diumenge, 9 de juny del 2013

tarta de peres i crema d'ametlles

Ja fa uns quants dies que vaig fer aquesta tarta, i potser ara ja no es troben bones peres, però es pot variar la recepta i canviar-les per pomes, maduixes o fins i tot cireres.

No és una recepta difícil de fer, però consta de tres elements que s'han de fer pas a pas, i això fa que no sigui ràpida.
Pot servir tant de postres d'un bon dinar, com per acompanyar una tassa de tè a mitja tarda.

Tarta de peres i massapà (adaptada d'aquest blog)(per un motlle de 25cm):
Per les peres:
- 5 peres una mica madures
- 1L d'aigua
- 200gr de sucre integral de canya
- una mica d'extracte de vainilla
- el suc de mitja llimona
- la pell ratllada de la llimona

Partir les peres per la meitat i summergir-les al suc de llimona perquè no ennegreixin.
Posar al foc la resta d'ingredients fins que el sucre es dissolgui. Afegir-hi les peres i deixar-ho coure fins que quedin tovetes (quan al punxar-les amb un ganivet no es noti cap resistència).
Retirar del foc i deixar refredar completament. 

Per la base, pasta sablée:
- 125gr de mantega freda tallada a quadrats
- 210gr de farina integral de sègol
- 60gr de sucre llustre
- 1/2 culleradeta de sal
- 1 rovell d'ou (la clara servirà per la crema d'ametlles)
- 1 gota d'extracte de vainilla

Mesclar bé la farina, la sal i el sucre, afegir-hi el rovell d'ou i homogenitzar perquè quedi la massa una mica humida, i finalment incorporar-hi els trossos de mantega freds.
Va molt bé treballar amb les mans. No cal que quedi una massa compacta, sinó només el suficient com per poder-la recollir tota i fer-ne una bola.

Folrar el motlle per tartes amb la massa. Si es trenca no passa res, simplement anirem ajuntant els trossos amb l'ajuda dels dits. No s'ha d'apretar molt.

Posar el motlle a la nevera un 40 minuts.

Passat aquest temps, cobrir la base amb paper d'alumini emmantegat (perquè no s'hi quedi enganxat), i enfornar la base a 190º durant uns 20 minuts. No ha de quedar daurada, només seca (la meva és més fosca que la recepta orginal perquè la farina és integral).


Retirar del forn i deixar refredar sobre una reixeta mentre es prepara el frangipane.

Per la crema d'ametlles (frangipane):
- 100gr d'ametlles crues sense pell
- 100gr de sucre integral de canya
- 100gr de mantega
- 2 culleradetes de farina integral de sègol
- 1 culleradeta de farina de panís
- 1/2 culleradeta de sal
- 1 ou
- 1 clara d'ou

Triturar les ametlles fins a obtenir una textura fina; afegir-hi el sucre, les farines i la sal i triturar més fins que estiguin ben incorporats.
Finalment, acabar de batre amb l'ou i la clara fins a obtenir una pasta cremosa.

Muntatge:
Extendre la crema d'ametlles pel damunt de la base de la tarta ja freda. 
Retirar les peres del xarop, i posar-les sobre un paper absorvent. Treure els cors i tallar-les a rodanxes.
Posar-les per sobre de la crema d'ametlles de manera que quedin ben repartides per tota la tarta.
Afegir unes quantes ametlles laminades de manera decorativa i enfornar la tarta a 180º uns 40 minuts o fins que la crema d'ametlles quedi quallada.

8 comentaris:

  1. Què bona! M´agraden molt les peres en tartes. Es veritat que ara van de capa caiguda però en una tarta amb aquests ingredients fan el pes.

    ResponElimina
  2. jolin que bona aquesta tarta!! un postre de diumenge en tota regla! petons

    ResponElimina
  3. M'encanta la disposició de la pera damunt el pastís! Sembla una estrella! Preciós!

    ResponElimina
  4. Ha de ser deliciós, Gemma, cruixent i sucós. M'agraden molt, les postres amb pera!

    ResponElimina
  5. T'haig de confessar que no soc jo molt de pomes i peres al forn, però és que aquesta tarta es veu deliciosa!

    Petons!

    ResponElimina
  6. Té una pinta exquisita! Acabo de descobrir el teu blog i m'encanta: ja tens una nova seguidora ;)

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oh1 Moltes gràcies Montse! Benvinguda i espero que si fas alguna de les receptes m'ho expliquis!

      Tens blog? No puc entrar al teur perfil...

      Elimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!