Pel sopar que cada Nadal fem amb amics, vaig preparar el ja conegut tronc de Nadal, que a mi més aviat em va quedar com una soca!
La qüestió és que de gust és molt bo, no és tan difícil de fer, i és molt llampant!
Vaig seguir fil per randa les instruccions de la Su, que tant fàcil ens ho posa tot (excepte que vaig canviar la gelatina per agar agar).
El tió consta de:
- pa de pessic genovès
- almíbar
- mouse de torró
- cobertura de xocolata
Pa de pessic genovès:
(Per fer braços de gitano sempre havia utilitzat la recepta típica de 3 ous, 100gr de farina i 100gr de sucre, però amb aquestes altres proporcions, m'ha quedat un braç molt més esponjós i més ajustat a les mides de la safata del forn.)
- 4 ous (clares i rovells per separat)
- 100gr de sucre
- 120gr de farina
- una punta de sal
1. Començar a muntar les clares d'ou i afegir-hi gradulament el sucre fins a obtenir una crema blanca i melosa.
2. Afegir-hi els rovells d'ou i batre una mica.
3. Incorpora-hi la farina tamisada i batre just fins que hi quedi incorporada.
4. Emmantegar la safata del forn o una base de siliciona amb una mica d'alçada (la que venen per fer pomes al forn) i després escampar-hi farina (com veieu a mi em va molt bé utilitzar un pinzell, i després girar la safata per treure'n l'excés).
5 i 6. Escampar la massa del pa de pessic i repartir-la molt bé per tota la base.
1. Començar a muntar les clares d'ou i afegir-hi gradulament el sucre fins a obtenir una crema blanca i melosa.
2. Afegir-hi els rovells d'ou i batre una mica.
3. Incorpora-hi la farina tamisada i batre just fins que hi quedi incorporada.
4. Emmantegar la safata del forn o una base de siliciona amb una mica d'alçada (la que venen per fer pomes al forn) i després escampar-hi farina (com veieu a mi em va molt bé utilitzar un pinzell, i després girar la safata per treure'n l'excés).
5 i 6. Escampar la massa del pa de pessic i repartir-la molt bé per tota la base.
Enfornar a 180º durant uns 12 minuts (no gaire més o es pot cremar fàcilment; no cal que quedi daurat, només cuit).
Així que estigui, retirar el pa de pessic del forn, treure del motlle, posar-lo sobre un drap de cuina humit, i embolicar-lo sobre ell mateix (aquest punt s'ha de fer amb el pa de pessic encara calent perquè al enrotllar-lo no es trenqui).
Deixar refredar.
Actualització Des 2012: amb aquest motlle de la casa Lekué es pot l'enrotllat sobre si mateix, sense passar el pa de pessic a un drap, i així es pot desmotllar el pa de pessic un cop ja fred, cosa que és molt més fàcil.
- 100mL d'aigua
- 100gr de sucre
- 2 cullerades de moscatell
- unes gotes de suc de llimona
Posar tots els ingredients al foc fins que es formi un almíbar d'un color avellanat molt bonic. Deixar refredar.
Mouse de torró:
- 500mL de nata per muntar
- 50mL de llet
- 50gr de sucre
- 300gr de torró de xixona
- 2gr d'agar agar (una culleradeta de cafè)
Per un costat posar al foc la llet amb l'agar agar i deixar que bulli 30 segons. Un cop s'hagi refredat una mica, afegir-ho a la nata muntada.
A part, esmicolar el torró, i barrejar-lo a la nata amb l'ajuda d'una espàtula.
Tapar amb paper film i deixar reposar a la nevera un mínim de 2 hores.
- 200gr de xocolata per fondre
- 50gr de mantega
- 50gr d'aigua
Simplement posar tots els ingredients junts al microones, i fondre de mica en mica sempre vigilant que no es cremi.
Muntatge:
1. Desenrotllar el pa de pessic i pintar-lo amb tot l'almíbar.2. Escampar la mouse deixant només 2cm buits just al final del pa de pessic
3. Finalment, enrotllar-lo un altre cop sobre si mateix. Tallar-ne un tros de biaix, i col.locar-lo a sobre del tronc principal (a mi em va quedar molt gruixut i no m'aguantava a sobre, així que el vaig posar al costat).
Per acabar, escampar la cobertura de xocolata, deixar-la refredar uns 20 minuts, i amb una forquilla dibuixar els relleus com si fos un tronc d'arbre. Decorar al gust.
Aquí teniu el tronc del 2012!
Aquí teniu el tronc del 2012!
Aquest tronc té una pinta deliciosa...! Petons
ResponEliminaQuè bo, i si que és veu esponjos!
ResponEliminaBé, soca o tronc tall cap al fons...Tenia una pinta deliciosa
ResponEliminaArf, no em facis això... que estic intentant fer bondat!! Res de soca, que té una pinta impressionant!
ResponEliminaPetonets
Sandra
Doncs tronc o soca, fa una fila impressionant.
ResponEliminaMuas!
Serà soca però ha de ser deliciós!!!
ResponEliminaUn pas a pas fotogràfic genial, m'ha agradat molt....
Bon cap de setmana!!!
Que bo ha de ser!!! Els amics han d'estar molt contents tenir una cuinera així al grup, jeje, jo almenys ho estaria, perqué sempre acabo cuinant jo i agrairia que de tant en tant algú em fes unes postres així. T'ha quedat genial!
ResponEliminaFeliç cap de setmana, bonica!
Que esponjós i bo que sembla!
ResponEliminaMarta
Soca, tronc... jo encara no m'he atrevit i mira que fa tant de goig... i a més segur que el sabor és deliciós!
ResponEliminapetonets
Amb el farcit de torró ha de quedar deliciós. I sigui soca o sigui tronc, segur que et va quedar igual de bo ;)
ResponEliminaMMmmm que bo!
ResponEliminaMe encanta con ta quedat, lo bo es que es pot fer cualsevol día del any apart de Nadal.
Perdona pero no se escriure en catalá o valenciá...una vergoña! :-/
Besets guapa