dimarts, 1 de juny del 2010

pastís de mouse de xocolata i plàtan (i glaça espectacular)


Diumenge van venir a dinar una família viatgera (Marc, Núria, Arnau i Greta) que ens havia d'explicar les seves aventures a l'altra costat de l'oceà, i què millor que acompanyar la vetllada amb un dinar variat i unes postres (així mateix ho dic) delicioses.

El dinar va constar d'una amanida de pasta i un plat combinat per cadascú amb:
- pastís d'espinacs en magdalena
- timbal de salmó, tomàquet i mozzalera, amanit amb salsa pesto
- farcellet de pasta filo farcida amb formatge gorgonzola, nous i pera
- croquetes de gambes
- ous farcits (pel nens: ous-bolet idea de la Su de webos fritos)

Per les postres, vaig demanar als convidats què preferien, i sense dubtar-ho van dir xocolata (com la majoria...). Com que el pastís de xocolata i coco de la Mercè em van agradar molt, i la idea del pastís de maduixes de la Maduixa em va fascinar, em vaig decidir per fer un putpurri del dos. 
Ah! i després d'algun intent fallit, per fi em va quedar bé la glaça de xocolata més famosa dels blocaires!

Moltes gràcies a les 3 per les idees que ens doneu i pels meravellosos blogs que teniu!



El pastís consta de:
- pa de pessic amb xocolata
- mouse de xocolata
- mouse de plàtan
- glaça de xocolata (millor començar per aquí, ja que necessita 6 hores de nevera)

És molt millor fer-lo el dia abans. Jo vaig preparar tots els ingredients entre setmana i vaig muntar el pastís el dia abans perquè totes les capes i la glaça quedessin ben assentades.

Pa de pessic genovès:
- 3 ous
- 100gr de farina
- 5 gr de cacau en pols 100%
- 100gr de sucre
- 1 culleradeta de llevat químic

Batre els ous amb el sucre fins a obtenir una crema lleugera.
A part, mesclar la farina, el cacau i el llevat i abocar-ho sobre els ous a través d'un tamís. Barrejar bé amb una espàtula, just fins que quedi tot homogeni.
Abocar la pasta repartint-la bé, sobre la safata del forn folrada amb paper de forn o sobre una superfície de silicona de Lekué, que té una mica d'alçada i que ells anomenen "salvabandejas".
Enfornar a 200º uns 10 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net.







 
Passat aquest temps, desenfornar de seguida perquè és un pa de pessic molt fi que es podria cremar fàcilment. Posar un drap al damunt i girar la safata del forn per deixar el pa de pessic sobre el drap. Retirar el paper de forn o el salvabandejas de Lekué i posar un altre drap al damunt, per evitar que el pa de pessic s'assequi.


En aquest punt es pot seguir fent el pastís o es pot congelar el pa de pessic ben embolicat amb paper film. El dia que continuem fent el pastís, només caldrà treure'l del congelador i deixar-lo una estona a la nevera.

Mouse de xocolata:
- 150gr de xocolata negre fondant
- 200mL de nata líquida 
- 50gr de sucre
- 2 ous + 2 rovells a temperatura ambient

Per un costat, fondre la xocolata al microones (és millor fer-ho pocs segons i acabar de fondre mentre es barreja bé, ja que la xocolata cremada no serveix per res).
A part, barrejar els ous, els rovells i el sucre, i batre'ls fins que dupliquin el volum i adquireixin una consistència cremosa.
A més, cal semi-muntar la nata (fins que formi pics però que no estigui muntada del tot, perquè no es talli quan acabem de batre-ho tot junt).
Ara mesclarem la xocolata amb els ous, amb l'ajuda d'una espàtula, i finalment hi abocarem la nata i seguirem barrejant amb l'espàtula fins que quedi tot incorporat.



















Mouse de plàtan:
- 125mL de nata líquida
- 1 plàtan senser
- 30gr de sucre
- 100gr de iogurt de soja
- 8gr de gelatina en pols o 1 full de gelatina o 1/2 culleradeta d'agar agar
- 30mL de nata líquida
Muntar els 125mL de nata junt amb el plàtan i el sucre.
Gelatina:Si s'utilitza gelatina en fulles, cal hidratar-la amb aigua fresca durant uns minuts.
Posar els 30mL de nata líquida al foc fins que arrenqui el bull. Treure del foc i afegir-hi la gelatina (prèviament escorreguda si s'utilitza en fulls). Deixar que refredi una mica.

