dissabte, 30 de març del 2013

Mona de Pascua 2013


Aquí la teniu! La Mona d'aquest any amb figuretes de fondant, ou de xocolata i decoracions de crema de mantega. Us he de dir que és la millor que he fet fins ara.
El pa de pessic és esponjós i amb el punt just de cacau, el farcit hi combina a la perfecció, i les dues de capes de cobertura són delicioses i amb un acabat molt bonic! (no és molt correcte que ho digui jo, però és que n'estic molt orgullosa!).

Participo al concurs de Mones de Pascua Solidàries d'Alternativa 3, que consisteix en utilitzar productes de Comerç Just. Si voleu entrar al seu facebook i clicar M'agrada, us ho agraïré.
Podeu clicar aquí per més informació...teniu de temps fins el 15 d'Abril.


El pastís consta de:
- pa de pessic (es pot fer el dia abans)
- almíbar
- melmelada d'albercoc
- ganache de xocolata (necessita 1 hora de repòs o es pot fer el dia abans)
- cobertura de cacau brillant (necessita 6 hores de repòs o es pot fer el dia abans)

Pa de pessic de cacau molt esponjós motlle de 18cm (adaptat d'aquest):
- 200gr de farina de blat blanca*
- 20gr de farina d'arròs *
- 20gr de cacau en pols d'Alternativa 3*
- 10gr de llevat químic
- 1/2 culleradeta d'essència de vainilla
- 165gr de mantega a temperatura ambient **
- 130gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 2 ous a temperatura ambient*
- 100mL tassa de llet a temperatura ambient**

*ingredients ecològics
** ingredients de proximitat

Per un costat haurem barregem les farines, el cacau i el llevat.
Començar batent el sucre amb la mantega fins que quedi una barreja cremosa. Afegir-hi els ous d'un en un i després la vainilla.
Ara hi anirem abocant la barreja de farina alternant-la amb la llet, i seguir batent fins que quedi tot incorporat, però no més.
Posar la massa al motlle cobert amb paper de forn (reutilitzable), i enfornar a 180º durant uns 40 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net.
Deixar refredar sobre una reixeta.


Almíbar:
- 70gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 70mL d'aigua
- un raig de licor de cacau d'Alternativa 3*
Posar tot a foc molt baix i deixar coure fins que espesseixi una mica.

Melmelada d'albercoc de Cal Valls (*ecològica i **de proximitat)

Ganache:
- 100gr de perles de xocolata d'Alternativa 3*
- 100mL de nata al 35% de MG** 
- nata muntada (opcional)
Escalfar la nata al microones, cobrir les perles de xocolata, esperar uns minuts, i remenar molt bé fins que quedi tot ben barrejat i tota la xocolata fosa.
Si queda molt fort de gust o es vol més melós, es pot barrejar nata muntada, amb l'ajuda d'una espàtula.

Cobertura de cacau brillant (n'hi ha per cobrir 3 pastissos)
- 66gr d’aigua
- 480gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 320gr de nata al 35% de MG **
- 100gr de cacau en pols d'Alternativa 3*
- 2 gr o 1/2 culleradeta d'agar agar*
Posar al foc l'aigua, el sucre, la nata i l'agar agar, i quan arrenqui el bull deixar bullir 30 segons. Retirar del foc, afegir-hi el cacau i batre fins a homogenitzar (si cal i hi ha grumolls, es pot passar pel túrmix)
Colar, deixar refredar i reservar a la nevera un mínim de 6 hores.

Muntatge:
Partir el pa de pessic per la meita i banyar-ne la part de dins amb l'amíbar. A continuació ja hi podrem posar una bona capa generosa de melmelada.

Ara traurem el ganache de la nevera i el batrem amb la batedora de baretes per airejar-lo una mica, i ja el podrem extendre pel damunt i pels costats del pastís. Si el pa de pessic deixar anar moltes engrunes, es pot fer una primera capa de ganache per tapar-les, posar el pastís a la nevera perquè s'endureixi una mica, i després ja fer la segona capa més gruixuda i uniforme. Deixar refredar a la nevera almenys 30 minuts.


