hi el suc de llimona.
A part, posar a foc baix la llet, el xarop, la canyella i l'agar agar, i deixar bullir 30 segons. Parar el foc i afegir-hi els plàtans. Batre una mica fins que quedi una barreja cremosa.
Acabar d'omplir els motlles a cullerades, de mica en mica, per evitar que es trenqui la primera capa. Es poden fer uns foradets a la capa de maduixes per tal que la de plàtans s'hi coli i les dues capes quedin més unides.
Deixar refredar i quallar a la nevera mínim 1 hora.



Feliç diada de Sant Jordi!

dilluns, 16 d’abril de 2012

coca de iogurt i taronja


Aquesta coca és molt senzilla i ràpida, i queda molt bé acompanyada d'una infusió calentona o una xocolata a la tassa, perquè no!
Fixeu-vos que en els ingredients no hi ha impulsor (llevat químic) sinó que el que li dóna l'esponjositat són les clares batudes a punt de neu, per això no s'incorporen a la massa fins el final i sempre amb moviments molt suaus per no perdre volum.

Ingredients:
- 4 ous
- 200gr de sucre
- 150gr de iogurt natural
- 1 taronja
- 200gr de farina
- 100mL de nata líquida

Primer de tot batrem els rovells amb el sucre. Després hi afegim el iogurt, la nata, la pell de la tarojna ratllada i la meitat del seu suc.Ara hi afegim la farina i la batem just perquè quedi ben incorporada i sense grumolls.
Finalment ho aboquem sobre les clares d'ou a punt de neu, i ho barregem amb una espàtula fent moviments suaus.


Posem la massa en un motlle rectangular untat amb una mica de mantega i l'enfornem a 180º durant 20 minuts. Passat aquest temps abaixem la temperatura del forn a 160º i li deixem 25 minuts més o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec (jo al final he posat la temperatura a dalt per donar-li una mica de color).


Deixar refredar sobre una reixeta.

Per l'acabat he fet un almíbar amb aigua, sucre i una mica d'aroma de taronger i li he abocat per sobre.

diumenge, 8 d’abril de 2012

Mona de Pascua quadriculada


Què és el Comerç Just? El més just de tot és comprar al barri, al pagès de l'hort del costat, consumir productes del país, evitar intermediaris que paguen preus irrisoris als pagesos, prioritzar els productes de temporada i procurar respectar el medi i els animals que ens alimenten.

Però hi ha aliments que no es poden cultivar a les nostres terres, i que forçosament els hem d'importar. Podriem ser extremistes i deixar de consumir-los (conec a gent que han deixat de prendre cafè perquè ve de molt lluny), però en el món de la pastisseria és molt difícil prescindir del sucre i la xocolata.

Malauradament, en la majoria dels casos no sabem d'on venen els aliments que comprem. En moltes ocasions, hi ha una gran multinacional al darrera que el més probable és que prioritzi el rendiment econòmic als valors socials i ecològics.

Aleshores és on entra el paper d'organitzacions que vetllen perquè l'explotació dels conreus de canya de sucre i de cacau, entre altres, segueixin uns criteris per tal de respectar els pagesos, pagar preus justos, evitar l'explotació infantil, eliminar al màxim els intermediaris, respectar el medi ambient, i, en definitiva, disminuir les desigualtats socials i econòmiques amb països menys desenvolupats.

Tots els productes que comercialitzen aquestes organitzacions han de dur el segell de Comerç Just i així poder-los identificar clarament. Per sort, cada vegada els podem trobar a més establiments i botigues online.

Aquesta mona està feta amb productes de proximitat i de Comerç Just. Us animo a fer la vostra versió i presentar-la al concurs d'Alternativa 3. Teniu temps fins el 20 d'Abril.

Aquesta mona es pot fer el dia abans de consumir, i consta de:
- pa de pessic de iogurt
- pa de pessic de xocolata
- amlíbar i melmelada
- cobertura de xocolata

Pa de pessic (per un motlle de 18cm):
- 2 ous del número 0
- 140gr de sucre d'Alternativa 3
- 100mL d'oli d'oliva suau
- 200gr de iogurt natural La Fageda
- 130gr de farina integral de blat Xeixa de Can Pipirimosca
- 6 gr d'impulsor

Batre els ous amb el sucre fins que quedi una barreja suau i d'un color pàl.lid. Afegir l'oli i el iogurt i seguir batent.
Finalment, barrejar la farina i l'impulsor i afegir-los a la massa de mica en mica i fent moviments molt suaus. No batre en excés.

Untar d'oli el motlle, enfarinar-lo lleugerament i abocar-hi tota la massa. Enfornar a 180º durant 30 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.

Pa de pessic de xocolata (per un motlle de 18cm):
- 2 ous del número 0
- 100gr de sucre d'Alternativa 3
- 100mL d'oli d'oliva suau
- 70gr de perles de xocolata d'Alternativa 3
- 1 cullerada de cacau d'Alternativa 3
- 130gr de farina integral de blat Xeixa de Can Pipirimosca
- 6 gr d'impulsor

Batre els ous amb el sucre fins que quedi una barreja suau i d'un color pàl.lid. Afegir l'oli i seguir batent.
Fondre les perles de xocolata al microones (de mica en mica per evitar que es cremi) i incorporar-les a la mescla anterior.
Finalment, barrejar el cacau, la farina i l'impulsor i afegir-los a la massa de mica en mica i fent moviments molt suaus. No batre en excés.