Agar agar: posar els 30mL de nata líquida al foc junt amb l'agar agar i deixar bullir 30 segons. Refredar una mica.
Finalment barrejar la nata anterior, el iogurt i la nata muntada amb el plàtan, amb l'ajuda d'una espàtula, fins que quedi una mescla cremosa.










Glaça de xocolata:
· 66gr d’aigua
· 480gr de sucre
· 320gr de nata líquida
· 100gr de cacau en pols al 100%
· 28gr de gelatina en pols o 3 i ½ fulles de gelatina o 1/2 culleradeta d'agar agar

Gelatina: Si s'utilitza la gelatina en fulles, hidratar-les en aigua freda.
Posar al foc l’aigua, el sucre i la nata, i quan arrenqui el bull treure del foc, afegir-hi el cacau, batre i acabar d'homogenitzar amb el túrmix.
Escórrer la gelatina i deixar-la dissoldre en la barreja anterior.

Agar agar: posar al foc l'aigua, el sucre, la nata i l'agar agar, i quan arrenqui el bull deixar bullir 30 segons. Retirar del foc, afegir-hi el cacau i batre fins a homogenitzar (si cal i hi ha grumolls, es pot passar pel túrmix)

Colar, deixar refredar i reservar a la nevera un mínim de 6 hores.

Muntatge:
Tallar el pa de pessic genovès en 4 quarts iguals.


A la primera planxa de pa de pessic hi posarem una capa generosa de mouse de xocolata, i ho tapem amb la 2a planxa.
Deprés hi posem força mouse de plàtan i ho tapem amb la 3a planxa.
Al final hi tornem a fer una capa de mouse de xocolata i ho tapem amb la 4a planxa de pa de pessic.

 











Un cop tinguem el pastís apunt, i a sobre d'una reixeta, caldrà escalfar la glaça al foc o al microones fins que arribi als 40º. La deixarem refredar una miqueta perquè no caigui tant tant líquida, i l'abocarem per sobre del pastís. Podem recollir la glaça que caigui per tornar-la a tirar pel damunt i fer una capa més gruixuda.  


Just abans de servir, hi posem unes rodanxes de plàtan acabades de tallar.

20 comentaris:

  1. ohhhhhhhh Gemma!! això es la perdició dels xocoaddictes!!! :-))) quin goig que fa!!! i el motllo de Lékué em sembla genial per aquest tipus de planxes, t'han quedat perfectes i no has hagut de tallar res!! :-)).

    M'ha fet molta il.lusió que t'animessis a fer-lo, però el mèrit es tot teu, bonica, que de la meva idea has fet tot un pecat culinari :-)).

    un petó, preciosa.

    ResponElimina
  2. Quina feinada aquest pastís! Has fet un mix de les tres receptes molt encertat, el resultat es veu espectacular!!! I la glaça t'ha quedat super brillant, je je je...
    Segur que la família viatgera va quedar encantada amb aquestes postres tan bones ;)

    ResponElimina
  3. oh! quina pinta que té aquest pastís, quina delicia i com brilla!

    Petonets

    ResponElimina
  4. Mara meva, t'has lluit...quina manera de cuidar als amics....va sobrar res?

    Una abraçada,

    ResponElimina
  5. Quin espectacle de gustos, colors, i textures!!!, un pastís espatarrant gemma!.Aquesta glaça tamb´e la tinc apuntada per fer-la algún dia a veure si em queda tant bé com a tú!Noia, no sé a què et dediques però la pastisseria deu ser la teva de professió oculta...A reveure i gràcies per a unes fotografies tant explícites!

    ResponElimina
  6. Maduixa, moltes gràcies pels compliments! La veritat és que amb motlle Lekué em va fer por que vessés, però no, em va quedar molt ben anivellat i funciona de meravella. a part el faig servir com a paper de forn, per fer-hi galetes sobretot.

    Maragda, el bocinet que va quedar no va durar ni un dia! jaja!

    Gemma, moltes gràcies! La família viatgera espero que repeteixin la visita i així podré provar més receptes!

    Carme, moltes gràcies! Vaig fer una foto on es veia reflectida la meva mà fent ok amb els dits! jaja! però no l'he posat!