Finalment, i amb el pastís encara sobre la reixeta, el cobrirem amb la glaça brillant. Per això caldrà escalfar-la al foc o al microones fins que arribi als 40º. La deixarem refredar una miqueta perquè no caigui tant tant líquida, i l'abocarem per sobre del pastís. Podem recollir la glaça que caigui per tornar-la a tirar pel damunt i fer una capa més gruixuda.   



Decoració:
- conill de fondant (pasta de sucre)
- pollet de fondant (pasta de sucre)
- ou de xocolata fet amb perles de xocolata d'Alternativa 3*
- gespa i flors fetes amb Crema de merenga suïssa (Swiss meringue buttercream) 

Crema de merenga suïssa:
- 2 clares d'ou (que em van sobrar després de fer crema catalana)
- 52gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 180gr de mantega a temperatura ambient**
- una culleradeta d'essència de vainilla

- colorants alimentaris
Posar al bany maria les clares d'ou i el sucre fins que aquest quedi ben dissolt. Treure del bany maria i començar a batre a poc a poc perquè les clares es vagin muntant i la barreja es refredi (s'hi pot estar uns 10 minuts, per tant, més val tenir una batedora de varetes elèctrica).
Seguidament afegir-hi la mantega tallada a daus sense deixar de batre perquè es vagi incorporant a la crema.
Per acabar incorporar l'essència de vainilla mesclar-ho bé amb una espàtula.

Omplir la mànega pastissera i decorar segons la inspiració del dia!


diumenge, 17 de març del 2013

Concurs de Mones de Pascua 2013 (4a edició)




Torna el concurs de Mones d'Alternativa 3. Només queden 2 setmanes per Pascua i ja és hora d'anar-hi pensant. Ja sigui amb el gust del pa de pessic, amb la quantitat de plomes que el guarniran, o amb quina figureta hi podrem fer.

Com que de la xocolata no ens hem podrem escapar, és el moment de reflexionar sobre d'on prové i si sabem en quines condicions s'ha elaborat. De xocolata aprop nostra no se'n fa, encara que digui "xocolata suïssa"...no! a Suïssa no hi creix la planta del cacau!

El Cacau prové de països en vies de desenvolupament, que reben moltes pressions per part de les grans multinacionals, per abaratir despeses, ja sigui a costa dels treballadors, com també de la qualitat del producte.

En quant al sucre, tampoc ens enganyarem: el sucre de canya no es produeix a la cantonada de casa. En tot cas aquí hi trobem sucres refinats provinents de la remolatxa, que nutritivament no tenen res a veure amb un bon sucre de canya, el qual conserva tots els minerals i les vitamines. 

I aquí és on podem fer servir el nostre poder com a consumidors. Perquè "qui paga mana!".
 
Per això Alternativa 3 i altres ONGs fan una funció molt important, com és la de sesibilitzar a la població sobre la realitat dels països productors i de com podem millorar les condicions de treball i de vida dels seus habitats, amb el simple fet d'assegurar-nos que comprem sota el Segell de COMERÇ JUST, el qual assegura condicions de treball adequades, evita l'explotació infantil, garanteix preus justos, redueix els intermediaris, respecte el medi ambient, etc. 

Cada vegada hi ha més botigues on es poden trobar alternatives a les grans corporacions, però si voleu podeu clicar al damunt del logo d'Alternativa 3 i entrareu a la seva botiga virtual. També teniu l'enllaç aquí al blog, a la columna de l'esquerre.

BASES DEL CONCURS
1.Empresa organitzadora
La organització del concurs corre a càrrec d'Alternativa3 ONG.
2. Bases
a) La fotografia ha de ser nítida i veure’s amb claredat la Mona Solidària i els productes de Comerç Just que s’han utilitzat per la preparació.
b) S’ha de fer arribar a través d'email a la direcció de correu ong@alternativa3.com, especificant les dades personals de l’autor (nom, edat, Població, telèfon i email), títol i materials utilitzats.
c) Els drets d’autor de la fotografia passaran a la base de dades de la organitzadora del concurs.
d) La finalització del termini per enviar la fotografia serà el 15 de Abril del 2013
3. Requisits de participació
Podrà participar a la promoció qualsevol persona major d’edat.
4. Acceptació de les bases
La participació al concurs suposa la acceptació plena i incondicional d’aquestes bases generals.
5. Premi
El premi consisteix en un lot de productes de Comerç Just valorat en 200€
6. Dades personals
Les dades personals dels participants seran inclosos al fitxer de bases de dades
d'Alternativa3 ONG. Els drets d’oposició, accés, rectificació o cancel·lació d’aquests es faran per escrit a ong@alternativa3.com, o per telèfon a 93 786 9379.