Untar d'oli el motlle, enfarinar-lo lleugerament i abocar-hi tota la massa. Enfornar a 180º durant 30 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.  

Farcit:
- almíbar (30gr de sucre + 30mL d'aigua)
- melmelada de préssec i codonyat d'Els Fruits Saborosos

Per fer l'almíbar només caldrà posar el sucre i l'aigua a foc suau fins que espesseixi lleugerament i adquireixi un color avellanat. Reservar.

Cobertura:
- 160 gr de perles de xocolata d'Alternativa 3
- 100mL de nata per muntar
- 100mL de nata per muntar

Fondre la xocolata al microones (si es té un termòmetre hauria d'arribar a 40º). A part, escalfar 100mL de nata al microones (també fins als 40º), i barrejar-la amb la xocolata.
Batre els 100mL de nata restants i, amb moviments suaus, incorporar de mica en mica a la barreja anterior.

Decoració:
- perles de xocolata d'Alternativa 3
- preparat de glassejat de Tate Lyle (de comerç Just) pels dibuixos de la teulada
- galetes esmicolades
- ametlles laminades
- bombons d'Alternativa 3
- pollets i plomes

Per fer la caseta he seguit les recomanacions del blog del Ramon, tot i que m'ha fet mandra fer les plantilles i per això no m'ha quedat del tot ben encaixada, però per ser el primer cop jo me'n sento ben orgullosa!

 
Muntatge:
Un cop tinguem els pans de pessic freds, els desmotllarem i els hi farem un forat al mig amb un aro de decoració. Així podrem intercanviar-ne els cors i el pastís ens quedarà com un tauler d'escacs (aquest pas es pot ometre, evidentment!).

La part inferior del pastís la retallarem una mica per tal d'anivellar-la. Ara la impregnarem amb l'almívar, li posarem una bona capa de melmelada i la cobrirem amb l'altra pa de pessic.

Ara ja podrem començar a cobrir tot el pastís amb la cobertura de xocolata. Anirem allisant la part superior i els costats.


Finalment hi posarem la decoració: unes galetes esmicolades per simular sorra, els bombons pel voltant, la caseta de xocolata, i les plomes i els pollets típics de les Mones de Pascua.



Feliç dia de la Mona a tots!


dimarts, 3 d’abril de 2012

semiesfera de xocolata i plàtan


Inspirada en la recepta de la portada del CUINA d'aquest mes, fa uns dies vaig fer aquesta semiesfera. Us he de dir que el farcit de mouse de xocolata va agradar molt, però no queda ben bé com una mouse, sinó com un bombó. La mouse de plàtan l'hi vaig afegir per acabar d'omplir el motlle, i perquè el combinat xocolata-plàtan sempre queda molt bé.

Potser us pot servir d'inspiració per la Mona? Recordeu que si la feu amb productes de comerç just podeu optar a un lot de productes valorat per 200 euros (jo el vaig guanyar l'any passat i vaig al.lucinarr!!).

mouse de xocolata:
- 500gr de xocolata per fondre
- 200gr de mantega
- 250mL de nata (35% de MG)
- 1 cullerada de xarop d'atzavara
- pell ratllada de taronja
Fondre la xocolata i la mantega al bany maria. A continuació afegir-hi la nata remenant al mateix temps. Finalment incorporar-hi el xarop d'atzavara i la pell de taronja.

Folrar un bol amb paper film (per tal de que ens faciliti el desmotllat), i abocar-hi la mouse. Deixar refredar a la nevera mentre preparem la següent capa.

mouse de plàtan:
- 3 plàtans madurs
- 100mL de llet
- 100gr de iogurt
- 1gr d'agar agar
En un cassó, posar la llet amb l'agar-agar i deixar bullir 30 segons. Un cop una mica fred, afegir-hi el iogurt i els plàtans aixafats.
Abocar sobre la mouse de xocolata i tornar a posar a la nevera.

Base:
- 1 paquet de digestive
- 100 gr de mantega fosa
Esmicolar les galetes al minipimer, afegir-hi la mantega fosa remenant bé perquè quedin totes ben humides, i escampar-les pel damunt de la mouse de plàtan (vigilant de no aixafar gaire fort). Torna a posar a la nevera mentre preparem la cobertura.

Cobertura: 
- 100gr de mantega
- 150gr de xocolata per fondre
Simplement caldrà fondre la mantega i la xocolata al microones, barrejar bé i deixar refredar una mica de res.
Desmotllar amb cura la semiesfera i posar-la sobre una reixeta.Ara hi abocarem la cobertura pel damunt i amb una espàtula anirem cobrint tots els racons.

Decorar al gust; en el meu cas uns gerds deshidratats sensers i ratllats, i unes quenelles amb la mateixa cobertura.