dissabte, 30 de març de 2013

Mona de Pascua 2013


Aquí la teniu! La Mona d'aquest any amb figuretes de fondant, ou de xocolata i decoracions de crema de mantega. Us he de dir que és la millor que he fet fins ara.
El pa de pessic és esponjós i amb el punt just de cacau, el farcit hi combina a la perfecció, i les dues de capes de cobertura són delicioses i amb un acabat molt bonic! (no és molt correcte que ho digui jo, però és que n'estic molt orgullosa!).

Participo al concurs de Mones de Pascua Solidàries d'Alternativa 3, que consisteix en utilitzar productes de Comerç Just. Si voleu entrar al seu facebook i clicar M'agrada, us ho agraïré.
Podeu clicar aquí per més informació...teniu de temps fins el 15 d'Abril.


El pastís consta de:
- pa de pessic (es pot fer el dia abans)
- almíbar
- melmelada d'albercoc
- ganache de xocolata (necessita 1 hora de repòs o es pot fer el dia abans)
- cobertura de cacau brillant (necessita 6 hores de repòs o es pot fer el dia abans)

Pa de pessic de cacau molt esponjós motlle de 18cm (adaptat d'aquest):
- 200gr de farina de blat blanca*
- 20gr de farina d'arròs *
- 20gr de cacau en pols d'Alternativa 3*
- 10gr de llevat químic
- 1/2 culleradeta d'essència de vainilla
- 165gr de mantega a temperatura ambient **
- 130gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 2 ous a temperatura ambient*
- 100mL tassa de llet a temperatura ambient**

*ingredients ecològics
** ingredients de proximitat

Per un costat haurem barregem les farines, el cacau i el llevat.
Començar batent el sucre amb la mantega fins que quedi una barreja cremosa. Afegir-hi els ous d'un en un i després la vainilla.
Ara hi anirem abocant la barreja de farina alternant-la amb la llet, i seguir batent fins que quedi tot incorporat, però no més.
Posar la massa al motlle cobert amb paper de forn (reutilitzable), i enfornar a 180º durant uns 40 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net.
Deixar refredar sobre una reixeta.


Almíbar:
- 70gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 70mL d'aigua
- un raig de licor de cacau d'Alternativa 3*
Posar tot a foc molt baix i deixar coure fins que espesseixi una mica.

Melmelada d'albercoc de Cal Valls (*ecològica i **de proximitat)

Ganache:
- 100gr de perles de xocolata d'Alternativa 3*
- 100mL de nata al 35% de MG** 
- nata muntada (opcional)
Escalfar la nata al microones, cobrir les perles de xocolata, esperar uns minuts, i remenar molt bé fins que quedi tot ben barrejat i tota la xocolata fosa.
Si queda molt fort de gust o es vol més melós, es pot barrejar nata muntada, amb l'ajuda d'una espàtula.

Cobertura de cacau brillant (n'hi ha per cobrir 3 pastissos)
- 66gr d’aigua
- 480gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 320gr de nata al 35% de MG **
- 100gr de cacau en pols d'Alternativa 3*
- 2 gr o 1/2 culleradeta d'agar agar*
Posar al foc l'aigua, el sucre, la nata i l'agar agar, i quan arrenqui el bull deixar bullir 30 segons. Retirar del foc, afegir-hi el cacau i batre fins a homogenitzar (si cal i hi ha grumolls, es pot passar pel túrmix)
Colar, deixar refredar i reservar a la nevera un mínim de 6 hores.

Muntatge:
Partir el pa de pessic per la meita i banyar-ne la part de dins amb l'amíbar. A continuació ja hi podrem posar una bona capa generosa de melmelada.

Ara traurem el ganache de la nevera i el batrem amb la batedora de baretes per airejar-lo una mica, i ja el podrem extendre pel damunt i pels costats del pastís. Si el pa de pessic deixar anar moltes engrunes, es pot fer una primera capa de ganache per tapar-les, posar el pastís a la nevera perquè s'endureixi una mica, i després ja fer la segona capa més gruixuda i uniforme. Deixar refredar a la nevera almenys 30 minuts.


Finalment, i amb el pastís encara sobre la reixeta, el cobrirem amb la glaça brillant. Per això caldrà escalfar-la al foc o al microones fins que arribi als 40º. La deixarem refredar una miqueta perquè no caigui tant tant líquida, i l'abocarem per sobre del pastís. Podem recollir la glaça que caigui per tornar-la a tirar pel damunt i fer una capa més gruixuda.   