Si voleu algunes idees, us enllaço a les mones que vaig presentar per les altres edicions del concurs:

el primer any vaig fer aquesta de xocolata i la de maduixa

una bona alternativa a la de xocolata...deliciosa!

Mona de xocolata amb la que vaig guanyar el 1r premi!!
 
Aquesta és la mona de l'any passat, i amb la que vaig guanyar el 2n premi!

dijous, 7 de febrer del 2013

Pastís de faringola i crema de taronja


Ja fa uns dies que vaig prepara aquest pastís inspirada en el pastís per la violeta.
La combinació de taronja i farigol resulta deliciosa com la de la llimona i l'espígol. A més, el pa de pessic és tan esponjós, que resulta gairebé angelical.
L'únic problema que té és que de tant airejat, un cop fornejat s'ha d'anar alerta de no donar-li un cop o s'enfonsarà com una muntanyad e sorra fina, i a més és difícil de partir per la meitat i farcir. Però el resultat val la pena.

Som-hi!

Pa de pessic de farigola (per dos motlles de 18cm):
- 1 tassa i 1/2 de sucre
- 1 culleradeta i 1/2 de farigola seca
- 6 ous (clares i rovells separats)
- 1/4 de tassa d'oli d'oliva suau
- 6 cullerades d'aigua
- 1 tassa i 1/3 de farina integral de blat
- 1 culleradeta de llevat químic
- 1/2 culleradeta de sal


Primer de tot batre els rovells amb l'oli i l'aigua fins que doblin el seu volum. 
En un bol a part, mesclar 1 tassa de sucre amb la farigola i triturar amb el minipimer. Afegir-hi la farina, el llevat i la sal, i homogenitzar.
Tirar de mica en mica la barreja seca als rovells, i batre just fins que quedi tot ben incorporat.
A part, batre les clares a punt de neu amb la resta del sucre.
Abocar sobre la massa de mica en mica, i amb l'ajuda d'una espàtula anar mesclant suaument per no perdre l'esponjositat.


Untar d'oli i enfarinar els motlles, omplir-los amb la massa, i enfornar-los a 180º durant uns 25 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.


Com us deia al principi, aquest pa de pessic és tant flonjo que a mi un dels dos se'm va desinflar quan el vaig treure del forn, així que aquest pastís està fet només amb un dels dos.

Crema de taronja (orange curd):
- 150mL de suc de taronja
- pell ratllada d'una taronja
- 150gr de sucre
- 100gr de mantega
- 2 ous
Posar un cassó al bany maria amb el suc, la pell, el sucre i la mantega. Quan estigui tot ben fos, afegir-hi els ous batuts i seguir escalfant al bany maria sense remenar fins que la barreja espesseixi.
Deixar refredar.

Cobertura de nata amb taronja:
- 350mL de nata per muntar
- unes cullerades de crema de taronja que hem fet abans (al gust)
- 2 o 3 cullerades de sucre (al gust)

Muntar la nata i afegir-hi crema de taronja i sucre al gust amb l'ajuda d'una espàtula i fent moviments suaus de baix a dalt.

...mentrestant, mantenir entretinguda a l'ajudant!


Muntatge:
- Un cop el pa de pessic ja està fred, el partim per la meitat.
- Amb un pinzell, banyem la part interior del tros de sota amb almíbar (aigua i sucre a parts iguals a foc lent fins que es concentri lleugerament). 
- Escampem una bona capa de cobertura pel damunt i tapem amb l'altra tros del pa de pessic.
- Cobrim amb cobertura tant els laterals com la part superior i ho allisem bé amb una espàtula. No cal que quedi bé; aquesta capa servirà per tapar forats, i per tenir una superfície més llisa sobre la que podrem decorar.


