diumenge, 23 de desembre de 2012

Pastís de Nadal



Últimament, enlloc de mirar la televisió, miro youtubes de pastisseria, i l'altra dia, saltant d'un a l'altra, em vaig topar amb la famosa Nigella Lawson  que feia un pastís de Nadal que amb una olor que traspassava la pantalla.
Així que vaig estar buscant alguna recepta que pogués fer jo i vaig adaptar la que vaig trobar a un dels fascicles de Pasteleria Creativa (la primera col.lecció de Planeta de Agostini que he fet mai...em fa gràcia a mi i tot!).

Aquest pastís es pot fer canviant les prunes per orellanes, figues seques o dàtils, i les 
nous per ametlles, avellanes, o el què tinguem al rebost.

Ingredients:
- 175gr de mantega a temperatura ambient
- 175gr de sucre de canya integral
- 2 ous a temperatura ambient

- 225gr de farina integral d'espelta
- 1/2 culleradeta de llevat químic
- 1 culleradeta de canyella
- 1/2 culleradeta de gingebre mòlt
- 1/4 culleradeta de nou moscada
- 1/8 culleradeta de clau

- 1 taronja ecològica
- 110gr de prunes ecològiques
- 1 poma fugi ecològica
- 50gr de nous ecològiques

Per un costat batre la mantega amb el sucre fins que quedi una barreja cremosa. Després afegir-hi els ous d'un en un i seguir batent.
A part, haurem barrejat els ingredients secs (farina, llevat i espècies) i ara els afegirem de mica en mica a la massa i batrem just fins que quedi ben barrejat.

Finalment afegirem els ingredients que li donaran textura i sabor: les prunes tallades en 4 o 6 trossos, la pell ratllada de la taronja i el suc que en sortirà d'expreme-la entre les mans, i la poma ratllada.

 








Emmantegar i enfarinar un motlle i omplir-lo amb la massa repartint-la bé amb una espàtula. Com que estarà molta estona al forn, el taparem amb paper d'alumini al que li haurem fet uns forats perquè el vapor d'aire surti.

Enfornar-lo a 180º durant 1hora o 1 hora i quart (sí, no m'he equivocat, aquests pastissos triguen molt a coure's).

Deixar-lo refredar.

Cobertura de taronja: simplement barrejarem una mica de suc de taronja amb sucre llustre fins a obtenir la consistència que ens agradi. Si és més densa quedarà una capa més gruixuda i cruixent, i si és més líquida regalimarà més i serà més fina.
Banyar el pastís pel damunt i acabar-lo amb unes quantes nous al mig.

  
BON NADAL A TOTHOM!

9 comentaris:

  1. Molt bon Nadal, bonica! Jo també vull continua compartint bones receptes, fotografies i poder tastar una mica de la vostra cuina i la vostra alegria. Que ho passis molt i molt bé, amb la teva família i la teva petitona, ja veuràs que cada cop els nadals seran més especials!!!! Una molt forta abraçada i em quedo amb aquest pastís, espectacular!!!

    ResponElimina
  2. Sí que fa Nadal, sí amb tantes espècies...Jo vaig comprar-me el primer fascicle però ja no segueixo...com sempre!

    ResponElimina
  3. ostres quina pinta....aquest pastis fa olor de nadal! bones festes! petons

    ResponElimina
  4. Com m'agradaria menjar-ne un bon tros ara... t'ha quedat genial! petons i bon nadal!!!

    ResponElimina
  5. Preciós i també transpassa la pantalla al menys la flaire. Bones festes!

    ResponElimina
  6. Ey, muchachos, yo soy el beneficiario de DOS de esos cuatro torteles (uno de nata y el otro de crema catalana) y ¡¡triunfé como una cabra en una herboristería!! El control de calidad de la Unidad de Golosos de mi Familia (mi padre y mi cuñada) los hicieron volar... Es más, creo que a los dos les tocó tanto el haba como el rey, así que imaginad el tamaño de la ingesta. ¡¡Buenísimos!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres! Moltes gràcies JLuis!
      Espero que la UGF no acabéssin empatxats!

      Fins aviat!

      Elimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!