diumenge, 23 de desembre de 2012

Pastís de Nadal



Últimament, enlloc de mirar la televisió, miro youtubes de pastisseria, i l'altra dia, saltant d'un a l'altra, em vaig topar amb la famosa Nigella Lawson  que feia un pastís de Nadal que amb una olor que traspassava la pantalla.
Així que vaig estar buscant alguna recepta que pogués fer jo i vaig adaptar la que vaig trobar a un dels fascicles de Pasteleria Creativa (la primera col.lecció de Planeta de Agostini que he fet mai...em fa gràcia a mi i tot!).

Aquest pastís es pot fer canviant les prunes per orellanes, figues seques o dàtils, i les 
nous per ametlles, avellanes, o el què tinguem al rebost.

Ingredients:
- 175gr de mantega a temperatura ambient
- 175gr de sucre de canya integral
- 2 ous a temperatura ambient

- 225gr de farina integral d'espelta
- 1/2 culleradeta de llevat químic
- 1 culleradeta de canyella
- 1/2 culleradeta de gingebre mòlt
- 1/4 culleradeta de nou moscada
- 1/8 culleradeta de clau

- 1 taronja ecològica
- 110gr de prunes ecològiques
- 1 poma fugi ecològica
- 50gr de nous ecològiques

Per un costat batre la mantega amb el sucre fins que quedi una barreja cremosa. Després afegir-hi els ous d'un en un i seguir batent.
A part, haurem barrejat els ingredients secs (farina, llevat i espècies) i ara els afegirem de mica en mica a la massa i batrem just fins que quedi ben barrejat.

Finalment afegirem els ingredients que li donaran textura i sabor: les prunes tallades en 4 o 6 trossos, la pell ratllada de la taronja i el suc que en sortirà d'expreme-la entre les mans, i la poma ratllada.

 








Emmantegar i enfarinar un motlle i omplir-lo amb la massa repartint-la bé amb una espàtula. Com que estarà molta estona al forn, el taparem amb paper d'alumini al que li haurem fet uns forats perquè el vapor d'aire surti.

Enfornar-lo a 180º durant 1hora o 1 hora i quart (sí, no m'he equivocat, aquests pastissos triguen molt a coure's).

Deixar-lo refredar.

Cobertura de taronja: simplement barrejarem una mica de suc de taronja amb sucre llustre fins a obtenir la consistència que ens agradi. Si és més densa quedarà una capa més gruixuda i cruixent, i si és més líquida regalimarà més i serà més fina.
Banyar el pastís pel damunt i acabar-lo amb unes quantes nous al mig.

  
BON NADAL A TOTHOM!

dissabte, 15 de desembre de 2012

Galetes de Nadal III


Ja fa un temps que havia provat de decorar galetes i no me n'havia sortit gaire. Tant és així que un cop vaig utilitzar xocolata blanca tenyida enlloc de glaça real...
Total, que em va quedar un rau rau d'insatisfacció amb el que un dia o un altre m'havia d'enfrontar, i aquesta setmana he tingut la ocació perfecte per treure'm l'espineta.

Ahir vam celebrar un Mercat de Nadal a Mamas Graciosas, un col.lectiu de mares (i pares!) que ens reunim cada divendres, on es tractava de que les que feiem coses creatives des de casa les poguéssim mostrar als visitants, i de seguida em vaig apuntar al carro.
La logística consistia en customitzar una o varies caixes de cartró i muntar la paradeta. Aquí podeu veure la meva (les manualitats amb paper no són el meu fort, però em va quedar prou resultona!).
Moltes gràcies a les organitzadores!!


Per endolcir el dia vaig preparar galetes i cupcakes. A la propera entrada us posaré les receptes del cupcakes, que mal m'està dir-ho, però eren boníssims...


El fet diferencial de la meva aportació és que tots els productes (excepte el fondant i els colorants alimentaris) són ecològics, integrals i de comerç just (com sempre, vaja!).

Per les galetes vaig fer les de gingebre del primer intent de galetes decorades, i unes de cacau.


Galetes de cacau (adaptat del llibre Martha Stewart's Cookies):

- 120gr de mantega a temperatura ambient
- 1 tassa de sucre de canya integral
- 1 ou del número 0
- 1 culleradeta d'extracte de vainilla
- 1 tassa i 1/2 de farina integral d'espelta
- 1/2 tassa de cacau pur
- 1/2 culleradeta d'impulsor (llevat químic)
- un polsim de sal marina

Primer de tot batre la mantega amb el sucre fins que quedin ben emulsionats. Afegir-hi l'ou i la vainilla i batre una mica més.
A part, en un bol barrejar el ingredients secs (farina, impulsor i sal) i afegir-los a la mescla anterior just fins que quedin incorporats (no batre en excés).

Dividir la massa en dues parts, embolicar-les amb paper film i posar-les a la nevera mínim 1 hora o d'un dia per l'altra, per poder-la treballar millor.

Treure una de les boles de la nevera i deixar que torni a temepratura ambient i s'estobi una mica. Empolsinar de farina la taula de treball i amb el corró estirar la massa fins que tingui un gruix d'uns 3mm. Tallar amb talla-pastes de formes diverses o amb un got per tenir galetes rodones.

Passar les galetes a una base de silicona o paper de forn, i posar-ho a la nevera uns 15 minuts perquè les galetes s'endureixin una mica.
Seguir fent el mateix amb la resta de la massa.

Escalfar el forn fins a 180º (dependrà de cada casa, però normalment convé encedre'l 10 o 15 minuts abans), i enfornar les galetes uns 15 minuts o fins que els contorns comencin a daurar-se (és millor treure-les una mica toves que no passar-se de temps).

Deixar-les refredar sobre una reixeta.

Un cop fredes ja es poden decorar. I com que jo tot just estic a les vasseroles, us remeto al blog de la Bea d'on jo he tret molta informació.

Només us diré que per fer-ho s'utilitza glaça real (barreja de clara d'ou i sucre llustre), però jo en aquest cas, i per evitar problemes alimentaris pel fet d'utilizar ou cru, vaig comprar un preparat que es comercialitza amb el nom de Royal Icing Sugar, el qual porta clara deshidratada i només s'ha de barrejar amb més o menys aigua per aconseguir la consistència desitjada (el de Tale Lyle és de comerç just i es troba a les botigues Taste of America).

Aquí podeu veure una foto del procés durant la nit anterior, quan la casa està en silenci i calma i jo puc posar la radio ben fluixeta i entrar en màxima concentració! jeje!


Finalment, us deixo amb les galetes de gingebre (sí, ho sé, normalment les de gingebre es tallen amb els ninots, però em semblaven tant bonics de negre, que vaig decidir canviar d'opinió a última hora!).


Fins la propera!