Finalment decorem al gust. En el meu cas, vaig fer uns farbalants amb una boquilla especial per fer pètals. Simplement es tracta de posar la part més ample arran del pastís i la més fina a la part externa, i anar d'abaix a dalt fent zig-zag.


Al capdamunt hi vaig empolsinar una mica de pell de taronja ratllada.

 

divendres, 4 de gener del 2013

Com organitzar-se per fer el Tortell de Reis

Aquest any tornaré a fer el tortell de Reis, i no un sinó 4!! Per això, porto tot el dia mirant-me blogs i decidint com m'organitzo, perquè un ens el menjarem demà a la nit, un altre el diumenge havent dinat, i els altres dos els faig per uns amics.

He estat mirant consells sobre si es poden deixar preparats el dia anterior o si és millor fer-los el mateix dia. Com que tenim el matí del dia 6 ocupat (esmorzant una bona tassa de xocolata i obrint regals) vull tenir la feina mínima, però a la vegada m'agradaria que em quedéssin ben esponjosos.
 

Pel que he llegit es pot fer:
- el dia abans i guardar-lo a la nevera ben tapat amb paper film (fins i tot farcit de nata)
- deixar la última fermentació a mitges (quan ja hi ha el cercle format) i acabar-lo l'endemà (deixant-lo una hora a temperatura ambient abans de continuar)
- guardar la bola de la primera fermentació a la nevera i acabar-lo l'endemà (deixant-lo una hora a temperatura ambient abans de continuar)
- congelar la massa, i quan es vulgui es pot descongelar (m'imagino que a la nevera), portar-la a temperatura ambient i seguir amb tot el procés.

Recepta: de la Su
Consells: de la Su i de UnodeDos
Farcits: nata muntada amb una mica de sucre i crema pastissera

Amb tot això, us deixo què he decidit fer demà dia 5. Espero que us sigui útil!

Planificació (mireu-vos abans el video de la Su):
- 10.00 treure la mantega i els ous de la nevera
- 13.00 fer la massa mare; reposar 10 minuts
- 13.30 - 17.30 amassat, fer una bola i primera fermentació; 4 o 5 hores
- havent dinat preparar la crema pastissera i guardar-la a la nevera tapada amb paper film a pell
- 18.00 - 20.00 amassat, fer l'aro i segona fermentació; 2 hores
- anar a la cabalcada del Reis i recollir molts caramels!
- 20.00 pintar amb ou, decorar i enfornar...i així havent sopat ja tindrem el primer tortell llest per farcir i disfrutar!

Com acabaré els altres 3: vull comprovar si deixant-lo fet el dia abans queda igual o gairebé igual d'esponjós que acabat de fer, i per això he decidit: 
- 1 el deixaré acabat a la nevera, tapat amb paper film, i l'endemà el partiré i el farciré
- 2 els deixaré a la nevera, amb la forma d'aro, pintats amb ou i tapats amb paper film, i l'endemà els trauré 1 hora abans, els tornaré a pintar amb ou batut, decorar i enfornar
- un cop freds (després de l'esrmozar i els regals) els partiré per la meitat i els farciré; un amb nata i un amb crema pastissera.

Ja us explicaré com han quedat! 

Actualització: l'endemà de Reis...


Aquí teniu els tortells acabats, deixats refredar i farcits, un de nata i l'altra de crema. 


Realment el tortell s'ha de fer el mateix dia que es menja, tot i que fet el dia abans es pot aprofitar.
 

Us desitjo que els Reis us portin coses bones! Aquest any ens ho mereixem més que mai!


diumenge, 23 de desembre del 2012

Pastís de Nadal



Últimament, enlloc de mirar la televisió, miro youtubes de pastisseria, i l'altra dia, saltant d'un a l'altra, em vaig topar amb la famosa Nigella Lawson  que feia un pastís de Nadal que amb una olor que traspassava la pantalla.
Així que vaig estar buscant alguna recepta que pogués fer jo i vaig adaptar la que vaig trobar a un dels fascicles de Pasteleria Creativa (la primera col.lecció de Planeta de Agostini que he fet mai...em fa gràcia a mi i tot!).

