dimecres, 26 de setembre de 2012

magdalenes de figues

Aquestes magdalenes d'avui són molt bones i versàtils! Les he fet moltes vegades i amb la fruita que he tingut a mà. A més, després d'algunes proves, les he aconseguit fer més aptes per nadons (i per tothom), ja que el xarop d'atzavara té un índex glucèmic molt més baix que el sucre refinat, té funcions prebiòtiques i al tenir un poder edulcorant més alt se n'ha d'afegir molta menys quantitat que d'altres edulcorants.

Us les recomano amb la fruita que més un agradi.


Magdalenes estacionals (adaptació de llibre Martha Stewart's Cupcakes):


- 2 tasses i 1/4 de farina integral de sègol

- 1/2 tassa de farina de blat de moro 
- 1 cullerada de llevat químic
- 1 culleradeta de sal
- 1 tassa de mantega (225gr) a temperatura ambient
- 1/2 tassa de xarop d'atzavara*
- 1 culleradeta i 1/2 d'extracte de vainilla
- 3 ous i 1 clara
- 1/2 tassa de llet vegetal **
- unes quantes figues fresques

* també funciona amb 1 tassa de sucre; a la recepta original 2 tasses i 1/4 de sucre!!
 ** a la recepta original 1 tassa de llet - NOTA: sempre que s'utilitza xarop d'atzavara o altres edulcorants líquids cal posar la meitat de llet

Com gairebé sempre al fer masses primer caldrà batre la mantega amb el xarop fins que quedin ben emulsionats. Seguidament afegir-hi els ous i la clara un a un, i després l'essència de vainilla.
A part haurem mesclat les farines, el llevat i la sal, i ara els afegirem a la massa alternant amb la llet, i batrem just fins que quedi tot ben incorporat (no batre en excés o la massa s'enduriria).
Ara ja hi podem afegir les figues tallades a trossets i les incorporarem bé a la massa amb l'ajuda d'una espàtula.

Omplir els motlles de magdalenes fins a 2/3 de la seva capacitat i enfornar-los a 180º durant uns 25 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.
Deixar refredar sobre una reixeta i consumir al moment ;)

Aquí teniu la versió estiuenca amb maduixes:


I la mateixa recepta amb cireres, que vaig preparar de la mateixa manera però en comptes d'incorporar trossos de cirera dins la massa, un cop vaig omplir els motlles, hi vaig introduïr una cirera sensera al mig (sense el pinyol perquè les vaig fer per la colla dels petitons).

dimarts, 11 de setembre de 2012

magdalenes de plàtan amb cobertura de xocolata


Ai, quants dies sense publicar res...jo crec que després del pastís d'aniversari de la Joana em vaig quedar una mixa xof perquè és dels que  menys m'ha agradat. No us ha passat mai que quan millor voleu fer una cosa, pitjor us queda?

Per trencar el gel, avui he fet aquestes magdalenes que són una adaptació d'aquestes altres i que després de repetir moltes vegades he anat adaptant als meus gustos i les he acabat fent sense mirar cap recepta (sobretot n'he reduït la quantita de sucre...300gr em semblen una burrada!)

Aquest cop les he recobert de una crema de mantega de merenga suïssa (Swiss meringue buttercream) amb una mica de cacau en pols, que complementa de meravella!

Ingredients(tots a temepratura ambient):  
- 3 plàtans madurs
- 3 ous del número 0 (clares i rovells per separat)
- 1 tassa de sucre integral
- 1/2 tassa de margarina vegetal ecològica
- 1 tassa i 1/2 de farina integral de blat ecològic
- 1 cullerada sopera de llevat químic
- 1 culleradeta de canyella
- 1/2 culleradeta de gingebre mòlt

Aixafar els plàtans amb una forquilla i batre amb els rovells d'ou (si els plàtans no han quedan prou aixafats, es pot utilitzar el minipimer). 
Seguidament afegir-hi la margarina a temperatura ambient i seguir batent fins que quedi una barreja cremosa.
Mesclar la farina, el llevat i les espècies i afegir-les a la massa de mica en mica i batre just fins que quedin incorporades.
Finalment portar les clares a punt de neu i incorporar-les a la massa suaument amb l'ajuda d'una espàtula.

Omplir les càpsules de magdalena fins a 3/4 i enfornar a 180º durant uns 20 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.
Deixar refredar sobre una reixeta.

Crema de mantega de merenga suïssa al cacau:
- 3 clares d'ou
- 1/2 tassa de sucre integral
- una punta de sal
- 250gr de mantega
- 1 culleradeta d'extracte de vainilla
- 2 cullerades de cacau en pols

Posar les clares, el sucre i la sal al bany maria, i mesclar a mà fins que s'escalfi i el sucre s'hagi dissolt completament (així es couen una mica les clares i es redueix el risc sanitari de prendre ous cruus).
Treure del bany maria i batre amb les varetes fins que es refredi la mescla (trigarà uns 10 minuts, per tant és millor utilitzar una batedora elèctrica. No cal gastar-se gaire diners en una kitchenAid, que és fantàstica però molt cara...jo tinc un aparell de la marca Jata que fa meravelles!).
Un cop fred, afegir la mantega a cullerades i anar batent fins que quedi ben cremós. Seguidament afegir-hi l'essència de vainilla i el cacau i acabar de barrejar bé.
Posar a la mànega pastissera i decorar al gust.

La crema de mantega es pot guardar 3 dies a la nevera o 1 mes al congelador. 

Bona diada! Ens veiem a la mani!