dimecres, 16 de maig del 2012

empanada de fruits del bosc


Com deia...últitament m'encanta fer aquest tipus de tartes amb massa brisa i fruites. La última versió va ser aquesta, que enlloc de dur un enreixat al damunt, que tapada.
La recepta la vaig treure del llibre 500 tartas (Ed.Blume), que aparentment semblava un llibre molt senzill però totes les receptes surten de meravella.

I aprofito la ocasió per celebrar el 3r aniversari del blog! Com passa el temps...estic una mica desconnectada perquè aquest divendres la Joana fa 1 any i vaig de bòlit buscant receptes i idees pel pícnic que farem amb la família i els amics, així que si algú en té alguna, serà benvinguda (que bé que em va la Recepta del 15 d'aquest mes...gràcies noies!)

Massa brisa:
- 140gr de farina
- 55 gr de sucre
-  un polsim de sal
- 115gr de mantega molt freda tallada a daus
- 1 rovell d'ou
- 2 cullerades d'aigua molt freda 

NOTA: aquesta massa no queda tan bé si es fa en un robot de cuina, ja que aquest tendirà a amassar-la i homogenitzar-la massa. Per tant, més val arremangar-se i treballar una mica amb les mans i els braços, que és molt ràpida de fer i quedarà molt millor!


Per fer la massa barrejarem la farina, el sucre i la sal en un bol, al que hi afegirem la mantega. Treballarem amb la mà fins que quedin grumolls del tamany de llenties. 
Després hi incoporarem el rovell i ho remourem just perquè la massa quedi humitejada.
Finalment hi abocarem l'aigua i amassarem només fins que poguem formar una bola, que dividirem en dos i deixarem reposar a la nevera almenys 30 minuts.

Farcit de maduixes:
- 600 gr d'una barreja de maduixes, nabius, mores, groselles i gerds (poden ser congelats)
- 225gr de sucre
- pell ratllada d'una taronja
- 2 culleradetes de suc de taronja
- 1/2 culleradeta de canyella
- una mica de nou moscada
- 40gr de farina de panís

Posar tots els ingredients en un bol i deixar macerar.

Muntatge:
Traurem una bola de la nevera i l'extendrem amb l'ajuda del corró fins a formar una base per poder cobrir tot el motlle. És molt útil dividir la base en quarts i desplegar-la al cobrir el motlle.
Abocar el farcit sobre la base.
Treure l'altra bola de la nevera i extendre-la novament amb el corró i així poder cobrir tota l'empanada.
Finalment, unir els extrems i retirar l'exés de massa. Fer uns solcs amb l'ajuda d'una forquilla i amb un ganivet fer uns quants talls al centre de l'empanada per ajudar a que respiri durant la cocció.


Enfornar a 220º durant 10 minuts; a continuació abaixar la temperatura a 175º i continuar la cocció durant 35 o 40 minuts, o fins que estigui daurada.
Deixar refredar sobre una reixeta i prendre acompanyat d'una bola de gelat de vainilla.

10 comentaris:

  1. Mai havia vist una empanada amb fruites del bosc i t'he de dir que m'agrada molt la idea!! és un esmorzar, berenar ideal i suculent!! mmm...se'm fa la boca aigua! petons

    ResponElimina
  2. ohhh!!! Uau, fantàstic Gemma! I no has de punxar la massa perquè no exploti? Veig que t'ha quedat ben tancadeta i mona... felicitats pel tercer aniversari del blog!!! Ja ets una veterana! I pel primer de la Joana! petons

    ResponElimina
  3. tinc aquest llibre i està molt bé!!!! moltíssimes felicitats pel cumplebloc i pel de la Juju!! ,P petonets guapa

    ResponElimina
  4. Buscaré aquest llibre. Aquesta mena de pastissos farcits de fruita sempre em venen molt de gust de cara al bon temps. T'ha quedat fantàstic!
    Marta

    ResponElimina
  5. Per cert, moltíssimes felicitats pel bloc-aniversari!
    Marta

    ResponElimina
  6. Hola Gemma! A més del tercer aniversari del bloc, avui tens premi! Premi Liebster per la cuinera-pastissera més familiar de totes!!! Petons http://tapatdetapes.blogspot.com.es/2012/05/premi-liebster-que-i-perque.html

    ResponElimina
  7. per molts anys, gemma, i felicitats pel bloc i per la nena, sobretot per aquesta, i per haver mantingut el bloc malgrat tot!

    ResponElimina
  8. Moltes felicitats!!!! quia millor manera de celebrar-ho que amb una recepta tan deliciosa. Ha de ser boníssima amb fruites del bosc!!
    I felicitats a la Joanna, l'Annie me'n farà onze diumenge!!!! si que passa el temps volant!!1
    Petonets

    ResponElimina
  9. Moltes gràcies per la visita i pels vostre comentaris!

    Us recomano aquest tipus de pastissos, i més ara que ja ha començat el bon temps i que la fruita està en el seu millor moment!

    Petons!

    ResponElimina
  10. Mmmmmmmmmmmmm!! Que bona!!

    Tens un premi al meu bloc! Passa a recollir-lo!

    http://carmetarusquilleta.blogspot.com.es/2012/12/un-premi-per-al-blog.html

    Petonets!

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!