diumenge, 14 de febrer de 2010

paté d'albergínia

Ideal per posar sobre una torradeta i coronar-ho amb una anxova. Un paté natural, sa i sabrós. Extret de l'eroski.
- 2 albergínies grans
- 2 grills d'all
- raig d'oli d'oliva
- formatge per untar

Coure les albergínies al forn fins que quedin socarrades (uns 50minuts).
Un cop fredes extreure'n la carn i triturar-la junt amb l'all i l'oli.
Mesclar amb el formatge (jo li vaig afegir de la recepta original perquè em va quedar molt fort d'all i així ho vaig suavitzar).
Es pot decorar amb unes llavors de sèsam.

arròs amb tonyina fresca i tomàquet

Aquest plat és senzillísim, i no té molt per explicar, però és una combinació que funciona.
- arròs basmati
- tonyina fresca feta al vapor o a la planxa
- sofregit de tomàquet
- rajolí d'oli d'oliva

milfulles amb pollastre i feta

Sempre que faig sopars a casa em trenco el cap buscant quins entrants fer, perquè siguin variats, originals i ningú es quedi amb gana. Aquesta recepta, molt fàcil de fer, dóna bons resultats i és consistent, fins i tot com a plat únic. La idea era fer-ne trossets individuals, però a mi em va quedar massa ample i el vam anar tallant sobre la marxa.
- 1 pit de pollastre
- 100gr de formatge feta
- 1/2 carbassó
- 1/2 pebrot vermell
- 1 porro
- 1 grill d'all
- 1 làmina de pasta fullada
- 1 ou
- oli, salsa de soja, sal i pebre

Primer de tot tallem les verdures en brunoise, o sigui a dauets petits i ho posem a saltejar al wok amb una mica d'oli d'oliva.

 









Un cop estovades, hi afegim el pollastre salpebrat també tallat a dauets. Al final de la cocció hi afegim un rajolinet de salsa de soja. Reservem fins que es refredi una mica.


Estirem la pasta fullada i hi aboquem la barreja anterior. A sobre de tot hi repartim el formatge feta tallat a daus.


Humitegem amb aigua les puntes de la pasta i l'enrotllem amb l'ajuda del paper de forn que la sol acompanyar; si no és així, es col.loca la pasta sobre un drap de cuina humit que també ens servirà per doblegar-la bé sense que es trenqui.


L'enfornem a 200º durant uns 15minuts o fins que estigui daurada la superfície. Si es pot servir calent del moment millor; si no, posar-la al forn 2 minuts just abans de servir.


pastissets individuals de mouse de poma

Ara sí que sí, ja he pogut fer servir els motlles individuals per fer pastissets...una monada!
Com que al blog de la cuina de casa n'hi ha postres preciosos, vaig estar xefardejant fins a trobar aquest, que em va sembla relativament fàcil de fer i fresquet. 

- 200gr de poma (una poma mitjaneta)
- 375mL de suc de poma
- 50gr de sucre morè
- 4 fulles de gelatina
- 200mL de nata per muntar
- 15 galetes maria
- una cullerada o dues de llet (en el meu cas, llet d'avellanes...mmm!)
- opcional: xocolata fondant 

1r. Fer la base de galeta aixafant-les i barrejant amb la llet fins a formar una massa homogènia i manejable. Posar un puny de galetes a la base del motlle i aixafar bé amb una cullera o amb els dits per compactar-ho bé.














2n. Posar en remull les fulles de gelatina amb aigua. Escórre-les i barrejar-les amb una mica de suc de poma calentet i barrejar perquè es dissolguin.

3r. Muntar la nata a mà o amb l'ajuda d'algun aparatet...la meva Jata va de fàbula! En un bol ajuntar el suc que queda, la poma ratllada al moment, el sucre, la resta del suc amb la gelatina i incorporar lentament la nata. Posar la barreja als motlles i deixar-los refredar a la nevera fins que quallin.

 

4t. Fondre la xocolata i abocar-la sobre el pastisset. D'aquesta manera queda una capa cruixent. Per la propera vegada intentaré variar posant la xocolata recent fosa per sobre just abans de servir, o barrejar-la amb una mica de llet perquè no quedi tant presa. Ja ho veurem...

croquetes de formatge

Fa 2 dies va venir un amic a sopar a casa, i no hi ha res que m'agradi més que aprofitar per fer coses que entre setmana ni hi penso, perquè tiro més de peix a la planxa i verdures ràpides... 

El menú va ser:
- croquetes de formatge amb melmelada de nabius
- torradetes amb paté d'albergínia i anxova
- olivetes
- xips de verdures
mmm...quin devantal més bufó...gràcies Nanny!! 

Anem a per la primera recepta de la vetllada: les croquetes que vaig trobar aquí
- 1 ceba
- 500mL de llet
- 3 rovells d'ou
- 3 clares d'ou
- 150gr formatge emmental
- 150gr formatge gruyère
- 100gr de farina
- 50gr de farina de panís (maicena)
- sal, pebre, nou moscada
- pa ratllat
- oli d'oliva

1r. Mesclar la llet, les farines, els formatge i els 3 rovells. Afegir sal, pebre i nou moscada al gust.

2n. Posar la ceba al foc i deixar que s'estovi i es dauri una mica. Afegir-hi la barreja anterior i no deixar de remenra fins que quedi una massa espessa (val a dir que quan un cop fred s'espesseig encara més). Deixar refredar.