Aquest pastís es pot fer canviant les prunes per orellanes, figues seques o dàtils, i les 
nous per ametlles, avellanes, o el què tinguem al rebost.

Ingredients:
- 175gr de mantega a temperatura ambient
- 175gr de sucre de canya integral
- 2 ous a temperatura ambient

- 225gr de farina integral d'espelta
- 1/2 culleradeta de llevat químic
- 1 culleradeta de canyella
- 1/2 culleradeta de gingebre mòlt
- 1/4 culleradeta de nou moscada
- 1/8 culleradeta de clau

- 1 taronja ecològica
- 110gr de prunes ecològiques
- 1 poma fugi ecològica
- 50gr de nous ecològiques

Per un costat batre la mantega amb el sucre fins que quedi una barreja cremosa. Després afegir-hi els ous d'un en un i seguir batent.
A part, haurem barrejat els ingredients secs (farina, llevat i espècies) i ara els afegirem de mica en mica a la massa i batrem just fins que quedi ben barrejat.

Finalment afegirem els ingredients que li donaran textura i sabor: les prunes tallades en 4 o 6 trossos, la pell ratllada de la taronja i el suc que en sortirà d'expreme-la entre les mans, i la poma ratllada.

 








Emmantegar i enfarinar un motlle i omplir-lo amb la massa repartint-la bé amb una espàtula. Com que estarà molta estona al forn, el taparem amb paper d'alumini al que li haurem fet uns forats perquè el vapor d'aire surti.

Enfornar-lo a 180º durant 1hora o 1 hora i quart (sí, no m'he equivocat, aquests pastissos triguen molt a coure's).

Deixar-lo refredar.

Cobertura de taronja: simplement barrejarem una mica de suc de taronja amb sucre llustre fins a obtenir la consistència que ens agradi. Si és més densa quedarà una capa més gruixuda i cruixent, i si és més líquida regalimarà més i serà més fina.
Banyar el pastís pel damunt i acabar-lo amb unes quantes nous al mig.

  
BON NADAL A TOTHOM!

dissabte, 15 de desembre del 2012

Galetes de Nadal III


Ja fa un temps que havia provat de decorar galetes i no me n'havia sortit gaire. Tant és així que un cop vaig utilitzar xocolata blanca tenyida enlloc de glaça real...
Total, que em va quedar un rau rau d'insatisfacció amb el que un dia o un altre m'havia d'enfrontar, i aquesta setmana he tingut la ocació perfecte per treure'm l'espineta.

Ahir vam celebrar un Mercat de Nadal a Mamas Graciosas, un col.lectiu de mares (i pares!) que ens reunim cada divendres, on es tractava de que les que feiem coses creatives des de casa les poguéssim mostrar als visitants, i de seguida em vaig apuntar al carro.
La logística consistia en customitzar una o varies caixes de cartró i muntar la paradeta. Aquí podeu veure la meva (les manualitats amb paper no són el meu fort, però em va quedar prou resultona!).
Moltes gràcies a les organitzadores!!


Per endolcir el dia vaig preparar galetes i cupcakes. A la propera entrada us posaré les receptes del cupcakes, que mal m'està dir-ho, però eren boníssims...


El fet diferencial de la meva aportació és que tots els productes (excepte el fondant i els colorants alimentaris) són ecològics, integrals i de comerç just (com sempre, vaja!).

Per les galetes vaig fer les de gingebre del primer intent de galetes decorades, i unes de cacau.


Galetes de cacau (adaptat del llibre Martha Stewart's Cookies):

- 120gr de mantega a temperatura ambient
- 1 tassa de sucre de canya integral
- 1 ou del número 0
- 1 culleradeta d'extracte de vainilla
- 1 tassa i 1/2 de farina integral d'espelta
- 1/2 tassa de cacau pur
- 1/2 culleradeta d'impulsor (llevat químic)
- un polsim de sal marina

Primer de tot batre la mantega amb el sucre fins que quedin ben emulsionats. Afegir-hi l'ou i la vainilla i batre una mica més.
A part, en un bol barrejar el ingredients secs (farina, impulsor i sal) i afegir-los a la mescla anterior just fins que quedin incorporats (no batre en excés).

