dissabte, 30 de març del 2013

Mona de Pascua 2013


Aquí la teniu! La Mona d'aquest any amb figuretes de fondant, ou de xocolata i decoracions de crema de mantega. Us he de dir que és la millor que he fet fins ara.
El pa de pessic és esponjós i amb el punt just de cacau, el farcit hi combina a la perfecció, i les dues de capes de cobertura són delicioses i amb un acabat molt bonic! (no és molt correcte que ho digui jo, però és que n'estic molt orgullosa!).

Participo al concurs de Mones de Pascua Solidàries d'Alternativa 3, que consisteix en utilitzar productes de Comerç Just. Si voleu entrar al seu facebook i clicar M'agrada, us ho agraïré.
Podeu clicar aquí per més informació...teniu de temps fins el 15 d'Abril.


El pastís consta de:
- pa de pessic (es pot fer el dia abans)
- almíbar
- melmelada d'albercoc
- ganache de xocolata (necessita 1 hora de repòs o es pot fer el dia abans)
- cobertura de cacau brillant (necessita 6 hores de repòs o es pot fer el dia abans)

Pa de pessic de cacau molt esponjós motlle de 18cm (adaptat d'aquest):
- 200gr de farina de blat blanca*
- 20gr de farina d'arròs *
- 20gr de cacau en pols d'Alternativa 3*
- 10gr de llevat químic
- 1/2 culleradeta d'essència de vainilla
- 165gr de mantega a temperatura ambient **
- 130gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 2 ous a temperatura ambient*
- 100mL tassa de llet a temperatura ambient**

*ingredients ecològics
** ingredients de proximitat

Per un costat haurem barregem les farines, el cacau i el llevat.
Començar batent el sucre amb la mantega fins que quedi una barreja cremosa. Afegir-hi els ous d'un en un i després la vainilla.
Ara hi anirem abocant la barreja de farina alternant-la amb la llet, i seguir batent fins que quedi tot incorporat, però no més.
Posar la massa al motlle cobert amb paper de forn (reutilitzable), i enfornar a 180º durant uns 40 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net.
Deixar refredar sobre una reixeta.


Almíbar:
- 70gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 70mL d'aigua
- un raig de licor de cacau d'Alternativa 3*
Posar tot a foc molt baix i deixar coure fins que espesseixi una mica.

Melmelada d'albercoc de Cal Valls (*ecològica i **de proximitat)

Ganache:
- 100gr de perles de xocolata d'Alternativa 3*
- 100mL de nata al 35% de MG** 
- nata muntada (opcional)
Escalfar la nata al microones, cobrir les perles de xocolata, esperar uns minuts, i remenar molt bé fins que quedi tot ben barrejat i tota la xocolata fosa.
Si queda molt fort de gust o es vol més melós, es pot barrejar nata muntada, amb l'ajuda d'una espàtula.

Cobertura de cacau brillant (n'hi ha per cobrir 3 pastissos)
- 66gr d’aigua
- 480gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 320gr de nata al 35% de MG **
- 100gr de cacau en pols d'Alternativa 3*
- 2 gr o 1/2 culleradeta d'agar agar*
Posar al foc l'aigua, el sucre, la nata i l'agar agar, i quan arrenqui el bull deixar bullir 30 segons. Retirar del foc, afegir-hi el cacau i batre fins a homogenitzar (si cal i hi ha grumolls, es pot passar pel túrmix)
Colar, deixar refredar i reservar a la nevera un mínim de 6 hores.

Muntatge:
Partir el pa de pessic per la meita i banyar-ne la part de dins amb l'amíbar. A continuació ja hi podrem posar una bona capa generosa de melmelada.

Ara traurem el ganache de la nevera i el batrem amb la batedora de baretes per airejar-lo una mica, i ja el podrem extendre pel damunt i pels costats del pastís. Si el pa de pessic deixar anar moltes engrunes, es pot fer una primera capa de ganache per tapar-les, posar el pastís a la nevera perquè s'endureixi una mica, i després ja fer la segona capa més gruixuda i uniforme. Deixar refredar a la nevera almenys 30 minuts.


Finalment, i amb el pastís encara sobre la reixeta, el cobrirem amb la glaça brillant. Per això caldrà escalfar-la al foc o al microones fins que arribi als 40º. La deixarem refredar una miqueta perquè no caigui tant tant líquida, i l'abocarem per sobre del pastís. Podem recollir la glaça que caigui per tornar-la a tirar pel damunt i fer una capa més gruixuda.   



Decoració:
- conill de fondant (pasta de sucre)
- pollet de fondant (pasta de sucre)
- ou de xocolata fet amb perles de xocolata d'Alternativa 3*
- gespa i flors fetes amb Crema de merenga suïssa (Swiss meringue buttercream) 

Crema de merenga suïssa:
- 2 clares d'ou (que em van sobrar després de fer crema catalana)
- 52gr de sucre de panela d'Alternativa 3*
- 180gr de mantega a temperatura ambient**
- una culleradeta d'essència de vainilla

- colorants alimentaris
Posar al bany maria les clares d'ou i el sucre fins que aquest quedi ben dissolt. Treure del bany maria i començar a batre a poc a poc perquè les clares es vagin muntant i la barreja es refredi (s'hi pot estar uns 10 minuts, per tant, més val tenir una batedora de varetes elèctrica).
Seguidament afegir-hi la mantega tallada a daus sense deixar de batre perquè es vagi incorporant a la crema.
Per acabar incorporar l'essència de vainilla mesclar-ho bé amb una espàtula.

Omplir la mànega pastissera i decorar segons la inspiració del dia!


12 comentaris:

  1. Gemma, que maca!!! i les figuretes són precioses!!! jo també n'estaria d'orgullosa!!! moltes felicitats!!!!

    ResponElimina
  2. Gemma. T'ha quedat fantàstica i has tingut feina però el resultat boníssim.

    ResponElimina
  3. Ostres,quina feinada. Felicitats!
    Saludos desde Waterbridge.

    -Andy-

    ResponElimina
  4. M'he quedat sense paraules... potser dir que és una Mona: ESPATARRANT!, molt original, bonica i "justa". M'agrada molt com expliques pas a pas l'elaboració. N'agafo moltes coses!, a reveure guapa!

    ResponElimina
  5. Uala, t'ha quedat sensacional!!! I pots estar super orgullosa de l'acabat, perque és mooooooolt bonic :)

    ResponElimina
  6. Hola Gemma, una mona maca maca i bona
    Bona cuina

    ResponElimina
  7. Tota de cacao, magnifica ademés de molt bonica. Peetons,

    ResponElimina
  8. Què maca l'has guarnit!!! ben acolorida i segur que bonçíssima! Aquest any també l'he fet de xoco, tota pa de pessic i tot! visca la xocolata! bona setmana!

    ResponElimina
  9. Ohhhhh!!!! Que bonica!!! Les figuretes són precioses!!!I de ben segur deliciosa.
    No sé si saps que l'Annie ha obert la convocatòria del seu Repte mensual als grans i que toca la Mona de Pasqua. Si et fa gràcia participar només li has d'enviar la foto o l'enllaç a info@pastissets.cat . A veure si t'animes...
    Petonets

    ResponElimina
  10. BRAVO!!!! SÓC LA MARIA ELENA JAJAJA

    ResponElimina
  11. Em tingut la sort de provarla gràcies a la tieta i ens hi em fet fans!!!

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!