Decoració:
- conill de fondant (pasta de sucre)
- pollet de fondant (pasta de sucre)
- ou de xocolata fet amb perles de xocolata d'Alternativa 3*
- gespa i flors fetes amb Crema de merenga suïssa (Swiss meringue buttercream) 

Crema de merenga suïssa:
- 2 clares d'ou (que em van sobrar després de fer crema catalana)
- 52gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 180gr de mantega a temperatura ambient**
- una culleradeta d'essència de vainilla

- colorants alimentaris
Posar al bany maria les clares d'ou i el sucre fins que aquest quedi ben dissolt. Treure del bany maria i començar a batre a poc a poc perquè les clares es vagin muntant i la barreja es refredi (s'hi pot estar uns 10 minuts, per tant, més val tenir una batedora de varetes elèctrica).
Seguidament afegir-hi la mantega tallada a daus sense deixar de batre perquè es vagi incorporant a la crema.
Per acabar incorporar l'essència de vainilla mesclar-ho bé amb una espàtula.

Omplir la mànega pastissera i decorar segons la inspiració del dia!


diumenge, 17 de març de 2013

Concurs de Mones de Pascua 2013 (4a edició)




Torna el concurs de Mones d'Alternativa 3. Només queden 2 setmanes per Pascua i ja és hora d'anar-hi pensant. Ja sigui amb el gust del pa de pessic, amb la quantitat de plomes que el guarniran, o amb quina figureta hi podrem fer.

Com que de la xocolata no ens hem podrem escapar, és el moment de reflexionar sobre d'on prové i si sabem en quines condicions s'ha elaborat. De xocolata aprop nostra no se'n fa, encara que digui "xocolata suïssa"...no! a Suïssa no hi creix la planta del cacau!

El Cacau prové de països en vies de desenvolupament, que reben moltes pressions per part de les grans multinacionals, per abaratir despeses, ja sigui a costa dels treballadors, com també de la qualitat del producte.

En quant al sucre, tampoc ens enganyarem: el sucre de canya no es produeix a la cantonada de casa. En tot cas aquí hi trobem sucres refinats provinents de la remolatxa, que nutritivament no tenen res a veure amb un bon sucre de canya, el qual conserva tots els minerals i les vitamines. 

I aquí és on podem fer servir el nostre poder com a consumidors. Perquè "qui paga mana!".
 
Per això Alternativa 3 i altres ONGs fan una funció molt important, com és la de sesibilitzar a la població sobre la realitat dels països productors i de com podem millorar les condicions de treball i de vida dels seus habitats, amb el simple fet d'assegurar-nos que comprem sota el Segell de COMERÇ JUST, el qual assegura condicions de treball adequades, evita l'explotació infantil, garanteix preus justos, redueix els intermediaris, respecte el medi ambient, etc. 

Cada vegada hi ha més botigues on es poden trobar alternatives a les grans corporacions, però si voleu podeu clicar al damunt del logo d'Alternativa 3 i entrareu a la seva botiga virtual. També teniu l'enllaç aquí al blog, a la columna de l'esquerre.

BASES DEL CONCURS
1.Empresa organitzadora
La organització del concurs corre a càrrec d'Alternativa3 ONG.
2. Bases
a) La fotografia ha de ser nítida i veure’s amb claredat la Mona Solidària i els productes de Comerç Just que s’han utilitzat per la preparació.
b) S’ha de fer arribar a través d'email a la direcció de correu ong@alternativa3.com, especificant les dades personals de l’autor (nom, edat, Població, telèfon i email), títol i materials utilitzats.
c) Els drets d’autor de la fotografia passaran a la base de dades de la organitzadora del concurs.
d) La finalització del termini per enviar la fotografia serà el 15 de Abril del 2013
3. Requisits de participació
Podrà participar a la promoció qualsevol persona major d’edat.
4. Acceptació de les bases
La participació al concurs suposa la acceptació plena i incondicional d’aquestes bases generals.
5. Premi
El premi consisteix en un lot de productes de Comerç Just valorat en 200€
6. Dades personals
Les dades personals dels participants seran inclosos al fitxer de bases de dades
d'Alternativa3 ONG. Els drets d’oposició, accés, rectificació o cancel·lació d’aquests es faran per escrit a ong@alternativa3.com, o per telèfon a 93 786 9379.

Si voleu algunes idees, us enllaço a les mones que vaig presentar per les altres edicions del concurs:

el primer any vaig fer aquesta de xocolata i la de maduixa

una bona alternativa a la de xocolata...deliciosa!

Mona de xocolata amb la que vaig guanyar el 1r premi!!
 
Aquesta és la mona de l'any passat, i amb la que vaig guanyar el 2n premi!