    Sònia, no en va sobrar ni una mica! ;)

    Mercè, moltes gràcies! A mi aquesta glaça em feia molt de respecte, però després d'algun intent fallit finalment m'ha sortit i n'estic molt contenta!! Prova-ho i ja veuràs com triumfaràs!

    Moltes gràcies a totes per la visita!!

    ResponElimina
  7. Ah! La meva professió no té res a veure amb la cuina, i potser per això m'agrada tant tancar-m'hi, per desconnectar, per no pensar en res més, i per passar-m'ho pipa a casa!

    ...no us passa el mateix?

    ResponElimina
  8. Quin seguit de receptes amb xocolata!!! Uffff...
    Ja he penjat la recepta de les galetes del sopar, els hi he donat el teu nom!
    http://delicies.blogspot.com/2010/06/pastes-gemmota.html

    ResponElimina
  9. Quina maravella de pastís, t´has lluit de llarg.
    Un petó.

    ResponElimina
  10. un seul mot: magnifique
    bravo à toi
    bonne soirée

    ResponElimina
  11. Gemma,
    Deu n'hi do la feinada, tot i que el resultat és magnífic i això ho compensa tot, oi?.
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. Vale, vale, un momento, respiro, venga otra vez, vuelvo a respirar, NOOOOOOOOOOOOOO! ¿Como puedes hacer este pastel? ¿No piensas en las pobres personas que están intentando evitar la tentación? que sepas que son muchas :) jeje bueno... al menos yo conozco unas 54682... Bueno quise decir... ¿1? vale, venga YO! esta a la vuelta de la esquina agosto y me publicas esto... Me voy corriendo, antes que me dé por apuntarla y me arrepienta!

    Jeje RIQUISIMA!!!!! Estas echa una artista!

    ResponElimina
  13. Sara Maria, de nou, MOLTES GRÀCIES!! és un honor! Ja et faré la rèplica! ;)

    Glòria, moltes gràcies, però el què llueix és la glaça! jaja!!

    Fimère, ta visite est un plaisir!

    Josep, una feinada, sí, però per això em tanco a la cuina, per passar-m'ho bé, fer una feinada de por, i que al final compensa, sempre compensa!

    Cuineraaaaaa! jo també sóc de les 54682 persones que intentem no caure en la temptació!! jaja!!
    ...però aquest pastís te'l pots apuntar i fer penitència un altre dia!

    ResponElimina
  14. un "recorta y pega" se super luxe... magnific!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  15. plas, plas, plas!!! Enhorabona! T'ha quedat un pastís de 10!! I segur que extraordinari!
    Petons!

    ResponElimina
  16. Bé, jo el vaig provar! No se que puc dir... Vaig demanar unes postres amb xocoloata negra i va i la Gemma surt amb aquell pastís... DELICIÓS! I consti que he provat molts pastissos de xocolata negra de moltes pastisseries. La cobertura era SENSACIONAL!

    ResponElimina
  17. Quin dinar més bo, Gemma. M'he apuntat algunes cosetes, com la glassa de xocolata, és molt emptadora!
    Jo porto uns dies de descans, que m'han anat molt bé. Encara que estic sense càmara digital a l'espera que em truquin que ja està reparada. Aquests dies faig coses senzilletes i m'he dedicat una mica més a la casa i a gaudir de l'aire lliure. Necessitava aquest kit kat obligat, no estar tant pendent de la pantalla.
    Una forta abraçada i fins aviat. A veure si avuit torno a fer gelat, que s'ha acabat i ja m'estan reclamant.
    Una forta abraçada guapa!

    ResponElimina
  18. Alfons, sí que és com un corta y pega! Moltes gràcies!

    Mercè, un aplaudiment per tu i per les idees que ens dónes!!

    Marc, moltes gràcies!!!! Esteu re-convidats quan vulgueu!!!!

    Gemma, has de fer la glaça i comprovaràs que no és tan difícil de fer i el resultat és sensacional.
    Ja va bé que et prenguis uns dies de descans, sempre va bé, i més si els has aprofitat per sortir a prendre l'aire!
    Aquests dies penjaré dos gelats més...hi estic enganxada!
    Fins aviat!

    Moltes gràcies a tots per passar pel meu blog!!

    ResponElimina
  19. ESPECTACULAR.

    Tant el pastís com el reportatge. Més no es pot demanar.

    :)

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!