dissabte, 28 de maig de 2011

a foc lent

foto de jordidemiguel  (mil gràcies!)
El passat 18 de Maig, després d'una nit de Lluna Plena, la Joana va arribar amb empenta i ganes d'omplir-nos d'alegria.
Estaré un temps pendent del seu ritme, però espero seguir disfrutant de les vostres propostes encara que sigui des de la rereguarda.

dilluns, 9 de maig de 2011

braç de gitano amb maduixa




Acostumo a repetir molt poques receptes, però el primer cop que vaig fer el braç de gitano no em va quedar com m'hagués agradat, aixó que ahir pel dinar de diumenge, en vaig tornar a preparar un, del que vaig quedar molt contenta! 
El farcit es pot modificar, però aquest amb maduixes és molt fresquet i lleuger.

Base (del blog de la Gemma de la Cuina de Casa):
- 3 ous
- 105 gr de farina
- 105 gr de sucre

Batre els ous i el sucre fins a punt de llaç (és a dir, que quedi d'una textura tan cremosa que al aixecar la batedora podriem dibuixar un llaç). Després hi afegim la farina amb una espàtula, fent moviments molt suaus de baix a dalt, per no perdre el volum i l'esponjositat guanyats abans.


Es posa la massa sobre la safata del forn o sobre una base de silicona molt baixa prèviament emmantegada i enfarinada (com la que té Lekué per fer pomes al forn i que no vessi tot el suc), s'escampa bé perquè arribi a tots els costats, i s'enforna 10 minuts a 180º.
Passat aquest temps, es bolca la base sobre un drap humit i de seguida s'enrotlla (si esperéssim que fós fred es trencaria tot). Deixar refredar.


Farcit:
- 150gr de maduixes
- 30gr de sucre
- un raig d'aigua
- 250mL de nata muntada
Primer es prepara un coulis de maduixes posant-les tallades a daus junt amb el sucre i l'aigua a foc molt baix, remenant de tant en tant, i deixant que espesseixi al nostre gust. Després ho batrem perquè no hi hagi grumolls.


Muntem la nata (sempre es recomana treure-la de la nevera just abans de fer-ho i així es munta molt millor) i la barregem amb el coulis.

Muntatge:
Es desenrotlla la base, s'hi extén una bona capa del farcit, i es torna a enrotllar.


Per donar un punt cruixent es pot espolvorejar sucre llustre i es crema amb un bufador. Decorar al gust.


dimarts, 3 de maig de 2011

pizzes de farina de kamut

Jo no sóc gens futbolera, però si un partit fa que ens reunim amb els amics per sopar i riure una estona, sóc la primera en apuntar-m'hi; i què millor que amanir la vetllada amb unes bones pizzes casolanes!

Pizza (segons el llibre PAN de Xavier Barriga):
- 500gr farina blanca de Kamut (comprada al Forn Fortino de Barcelona)
- 10gr de sal
- 300mL d'aigua tèbia
- 5gr de llevat fresc
- un raig d'oli d'oliva

Mesclar la farina i la sal.
A part, desfer el llevat amb una mica d'aigua i afegir-lo a la farina.
Ara ja podrem anar incorporant l'aigua tèbia de mica en mica mentre anem amassant amb la mà o amb les baretes en forma d'espiral. És millor no tirar-li tota de cop perquè en alguns casos, i en funció del tipus de farina, pot ser que en necessitem més o menys i així ho podrem anar regulant. De totes maneres, si ens passem també podrem afegir més farina.

Un cop la massa es desenganxi de les parets del bol, hi podrem afegir el raig d'oli i acabarem l'amassat.
Deixarem reposar la bola tapada amb un drap humit, durant 1 o 2 hores, a temperatura ambient (hem de veure que dobla el seu volum).


Passada la primera fermentació, i sobre una superfície enfarinada, ja podrem partir la bola de massa en dues parts i en començarem a treballar una, ja sigui fent moviments circulars amb la palma de la mà, o amb l'ajuda del corró.


Un cop tenim les dues bases de pizza exteses, les deixarem reposar per segona vegada, tapades amb un drap humit, durant 30 minuts o 1 hora.

Just una mica abans del partit, ja podem repartir els ingredients escollits per sobre la massa, que posarem al forn calent a 180º durant uns 30 o 40 minuts.

Jo en vaig fer de dues versions:
. sofregit casolà de tomàquet + espinacs frescos + ous sensers + tomàquet deshidratat + mozzarela ratllada

 

. sofregit casolà de tomàquet + tires de pebrot verd + tires de pollastre + mozzarela ratllada + formatge de cabra a rodanxes, que vaig afegir els últims 10 minuts de cocció.


I a disfrutar de la companyia!