dissabte, 6 de març del 2010

coulant de xocolata

Mmm, unes postres demanadíssimes a la majoria de restaurants i que no podia deixar de provar. Fa 3 dies vaig anar a un taller de cuina a la botiga Gadgets & cuina, on el xef David Kohler ens va ensenyar a fer el de xocolata i una variant amb praliné d'avellanes. 


- 130gr de xocolata de cobertura 70%en perles o tallat a trossos
- 120gr de sucre
- 110 gr de mantega a temperatura ambient
- 5gr de cacao 100% pur en pols, com aquest de la casa sosa (es pot comprar a Gadgets)
- 4 ous (clares i gemes per separat)
- 60gr de farina d'arròs o farina de panís (ha de ser una farina molt fina)

1r. Batem les clares d'ou a punt de neu (que al agafar-ne amb una cullera no en caigui ni una gota) i hi afegim el sucre; tornem a batre per obtenir de nou la textura esponjosa d'abans.
 
2n. Afegim els rovells i mesclem molt suaument, preferentment amb una espàtula de silicona.
NOTA: al curs el xef no va separar les clares dels rovells, sino que directament va batre a mà els ous amb el sucre, molt poca estona.


3r. Mentrestant fonem la xocolata al microones, molt poc temps. És preferible treure el pot amb una mica de xocolata no fosa i barrejar bé amb una cullera per homogenitzar-la, que no pas passar-nos de temps i que es cremi.
4t. Fonem la mantega al microones i l'afegim a la xocolata, removent amb un batedor manual del centre cap enfora.


5è. Afegim els ous a la xocolata i ho anem removent suaument, per no trencar l'esponjositat en cap moment.


6è. Mesclem la farina amb el cacao i tot junt ho incorporem al bol a través d'un tamís (perquè encara sigui més fi), sempre sense oblidar de no batre excessivament, sino que es tracta de que quedi tot homogeni i prou.

7è. Ja tenim la pasta del coulant feta. Ara ho passem als motlles (aquests de la casa Lekué, que per cert són catalans, van de meravella!) i així ho podem guardar a la nevera 6 dies o al congelador 1 mes fins el moment de preparar, ja que és millor servir els coulants acabats de fer.


8è. Posem el forn a 180-190º amb la posició "a dalt i a baix" (normalment un forn arriba a la temperatura demanada al cap de 10minuts), i hi introduïm els motlles de 9 a 12 minuts, depenent del forn; és millor quedar-se curt i tornar-lo a enfornar 1 minut més que no pas passar-se i que el centre es cogui massa.


Ja podem desemmotllar (si pot ser amb l'ajuda d'una espàtula; amb un ganivet el coulant es pot trencar fàcilment) i a disfrutar-lo!.

2 comentaris:

  1. Esta de morti!! Molt professional!!

    Capdepa!

    ResponElimina
  2. i aixó és de veritat el que m'agradaria catar


    al temps .......

    mare mig sitiada

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!