divendres, 4 de gener del 2013

Com organitzar-se per fer el Tortell de Reis

Aquest any tornaré a fer el tortell de Reis, i no un sinó 4!! Per això, porto tot el dia mirant-me blogs i decidint com m'organitzo, perquè un ens el menjarem demà a la nit, un altre el diumenge havent dinat, i els altres dos els faig per uns amics.

He estat mirant consells sobre si es poden deixar preparats el dia anterior o si és millor fer-los el mateix dia. Com que tenim el matí del dia 6 ocupat (esmorzant una bona tassa de xocolata i obrint regals) vull tenir la feina mínima, però a la vegada m'agradaria que em quedéssin ben esponjosos.
 

Pel que he llegit es pot fer:
- el dia abans i guardar-lo a la nevera ben tapat amb paper film (fins i tot farcit de nata)
- deixar la última fermentació a mitges (quan ja hi ha el cercle format) i acabar-lo l'endemà (deixant-lo una hora a temperatura ambient abans de continuar)
- guardar la bola de la primera fermentació a la nevera i acabar-lo l'endemà (deixant-lo una hora a temperatura ambient abans de continuar)
- congelar la massa, i quan es vulgui es pot descongelar (m'imagino que a la nevera), portar-la a temperatura ambient i seguir amb tot el procés.

Recepta: de la Su
Consells: de la Su i de UnodeDos
Farcits: nata muntada amb una mica de sucre i crema pastissera

Amb tot això, us deixo què he decidit fer demà dia 5. Espero que us sigui útil!

Planificació (mireu-vos abans el video de la Su):
- 10.00 treure la mantega i els ous de la nevera
- 13.00 fer la massa mare; reposar 10 minuts
- 13.30 - 17.30 amassat, fer una bola i primera fermentació; 4 o 5 hores
- havent dinat preparar la crema pastissera i guardar-la a la nevera tapada amb paper film a pell
- 18.00 - 20.00 amassat, fer l'aro i segona fermentació; 2 hores
- anar a la cabalcada del Reis i recollir molts caramels!
- 20.00 pintar amb ou, decorar i enfornar...i així havent sopat ja tindrem el primer tortell llest per farcir i disfrutar!

Com acabaré els altres 3: vull comprovar si deixant-lo fet el dia abans queda igual o gairebé igual d'esponjós que acabat de fer, i per això he decidit: 
- 1 el deixaré acabat a la nevera, tapat amb paper film, i l'endemà el partiré i el farciré
- 2 els deixaré a la nevera, amb la forma d'aro, pintats amb ou i tapats amb paper film, i l'endemà els trauré 1 hora abans, els tornaré a pintar amb ou batut, decorar i enfornar
- un cop freds (després de l'esrmozar i els regals) els partiré per la meitat i els farciré; un amb nata i un amb crema pastissera.

Ja us explicaré com han quedat! 

Actualització: l'endemà de Reis...


Aquí teniu els tortells acabats, deixats refredar i farcits, un de nata i l'altra de crema. 


Realment el tortell s'ha de fer el mateix dia que es menja, tot i que fet el dia abans es pot aprofitar.
 

Us desitjo que els Reis us portin coses bones! Aquest any ens ho mereixem més que mai!


5 comentaris:

  1. ja es poden portar bé, els Reis, amb tanta dedicació ;)
    ja ens explicaràs com ha anat...
    bon any!!!

    ResponElimina
  2. ostres, quina feinada que t'espera!
    Ja explicaràs, eh? ;)

    ResponElimina
  3. Ostres Gemma, se t'ha girat feina aquest any per Reis, jo també faria la massa avui la vigília i demà continuaría amb tot el procés

    Bons Reis!

    ResponElimina
  4. Organització!!! Jo en faig 2!!!! I els couré demà abans de dinar! ....ara reposen, farcits....fins demà!!! Èxit pels 4!!!!

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!