Dividir la massa en dues parts, embolicar-les amb paper film i posar-les a la nevera mínim 1 hora o d'un dia per l'altra, per poder-la treballar millor.

Treure una de les boles de la nevera i deixar que torni a temepratura ambient i s'estobi una mica. Empolsinar de farina la taula de treball i amb el corró estirar la massa fins que tingui un gruix d'uns 3mm. Tallar amb talla-pastes de formes diverses o amb un got per tenir galetes rodones.

Passar les galetes a una base de silicona o paper de forn, i posar-ho a la nevera uns 15 minuts perquè les galetes s'endureixin una mica.
Seguir fent el mateix amb la resta de la massa.

Escalfar el forn fins a 180º (dependrà de cada casa, però normalment convé encedre'l 10 o 15 minuts abans), i enfornar les galetes uns 15 minuts o fins que els contorns comencin a daurar-se (és millor treure-les una mica toves que no passar-se de temps).

Deixar-les refredar sobre una reixeta.

Un cop fredes ja es poden decorar. I com que jo tot just estic a les vasseroles, us remeto al blog de la Bea d'on jo he tret molta informació.

Només us diré que per fer-ho s'utilitza glaça real (barreja de clara d'ou i sucre llustre), però jo en aquest cas, i per evitar problemes alimentaris pel fet d'utilizar ou cru, vaig comprar un preparat que es comercialitza amb el nom de Royal Icing Sugar, el qual porta clara deshidratada i només s'ha de barrejar amb més o menys aigua per aconseguir la consistència desitjada (el de Tale Lyle és de comerç just i es troba a les botigues Taste of America).

Aquí podeu veure una foto del procés durant la nit anterior, quan la casa està en silenci i calma i jo puc posar la radio ben fluixeta i entrar en màxima concentració! jeje!


Finalment, us deixo amb les galetes de gingebre (sí, ho sé, normalment les de gingebre es tallen amb els ninots, però em semblaven tant bonics de negre, que vaig decidir canviar d'opinió a última hora!).


Fins la propera!

divendres, 30 de novembre del 2012

Blogs contra la Fam 2012 - Hamburgueses de llenties



Blogs contra la fam és un event nascut a Facebook per tal de promoure el Gran Recapte d'Aliments que dur a terme el Banc dels Aliments de Catalunya els dies 30 de Novembre i 1 de Desembre, o sigui avui i demà.



Es tracta d'anar a una de les entitats que s'hi han adherit i deixar-hi algun dels aliments que demanen:  
llet, oli, llegums secs i conserves de peix

És molt important que no siguin aliments frescos, ja que sovint triguen 1 mes en organitzar-ho tot i es fan malbé inevitablement.

L'any passat vaig preparar un Púding d'arròs amb llet al microones, que va resultar molt fàcil de fer i molt gustós. Aquest any, la meva aportació és una recepta que ja he fet més d'un cop per la meva filla i la seva colla d'amics, que sempre dinen junts. Les famílies hem de buscar fórmules que els siguin fàcils de prendre i que els hi aportin nutrients.

Aquí teniu unes hamburgueses molt versàtils, que podeu fer amb el que tingueu per casa, ja sigui canviant les llenties per cigrons, agafant les verdures que tingueu a la nevera o les sobres d'una sanfaina, i afegint la farina que us vingui de gust.

Hamburgueses de llenties, civada i verdures:
- llenties vermelles
- verdures tallades fines: porro, pastanaga i col lombarda
- farina de civada

Per un costat bullir les llenties vermelles. Va bé qualsevol llegum, però aquesta varietat és molt adient per fer purés perquè no tenen pell.
A part, saltejar les verdures fins que quedin ben tovetes.


En un bol, barrejar les llenties i les verdures, i afegir-hi la farina que fagi falta per espessir la mescla. Refredar a la nevera mínim 1 hora.

Fer boles de la massa, enfarinar-les per tots costats i daurar-les per banda i banda a una paella amb un rajolinet d'oli. També es poden fer al forn, i en aquest cas no caldrà gens d'oli.


