dissabte, 25 de febrer del 2012

pastís fondant farcit de crema de llimona


El meu primer pastís amb fondant! Que contenta que n'estic! Sempre m'havia fet molt de respecte, i la veritat és que no és tan difícil de fer ni de treballar. És com fer plastilina! Aixó sí, vaig comprar el fondant fet, perquè vaig pensar que si el primer cop que m'hi posava també l'havia de fer jo, no sabria si la textura seria l'adequada si mai no n'havia tocat un d'autèntic. El proper cop espero que sigui tot tot artesanal.

A part de la decoració, us recomano la base del pastís, un clàssic en la reposteria que aguanta molt bé el pes del fondant, i que originàriament es feia amb la mateixa quantitat dels 4 ingredients bàsics (farina, sucre, mantega i ous). Em vaig decidir per aquesta recepta perquè és la que solen utilitzar a Cake Boss, un reality a l'americana que relata les peripècies d'un obrador on creen pastissos impossibles  (el vaig descobrir a USA i de tant en tant en repesco un capítol a youtube).

El farcit és un invent meu mescla de diferents receptes que ja havia fet abans, i que resulta ideal per combinar amb la dolçor del fondant.

Com que aquest pastís el vaig preparar per l'aniversari d'una companya de feina, aprofito per participar al Memòries d'una cuinera d'aquest mes.



Pastís 4 quarts (Pound Cake de la Martha Stewart)  :
- 195gr de farina
- 1 culleradeta de sal
- 225gr de mantega a temperatura ambient
- 200gr de sucre
- 1 culleradeta d'essència de vainilla
- 5 ous a temperatura ambient

En un bol, mesclar la farina i la sal.
A part, barrejar la mantega i el sucre i batre fins que quedi una mescla cremosa, durant uns 8 minuts. Afegir l'essència de vainilla.
Batre lleugerament els ous i afegir-los a la mantega de mica en mica.
Finalment afegir la farina de mica en mica i batre lleugerament just fins que quedi incorporada a la massa.

Emmantegar i enfarinar el motlle, abocar-hi la massa, i enfornar-lo a 180º durant uns 50 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.

Deixar refredar sobre una reixeta. 

crema de llimona
- 250mL de nata per muntar
- el suc de 2 llimones
- sucre al gust
- 1 gr d'agar-agar

Posar la nata al foc junt amb l'agar agar i deixar bullir just 30 segons. Un cop s'hagi refredat una mica, barrejar amb el sucre i el suc de llimona (un cop sigui ben fred quedarà com una mouse molt bona).

almíbar:
- 100gr d'aigua
- 100gr de sucre
- pell de llimona ratllada
Posar al foc fins que s'aconsegueixi una textura almibarada i un color avellanat ben bonic.

muntatge:
Un cop el pa de pessic estigui ben fred, patir-lo per la meitat i untar la part inferior amb l'almíbar fins que quedi ben humit.
A continuació, posar-hi una mica de crema de llimona encara líquida; vigilar de no posar-ne molta o vessarà.
Finalment, posar l'altra part del pa de pessic al damunt i reservar a la nevera perquè la crema qualli.


fondant 
1. Fondant ja preparat (el vaig comprar a Taste of America)
2. El fondant s'ha d'amassar bé perquè sigui prou flexible com per treballar bé. Un cop ben tou, posarem sucre llustre a la taula de treball per tal de que no s'hi enganxi.
3. Amb el corró començar a treballar fins que quedi una capa ben fina, d'uns 2mm de gruix. Hem de tenir en compte que haurà de cobrir tot el pastís, i que, per tant, haurà de ser més gran que el diàmetre del motlle.
4. Posarem una mica de crema de llimona al capdamunt del pastís que ens servirà perquè el fondant hi quedi enganxat.
5. Per agafar el fondant, va molt bé enrotllar-lo al voltant del corró, així el podrem aixecar sense por de que es trenqui.
6. Per fixar els laterals s'ha de fer una lleugera pressió amb l'ajuda de la palma de la mà. Finalment, retallarem el fondant sobrant amb un ganivet o un talla-pizzes.


Per tenyir el fondant jo vaig utilitzar colorants alimentaris en pasta (de Wilton). Sempre cal tenir en compte que s'ha d'utilitzar un escuradents net cada vegada, i no tornar-lo a posar dins del pot del colorant per no contaminar-lo i que així ens duri molt de temps.

Tornarem a amassar fins que quedi el fondant ben finet, i fem les formes que més ens agradin.


Decorar al gust i disfrutar d'una molt bona combinació de pa de pessic avainillat, l'àcid del farcit i la dolçor justa del fondant.

16 comentaris:

  1. Uau!! A mi també em fa molta gràcia fer un pastis amb fondant, però en tinc respecte encara, però queda tan bonic...
    T'ha quedat perfecte!
    Petons

    ResponElimina
  2. Ohhhh! que bonito te ha quedado!

    Besitos

    ResponElimina
  3. Quin pastí més maco. Gràcies pel pas a pas tan ben explicat
    Bona cuina

    ResponElimina
  4. FELICITATS, QUIN PASTÍS TAN BONIC!. Jo no soc molt amant del fondant pel gust excessivament dolç, però els motius i decoracions que es poden fer són realment espectaculars. Cada cop que en veig les pastilletes de fondant fet a Gadget's cuina se m'hi va la vista...segurament algun dia caurà...Una abraçada!

    ResponElimina
  5. És un dels pastissos que més gaudeixes fent-los,oi? M´agrada la combinació de colors que has triat. T´ha quedat molt maco.

    ResponElimina
  6. Carai Gemma! Que valenta! T'ha quedat espectacular, la decoració de sobre és molt encertada i segur que el gust era per repetir de porció!! Petonet

    ResponElimina
  7. encara no m'he animat amb el fondant... però tot arriba! la teva companya segur que va estar encantada. moltíssimes gràcies per participar!!! petonets

    ResponElimina
  8. Doncs jo faig unes pasterades amb el fondant...Ara fa temps que no en faig servir, la última vegada vaig dir que no en compraria mai més...
    No sembla que sigui la primera vegada.
    Petons i moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  9. Felicitats per el teu primer pastis amb fondant, está precios!
    Un petonet

    ResponElimina
  10. LIEBSTER BLOG

    http://entrenapsicols.blogspot.com/2012/03/liebster-blog.html

    ResponElimina
  11. Quina delícia de bloc! Ara trastejaré una mica les teves receptes! :)

    ResponElimina
  12. Tinc pel cap de fer-ne un, i de fet ja tinc els ingredient sperò és trobar el moment ja que em fa força respecte, però ho expliques tan simple... T'ha quedat xulíssim i segur que molt bo.

    ResponElimina
  13. Hola mery,
    l'agar agar el pots trobar a botigues de dietètica o aliments ecològics. Pregunta-ho i segur que en tenen. Si és en fulles, les tritures fins a convertir-les en pols i andando! Mira la pestanay "gelificants" per saber equivalències i dosis.

    Ja m'explicaràs com t'ha anat...

    Gràcies per passar per aquí!

    ResponElimina
  14. M'encanten els pastissos amb fondant, però no el trobo enlloc o jo no el sé buscar. Saps si es ven en alguna gran superfície?
    Et convido a visitar-nos www.quinabonapinta.blgspot.com

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!