3r. Fer les croquetes amb l'ajuda d'una cullera o boles amb les mans. Passar-les per la clara d'ou i pel pa ratllat. Fregir amb l'oli molt calent. Al treure-les, jo les deixo escórrer de l'oli sobrant a un colador fi.
Es poden acompanyar amb una mica de melmelada de nabius al costat.
 

divendres, 5 de febrer de 2010

dakos

Com que l'altra dia vaig fer pa i en va sobrar una mica, vaig recordar una de les receptes que més ens van agradar de les vacances a Grècia: els dakos!
És moooolt senzilla de fer, i el resultat és boníssim.
- pa sec o torrat (allà se'n comercialitza un especial per aquest plat) que es talla a quadradets i s'humiteja amb un rajolí d'aigua
- tomàquets bons tallats a quadradets
- formatge feta (a la recepta original no és feta, però no he aconseguit trobar la varietat exacta que utilitzen)
- barreja d'herbes per amanida (jo en vaig comprar una a Grècia, però s'hi pot posar orenga, farigola, etc)
- un rajolí d'oli d'oliva



dijous, 4 de febrer de 2010

pa

La recepta  l'he tret del llibre del Jamie Oliver que tinc a casa (és un Isma Prados a l'anglesa, i té tants fans com detractors). A mi m'agrada perquè ho explica tot d'una manera molt planera i engrescadora i sembla que hagi de ser molt fàcil.


- 500gr de farina de força (consulta aquí el perquè)
- 300mL d'aigua calentona
- 15gr de llevat per panificació 
- 1 culleradeta de sucre o mel
- 1 culleradeta rasa de sal

1r pas En un got barregem el llevat amb la mel una mica calenta i 1 cullerada d'aigua. Així aconseguim que el llevat comenci a alimentar-se del sucre. A mà o en un bol elèctric (meravellós com el que jo tinc) hi posem la farina, la sal i el got amb el llevat. Comencem l'amassat.
Hi anem afegint l'aigua de mica en mica. Per algunes farines caldrà posar-li tota i per altres en faltarà. Que cadascú decideixi.
Sabrem que la massa ja està llesta quan es desenganxi de les parets i/o de les nostres mans, i quan al fer-hi un forat aquest surti ben definit (ho va explicar molt bé el Xavier Barriga, del forn Turris, al cuines de tv3) .

2n pas. Primer descans de la massa durant 30-50 minuts. La tapem amb un drap una mica humit i si pot ser la posem en una zona calenta (al costat del forn). 
 
3r pas. Un cop ha doblat el seu volum li donem unes voltes molt suaus per fer la forma del pa, però s'ha d'intentar no trencar-la gaire. Ara li podem fer uns talls a la crosta. La deixarem reposar uns 30-50 minuts més.

4t pas. La posem al forn amb una cassola d'aigua a sota, per crear un ambient humit. El temps sempre dependrà del forn i de la forma de la massa. Jo li vaig posar uns 40minuts. Deixar refredar sobre una reixeta abans de tallar.


magdalenes de taronja

Encara no m'havia atrevit a fer-ne, però ara que tinc un forn que va de fàbula no podia deixar passar més temps.
He fet una recepta senzilla extreta d'aquest blog, i he seguit les recomanacions del de la Cuina de casa, una gran cuinera que té un gran blog.

- 125gr de farina (no ens hem de limitar a la farina blanca de blat, i podem provar amb la d'espelta, de blat de moro, de sègol, etc)
- 100gr de sucre integral
- 125mL d'oli d'oliva
- 1 sobre de llevat químic
- 1 taronja
- 2 ous
- un rajolinet de moscatell
- a aquest recepta bàsica s'hi poden afegir diferents ingredients al gust: canyella, perles de xocolata, suc de llimona, nabius, panses, poma, ametlles, nous, etc.

Batem el sucre amb els ous. Un cop hagin augmentat de volum, hi afegim el llevat junt amb la farina ben a poc a poc per evitar grumolls. Ho deixem reposar una mica i després hi aboquem l'oli, el suc de la taronja i la ratlladura de la seva pell. Finalment hi tirem el rajolí de moscatell.

Omplim els motlles fins la meitat i ho enfornem a 180º durant 15-18minuts. Important! No obrir el forn fins passat aquest temps, o el bicarbonat perdrà la força i les madalenes no pujaran.

dimecres, 3 de febrer de 2010

Banoffee

Des de que vaig provar aquestes postres en un restaurant, vaig tenir ganes de fer-lo. Només he trobat un blog en català on n'expliquin la recepta així que he seguit al peu de la lletra les instruccions.
Ingredients:
- paquet de galetes tipus digestive (amb xocolata molt millor)
- 50gr de mantega
- 5 o 6 plàtans
- canyella en pols
- suc de mitja llimona
- dolç de llet (es pot comprar fet, o posar un pot de llet condensada 3 hores al bany maria)
- nata muntada
- cacao en pols

Primer de tot començarem triturant les galetes molt fines. 

Barrejar-les amb la mantega fosa fins que quedi ben repartida.

Repartir la barreja de les galetes pel motlle apretant bé amb una cullera perquè quedi ben compacte. Posar-ho al congelador 10 minuts.

Repartir dolç de llet per sobre la base de galetes. Tornar-ho a posar al congelador 10 minuts. 

Aixafar els plàtans amb una forquilla; ruixar-los amb el suc de llimona perquè no s'ennegreixin i afegir-hi canyella al gust. Posar els plàtans sobre el dolç de llet. Hi ha blogs que recomanen posar-lo a rodanxes, però jo, quan el vaig provar, em va agradar molt notar la consistència del plàtan desfet.

Muntar la nata i posar la última capa del pastís. Espolvorejar cacao en pols per sobre (jo vaig utilitzar cola-cao!).

Posar el pastís unes hores a la nevera perquè quedi ben fresquet...i a menjar!!