Molta sort al Banc dels Aliments en aquesta edició del Gran Recapte!

dijous, 15 de novembre del 2012

magdalenes de nocilla


Fa uns dies va ser l'aniversari d'una molt bona amiga que es menja la nocilla a cullerades (i qui no ho ha fet!), així que no podia deixar passar la ocasió, després de tantes magdalenes sense sucre i lleugeretes, de fer-ne unes de ben carregades de dolçor, pecat i gula!

Al veure la recepta em va fer por que em sortíssin poques magdalenes, així que en vaig doblar les quantitats...i finalment tenia tanta massa que vaig preparar les 12 magdalenes i un pastís que vaig fer amb dos pans de pessic de 18cm de diàmetre (layer cake). 



Aprofito per participar al Memòries d'una Cuinera, o tindria delicte que no ho fes...i és que últimament les magdalenes són la meva obsessió...


Ingredients (adaptat d'aquest blog):
- 1/2 tassa de cacau pur en pols
- 1 tassea d'aigua calenta
- 1/2 tassa de sèrum de llet* 
- 2 tasses de sucre integral de canya 
- 2 ous ecològics (del número 0)
- 1/2 tassa d'oli d'oliva suau
- 1'5 culleradetes d'essència de vainilla

- 2 tasses i 1/2 de farina integral de sègol
- 2 culleradetes de llevat químic
- 1 culleradeta de bicarbonat sòdic
- 1/2 culleradeta de sal

- 1/2 tassa de nata per muntar
- 1/2 tassa de nocilla

*El sèrum de llet (buttercream) s'aconsegueix barrejant la llet amb unes gotes de suc de llimona i deixant-la reposar 10 minuts


Primer de tot posarem en un bol el cacau i l'aigua calentona i els barrejarem bé. Hi afegim el sèrum de llet i el sucre i batrem fins que quedi tot ben homogeni.
Seguidament hi afegirem els ous, l'oli i l'essència i seguirem batent.

En un altra bol haurem barrejat els ingredients secs (farina, llevat, bicarbonat i sal) i ara els anirem incorporant a la massa de mica en mica, i batrem just fins que quedin ben barrejats.

Finalment hi posarem la nata (sense muntar) i la nocilla (es pot posar uns segons al microones perquè sigui més fàcil treballar-hi) i acabarem de remenar bé amb una espàtula.

Omplir els motlles de magdalenes fins a 2/3 de la seva capacitat i enfornar a 180º uns 15 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net.

Cobertura: Crema de mantega suïsa merengada a la nocilla 
(Swiss Meringue Buttercream, adaptat del lllibre Martha Stewart's Cupcakes):
- 4 clares d'ou (que em van sobrar després de fer crema catalana)
- 100gr de sucre
- 360gr de mantega a temperatura ambient
- essència de vainilla
- nocilla al gust

Posar al bany maria les clares d'ou i el sucre fins que aquest quedi ben dissolt. Treure del bany maria i començar a batre a poc a poc perquè les clares es vagin muntant i la barreja es refredi (s'hi pot estar uns 10 minuts, per tant, més val tenir una batedora de varetes elèctrica).
Seguidament afegir-hi la mantega tallada a daus sense deixar de batre perquè es vagi incorporant a la crema.
Per acabar incorporar l'essència de vainilla i la nocilla al gust i mesclar-ho bé amb una espàtula.

Omplir la mànega pastissera i decorar segons la inspiració del dia!

EXTRA: Pastís de Nocilla
- omplir dos motlles emmantegats i enfarinats de 18cm de diàmetre i enfornar uns 30 minuts
- deixar refredar i si cal posar a la nevera tapats amb paper film
- tallar la capa més superficial dels pans de pessic amb un ganivet de serra (que sol quedar més seca i irregular i així es muntaran més bé l'un a sobre de l'altra)
- remullar una de les parts amb almíbar (posar a foc lent aigua i sucre a parts iguals fins que redueixi una mica) 
- posar melmelada de fruits vermells al mig
- tapar amb l'altra pa de pessic
- cobrir amb la crema de mantega tant pel damunt com pels costats

dimecres, 7 de novembre del 2012

pastís per la VIOLETA


Aquest cap de setmana vam anar a visitar uns amics que han tingut una nena 
preciosa i amb un nom molt bonic, així que per celebrar l'ocasió com cal em vaig deixar endur per aquest color que tant m'agrada, i vaig tenir clar que havia de fer un pastís amb olor a espígol!

