diumenge, 20 d’abril del 2014

Mona de xocolata blanca (2014)


La Mona d'aquest any! Per variar, és amb xocolata blanca. Com comentava a l'entrada anterior, la presento al concurs d'Alternativa 3 sobre Mones de Pascua de Comerç Just, i és que ja fa 5 anys que es convoca i no he fallat mai.

Hi ha un jurat que valorarà les Mones, però també comptabilitzaran els "M'agrada" a facebook (si em voleu donar un cop de mà...)

De fet, sempre intento comprar el sucre i la xocolata de Comerç Just, ja que són els productes que no podem aconseguir de proximitat, i dels que les grans multinacionals en treuen uns bons beneficis. Comprant-los amb l'etiqueta de Comerç Just, ens assegurem que es respectin els drets dels treballadors i el medi ambient.

La recepta és una adaptació a la que hem fet al curs de Pastisseria que estic fent a l'Escola d'Hostaleria Hofmann, on hi aprenc un munt i m'ho passo pipa amb els companys!

Genovesa (motlle de 18cm):
- 3 ous del número 0
- 90gr de sucre de Panela de Comerç Just
- 90gr de farina de blat blanca ecològica
Batre els ous amb el sucre fins que dupliquin el seu volum. Tamisar la farina al damunt i barrejar suaument amb una espàtula.
Emmantegar i enfarinar el motlle, abocar-hi la massa i enfornar-lo a 180º uns 30 minuts (o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec).
Deixar refredar sobre una reixeta uns 10 minuts, i desmotllar.

Almíbar:
- 100gr de sucre de Panela de Comerç Just
- 100mL d'aigua
- un raig de licor de cacau de Comerç Just
Posar l'aigua i el sucre a foc baix fins que es dissolgui del tot i redueixi una mica. Un cop fora del foc, afegir-hi un raig de licor. 
Queda un almíbar molt fosc degut a que el sucre és molt poc refinat.

Mouse de xocolata blanca:
- 75gr de cobertura de xocolata blanca ecològica
- 20mL d'almíbar
- 20mL de nata per muntar
- 125mL de nata muntada
Posar l'almíbar i els 20mL de nata al foc fins que arribin a uns 40º.
A part, fondre la xocolata blanca al microones (vigilant que no es cremi). Abocar-hi la barreja de l'almíbar i la nata de mica en mica, i mesclar bé.
Finalment, incorporar-hi la nata muntada en tres tantes. 
Reservar a la nevera.

Farcit: melmelada de Mango de Comerç Just

Muntatge:
. partir la genovesa per la meitat
. mullar la meitat inferior amb almíbar
. cobrir amb força melmelada


. tapar amb la meitat superior cap per avall (perquè la part porosa quedi a sobre)
. pintar-la amb més almíbar
. cobrir tot el pastís amb la mouse de xocolata. 


. Perquè quedi ben cobert i uniforme, fer una capa fina de sobertura, posar el pastís al congelador uns minuts, i tornar a fer una segona capa (i si cal una tercera).
. Reservar a la nevera fins el moment de servir.

Decoracions de xocolata:
- cobertura de xocolata blanca ecològica (de la casa Sosa)
- motlle en forma de mig ou
- sonda (termòmetre)
- espàtules de metall

Primer de tot cal atemperar la xocolata (trobareu milers d'articles a internet on expliquen millor que jo el perquè i el com s'ha de fer, però bàsicament és per aconseguir que les figures quedin brillants i dures).
La cobertura de xocolata blanca s'ha d'escalfar a 40/45º, baixar fins a 27ºC i tornar a pujar fins a 29ºC (tot i que les temperatures dependran de la marca que comprem).

Fondre la xocolata al microones fins arribar als 40 o 45ºC. Guardar-ne una mica en un got.
Extendre-la sobre el marbre ben net i anar-la movent amb les espàtules fins que baixi a 26 o 27º.


Tornar la xocolata al bol i abocar-ni una mica de la que haviem reservat, per tal de pujar la temperatura fins a 29ºC (no més).
Omplir el motlle del mig ou, esperar uns minuts i capgirar-lo per buidar-lo i que només quedi una capa a les parets.


Deixar refredar cap per avall una estona a la nevera, i desmotllar quan veiguem que les parets es comencen a desenganxar del motlle.
Repetir per fer l'latra meitat de l'ou.
 
En un dels costats hi he fet unes ratlles de xocolata tenyida amb colorant alimentari rosa, he deixat que es refredessin i després he omplert el motlle amb la cobertura atemperada.

Per unir les dues parts, només cal escalfar una safata de metall com les dels canelons (posant-la al foc directament, per exemple), i així podrem fondre una mica les vores dels dos trossos d'ou i enganxar-los.

Per fer els fideus verds, cal fondre cobertura blanca i tenyir-la de verd (si pot ser amb colorants liposolubles, tot i que ho he fet amb els wilton en pasta). Omplir una mànega pastissera amb el broquet més fi i fer tires ràpidament al damunt d'una safata que hem tingut al congelador una bona estona. Al cap d'uns segons ja podrem manipular les tires i embolcallar el pastís com si fos un niu.

Mireu aquest video i ho entendreu millor. 

BONA PASCUA 2014!!

3 comentaris:

  1. Noia...per mi que guanyes perquè t'ha quedat esplèndida, i, a més, els ingredients emprats la fan encara més atractiva! Petons!

    ResponElimina
  2. Quina mona més original, Gemma! M'encanta la idea de la xocolata blanca, i és clar, genial la proposta de fer servir productes de comerç just!

    ResponElimina
  3. Jo sóc de xocolata blanca però no m'he atrevit mai a fer la cobertura, a veure si seguint les teves indicacions m'atreveixo! T'ha quedat preciosa.

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!