dimecres, 22 desembre de 2010

pastís decorat de Nadal

Fa uns dies vaig anar a Manenas, una botiga i escola de cuina al barri de la Sagrera, on hi venen tots els productes que vulguis per decorar pastissos i galetes, i on imparteixen cursos en un ambient molt familiar.

El curs de galetes de Nadal estava ple així que em vaig decidir pel de decoració de pastissos, perquè mai havia fet res amb la mànega pastissera i em venia molt de gust perdre-li la por.

Així que em vaig passar un dissabte allà, al matí practicant amb els diferents filtres ("boquilles") sobre un paper acetat, i a la tarda ja vam decorat el pa de pessic que cadascú havia dut.

Jo vaig preparar la recepta que recomana la Mari de Mari'sCakes com a base de qualsevol pastís. El resultat és un pa de pessic tant esponjós i suau, que estic segura que el repetiré. L'únic inconveninet és que de tant esponjós se m'en desprenien trossets quan l'estava decorant.

Pa de pessic de vainilla (es pot fer el dia abans):
- 1 tassa i 3/4 de farina fluixa
- 2 cullerades de llevat químic
- 1/2 cullerada d'essència de vainilla
- 1/2 cullerada de pell de llimona ratllada
- 165gr de mantega
- 1 tassa de sucre
- 2 ous sensers
- 1/2 tassa de llet

Per un costat haurem barregem la farina, el llevat i la pell de llimona.
Començar batent el sucre amb la mantega fins que quedi una barrja cremosa. Afegir-hi els ous d'un en un i després la vainilla.
Ara hi anirem afegint la barreja de farina alternant-la amb la llet, i seguir batent fins que quedi tot incorporat, però no més.
Posar la massa al motlle previament emmantegat i enfarinat, i enfornar a 180º durant uns 35minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net.
Deixar refredar sobre una reixeta.


Per la decoració, la Rosa M, la professora, ja tenia preparat el betum de mantega clàssic (buttercream), el qual es treballa molt bé i permet fer molts dibuixets. Personalment el trobo molt mantegós i estic buscant alguna altra recepta per fer decoracions i que sigui més suau de gust. Perquè us en feu una idea, a mi em recorda les mones de mantega, però amb més sabor a sucre.

Betum de mantega:
- 1 tassa de mantega vegetal
- 2 cullerades d'aigua
- 400gr de sucre llustre
- 1 cullerada de merenga en pols
- opcional: colorant, essència de vainilla, cacao, etc.

Barrejar el sucre llustre i els ingredients secs que haguem afegit en un vol.
A part, batre la mantega i l'aigua fins que quedi una barreja ben suau. Anar-hi afegint la mescla seca de mica en mica fins a obtenir una barreja homogènia i cremosa. Si queda poc manejable hi podrem afegir més aigua.
Ara ja es podrà tenyir amb el colorant alimentari que volguem.

Muntatge:
1r. Es recomana anivellar el pa de pessic, tant pels costats com pel damunt, per tal de que quedi més bonic i d'evitar zones més cremades.


2n. Es parteix el pa de pessic en dues meitats, i es guarda la de sobre.
La de sota es pinta amb una mica d'almíbar (aigua i sucre a parts iguals a foc lent); després s'hi fa un cercle amb el betum de mantega, sobretot si el farcit és molt líquid i no volem que vessi pels costats; i finalment s'hi posa el farcit escollit, en el meu cas melmelada de nabius.
 

3r. Ara ja es pot posar l'latra capa del pa de pessic al damunt. Aplicar una mica de betum de mantega als laterals, i amb una espàtula anirem anivellant tot el contorn.


4t. Posarem betum de mantega al damunt i seguirem anivellant tot el pastís.


5è. Ja podrem decorar com més ens agradi. Us poso el detall de la flor de Nadal que vaig fer al matí, i que a la tarda vaig posar al pastís amb els colors més idonis.

 

I amb aquest pastís un desitjo un BON NADAL!


11 comentaris:

  1. Que xulo Gemma, t'ha quedat preciós! Un curset ben aprofitat, eh?
    Bon Nadal per tu també maca!
    Petonets,
    Sandra

    ResponElimina
  2. Gemma,
    Ja veig que no vaig ser la única que em vaig quedar sense places.. je!je! Quina feinada nena.. però que bonic t’ha quedat.. és espectacular i ha d’estar d’allò més bo. Un molt Bon Nadal, Petons,

    ResponElimina
  3. Bon Nadaaal!!
    Quin curs més xulo! Heu treballat moltes boquilles i el resultat ha estat fantàstic. Et la segona que sento parlar d'aquest lloc, m'ho hauré de prendre en sèrio i anar-hi!!
    Molts petonets!

    ResponElimina
  4. Quina canya de pastís! segur que deu ser molt profitós anar a aquestes classes. Una abraçada i molt bones festes Gemma!

    ResponElimina
  5. Hola Gemma,
    Quin pastís més espectacular, és d'aquells que no pots resistir passar-hi el tic abans d'encetar-lo. Em ve la imatge del pastís típic dels casaments on hi ha el típic nen al costat dels nuvis quan es fan la foto partint-lo i el veus que surt a totes les fotos amb el dit sobre la nata, jejejejej. Genial!
    Bé, com que faig uns dies de festa i no crec que em conecti, et desitjo que aquestes festes ho passis d'alló més bé, que cuinis i que els altres també cuinin per tu, que ja ens ho mereixem, i que el cap d'any sigui d'alló més divertit.
    Una forta abraçada i ens continuem escribint l'any que ve. Petonets guapetona.

    ResponElimina
  6. Un pastís magnífic!
    Bones festes i molts petons.

    ResponElimina
  7. Sembla fet per una artista! Que bonic que t'ha quedat, enhorabona, noia!

    ResponElimina
  8. Ja veig que va ser un curs molt ben aprofitat, t'ha quedat un pastís preciós!
    Bon Nadal i feliç 2011!

    ResponElimina
  9. Gemma, veig que has perdut la por de cop a la màniga pastissera...Preciós.

    Bones Festes!

    ResponElimina
  10. Hola Sandra, sembpre s'aprenen coses als cursos, i a més en aquest m'ho vaig passar molt bé!

    Eri, ja veus quin èxit té la botiga!! Jo repetiré algun dia!

    Alba, només fa 6 mesos que van obrir i ja tenen els cursos plens! El boca-orella funciona així!

    Mercè, jo em vaig divertir molt i vaig aprendre moltes coses!

    Quina imatge Gemma! El nen llepant-se els dits! I no vegis jo, tot el dia llepant les sobres de les proves que anavem fent! jaja!
    També et desitjo molt bones festes i espero que siguis molt feliç amb els teus!!

    Maragda, moltes gràcies! Un petó!

    M.Àngels, gràcies pel compliment!

    Gemma, ja saps que en els cursos sempre s'aprèn, però en els que ets tu qui hi fica cullerada encara més!

    Cristina, ja no em fa por res! jaja!! Gràcies

    Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris i espero que us ho passeu molt bé en aquestes festes tan culinàries!!

    ResponElimina
  11. Jo també trobo que els pastissos de mantega embafen molt, són massa empalagosos. De totes maneres, t'ha quedat molt ben decorat :-)

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!