dissabte, 25 de maig del 2013

pastís de festucs i taronja


Fa uns dies vaig anar a un curs de pans de pessic i farcits a Victoria's Cakes i, entre altres, vam fer aquesta recepta, que vaig trobar deliciosa.
El pa de pessic té una gran riquesa de sabors, gràcies als festucs i les ametlles. A més, l'almíbar l'amoroseig i la cobertura li ofereix el contrast perfecte.
Us el recomano, ja sigui en forma de pastís alt o fornejat en un motlle rectangular per portar a un berenar amb amics.

Pa de pessic (per 3 motlles de 18cm de diàmetre):
- 175gr de mantega a temperatura ambient
- 200gr de sucre de canya de Panela
- 4 ous del número 0
- 2 cullerades d'aigua de flor de taronger
- 100gr de festucs sense sal (si en tenen, cal passar-los per força aigua)
- 70gr d'ametlles mòltes
- 70gr de farina integral de sègol
- 5gr d'impulsor (llevat químic)
- un pessic de sal
- la pell ratllada d'una taronja

Si els festucs són cruus, primer s'hauran de torrar 5 minuts al forn.
Un cop freds es trituren fins que quedin el més fins que es pugui, i es barregen amb les ametlles, la farina, l'impulsor, la sal, i la pell de la taronja.
A la batedora s'ha de batre la mantega perquè quedi cremosa i (amb una ajudant experimentada) s'hi va afegint el sucre fins que quedi tot ben incorporat i melós.
D'un en un s'hi incorporen els ous sense deixar de batre.
Finalment s'hi aboca la barreja seca (de farines i fruits secs) i es bat només fins a homogenitzar (si cal, acabar de mesclar bé amb l'ajuda d¡una espàtula).



Emmantegar i enfarinar tres motlles de 18cm de diàmetre (o d'un en un si no se'n tenen 3 com és el meu cas) i omplir-los proporcionalment amb la massa; va molt bé posar-hi un paper de forn o paper reutilitzable, per poder desmotllar molt millor.
Enfornar a 180º amb la temperatura a dalt i a baix, durant uns 40 o 50 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.
Deixar reposar 10 minuts, desmotllar i deixar refreda completament sobre una reixeta.

Almíbar:
- el suc d'una taronja
- 45gr de sucre de panela
- una cullerada d'aigua de flor de taronger
Posar tots els ingredients a foc baix i deixar bullir fins que redueixi. Un cop traiem els pans de pessic del forn, i encara calents, els punxarem amb un escuradents i els pintarem amb l'almíbar.


Crema de mantega de taronja:
- 200gr de mantega a temperatura ambient
- 200gr de sucre llustre
- 2 cullerades d'aigua de flor de taronger
Batre la mantega amb el sucre llustre fins que quedi una mescla cremosa; afegir-hi l'aigua de flor de taronger i seguir batent uns minuts.


Muntatge:
Un cop tots els pans de pessic estiguin cuits, untats amb l'almíbar i freds, ja es pot posar una capa de crema de mantega a sobre d'un d'ells.
Tapar amb un segon pa de pessic i tornar-lo a cobrir amb crema de mantega.
Finalment posar l'últim pa de pessic al damunt i cobrir el capdamunt i els laterals amb una capa fina de crema de mantega.
Posar el pastís a la nevera perquè s'endureixi la crema i així poder posar una segona capa més gruixuda i uniforme.



Per la decoració, jo vaig tenyir una mica de sucre llustre amb colorant alimentari i el vaig empolsinar pel damunt amb una plantilla entremig.


8 comentaris:

  1. molt molt bonic! i segur que bonissim! petons

    ResponElimina
  2. una presentació impressionant!! i m'agrada molt la idea de fer servir els festucs per la pasta del pa de pèssic!!

    ResponElimina
  3. Original i segur que molt bona. Feliç setmana Gemma,
    Nani

    ResponElimina
  4. Ostres, amb el teu permís, a part del pastís, en alguna ocasió et copiaré la decoració, que em sembla espectacular!

    ResponElimina
  5. Uau! Quin color, i quina pinta! Aquest sí que és un pastís ben original. devies gaudir molt del taller! Petons

    ResponElimina
  6. El tindrem que provar!!! I t'ha quedat preciós amb aquesta estampa. petons

    ResponElimina
  7. Quina decoració més original!!! Això de tenyir el sucre llustre molt bona idea, jo ho havia fet amb el sucre normal però no amb el llustre. Prenc nota.
    I el pa de pessic, llàstima de l'al·lèrgic al fruits secs de casa...
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oh Catiee, quina pena que el puguis fer...potser si un dia te'l fas en versió petita per tu sola podràs degustar la riquesa d'aromes i sabors que té...

      Mira que repeteixo molt poques receptes, però aquest ja l'he fet dos cops i penso tornar-hi aviat.

      Gràcies per la visita!!

      Elimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!