A més, tinc la gran sort que el pare de la  Violeta, l'Enric Vernet, em va fer les fotos del pastís! Moltes gràcies!

FELICITATS Mònica i Enric!


La recepta l'he adaptat d'aquest blog i la crema de llimona del de la Gemma Clofent.

Pa de pessic d'espígol (per dos motlles de 18cm):
- 1 tassa i 1/2 de sucre
- 1 culleradeta i 1/2 d'espígol sec (d'herboristeria)
- 6 ous (clares i rovells separats)
- 1/4 de tassa d'oli d'oliva suau
- 6 cullerades d'aigua
- 1 tassa i 1/3 de farina integral de blat
- 1 culleradeta de llevat químic
- 1/2 culleradeta de sal


Primer de tot batre els rovells amb l'oli i l'aigua fins que doblin el seu volum. 
En un bol a part, mesclar 1 tassa de sucre amb l'espígol i triturar amb el minipimer. Afegir-hi la farina, el llevat i la sal, i homogenitzar.
Tirar de mica en mica la barreja seca als rovells, i batre just fins que quedi tot ben incorporat.
A part, batre les clares a punt de neu amb la resta del sucre.
Abocar sobre la massa de mica en mica, i amb l'ajuda d'una espàtula anar mesclant suaument per no perdre l'esponjositat.

Untar d'oli i enfarinar els motlles, omplir-los amb la massa, i enfornar-los a 180º durant uns 25 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.

 
Crema de llimona (lemon curd):
- 150mL de suc de llimona
- pell ratllada d'una llimona
- 150gr de sucre
- 100gr de mantega
- 2 ous
Posar un cassó al bany maria amb el suc, la pell, el sucre i la mantega. Quan estigui tot ben fos, afegir-hi els ous batuts i seguir escalfant al bany maria sense remenar fins que la barreja espesseixi.
Deixar refredar.

Cobertura de nata amb llimona:
- 350mL de nata per muntar
- unes cullerades de crema de llimona que hem fet abans
- 2 o 3 cullerades de sucre al gust

Muntar la nata i afegir-hi crema de llimona i sucre al gust amb l'ajuda d'una espàtula i fent moviments suaus de baix a dalt.
Muntatge:
- Un cop el pa de pessic ja està fred, el partim per la meitat.
- Banyem la part interior del tros de sota amb almíbar (aigua i sucre a parts iguals a foc lent fins que es concentri lleugerament). 
- Escampem una bona capa de cobertura pel damunt i tapem amb l'altra tros del pa de pessic.
 
- Cobrim amb cobertura tant els laterals com la part superior i ho allisem bé amb una espàtula.
- Decorem al gust. Les boletes de la vora estan fetes amb la cobertura de nata tenyida amb colorant alimentari.
Violetes de sucre:
- 250gr de sucre llustre
- 1 clara d'ou
- colorant alimentari en pasta
 
Barrejar el sucre tamisat amb la clara d'ou i batre amb el minipimer fins a obtenir una pasta cremosa. Si es vol més líquida si poden afegir unes gotes de suc de llimona o d'aigua.
Aplicar-hi el colorant alimentari de mica en mica, amb l'ajuda d'un escuradents net cada vegada (per evitar contaminar el pot i que així ens duri molt de temps), fins a obtenir el color desitjat.
Posar a la mànega pastissera amb la punta per fer flors i a practicar (us asseguro que en vaig fer 3 vegades més de les que vaig posar al pastís...això és tot un art!...busqueu a youtube que hi trobarem tutorials molt ben explicats; no seré pas jo qui us fagi de mestre!).

Això sí, us recomano que feu aquest pastís, perquè és la combinació perfecte dels aromes de l'espígol, l'acidesa de la llimona i d'un pa de pessic esponjós i lleuger.