diumenge, 28 de març de 2010

cassoletes de xocolata

Malgrat les bases de pizza no em surtíssin bé i hagués de recórrer a les pre-fabricades, per les postres del sopar de divendres sí que me'n vaig sortir i vaig fer les cassoletes que havia vist en aquest blog i que em van semblar una bona idea fàcil de fer.

- xocolata per fondre, si pot ser del 70%
- globus petits

- Rentar els globus sota un raig d'aigua i inflar-los a la mida que es vulgui.
- Fondre la xocolata al bany maria o al microones; en aquest cas s'ha d'estar molt atent a que no es cremi, i per tant, és millor treure-la una mica dura i acabar-a de fondre mentre es va barrejant amb l'espàtula. Abocar la xocolata sobre una superfície llisa i neta.


- Començar untant un globus per la base. Per fer els costats es pot o bé tombar el globus i girar-lo sobre si mateix de manera que la xocolata cobreixi els laterals; o bé per aconseguir la forma de pètals es tumba i s'unta una mica, es torna a aixecar, es tornar a tombar just al costat i s'unta, i així successivament fins a tenir tots els pètals formats.

































- deixar refredar 1 hora com a mínim.


- quan la base de la cassoleta es desenganxi bé de la superfície on l'hem posat, serà el moment de tallar la punta del globus i desinflar-lo lentament, fins que la xocolata es desenganxi de les seves parets i obtinguem la cassoleta.


Si es desinflen massa tard, el globus queda molt enganxat al cul de la cassoleta i quan es treu es fa un forat al fons. Si per contra es fa massa aviat, les parets de la cassoleta acompanyen el globus mentre es desinfla i queda atrotinada; i per mostra un botó:


Acompanyament: per la meva cosineta gelat de iogurt i maduixes, pel seu maridet gelat de xocolata, i pels anfitrions una mica de cada!!

pizza casolana

El divendres vaig tenir uns convidats molt especials, i ho són en molts sentits però sobretot perquè me'ls estimo un munt i perquè els seus paladars es van quedar a l'etapa pre-adolescent i no els puc deleitar mai amb proves culinàries rares...quina llàstima!
Per això em vaig decidir per la pizza, un clàssic que agrada a tothom.

Per la massa:
- 500gr farina
- 1 sobre de llevat de panaderia
- 250-300 aigua tèbia (sempre la meitat de la quantitat de la farina)
- 2 culleradetes oli i sal
Val la pena mirar el capítol de Cuines del Fabián Martí i també els consells d'aquest blog de cuina.

1r. barrejar la farina i el llevat
2n. afegir-hi l'aigua i barrejar
3r. finalment tirar-hi l'oli per damunt i incorporar lleument
4t. deixar reposar 1 hora
5è. Dividir la massa per la meitat per fer 2 bases.
6è. Estirar-les amb el corró i posar-les a la safata del forn per preparar al gust i enfornar.

NOTA: quan he arribat a casa al vespre, la massa estava trencadíssa i no he pogut fer la base de la pizza; per sort n'havia comprat dues de Buittoni...arj! 

Pels farcits:
DE TONYINA I ANXOVES
- sofregit de tomàquet
- tonyina i anxoves
- formatge ratllat
- mozzarela fresca i orenga, que sempre s'han de posar un cop la pizza està fora del forn.


DE 3 FORMATGES
- sofregit de tomàquet
- formatge emmental ratllat
- formatge de rulo de cabra
- formatge mozzarela ratllada
- orenga, afegida un cop fora del forn



dilluns, 22 de març de 2010

pastís de llimona i llima

Unes postres lleugeres pel sopar que ens va preparar un bon amic...ja m'havia xivat que amb la cuina recent estrenada la cosa seria elaborada i contundent i vaig preferir fer unes postres poc pesades.Les vaig treure del llibre La cocina de Jamie Oliver, però la base la vaig simplificar fent-la amb pasta de full.

Ingredients per 3-4 persones:
- 1 làmina de pasta de full petita
- 4 ous sensers
- 1'5 tasses de sucre extrafi (300gr)
- 160mL nata líquida (jo utililtzo la de civada)
- 100mL suc de llima (1/2 got; 2 llimes i mitja)
- 50mL suc de llimona (1 llimona)
- decoració: res, melmelada de fruites del bosc, fruita fresca, menta, etc. jo hi vaig posar la melmelada de figues que em va sobrar de les barretes.

1r. Estirar la pasta de full, colocar-la sobre una font apta per forn, punxar-la pel mig, posar-hi cigrons lal damunt perquè no s'infli, i enfornar-la 10minuts a 180º. Retirar i deixar refredar una mica.

2n. Fer la crema: batre els ous amb el sucre, sense pressa, que emulsionin bé; afegir-hi la crema de llet i els sucs.

3r. Posar de nou la fonr al forn i abocar-hi la crema. Fornejar a 180º durant 20-25 minuts, o fins que la crema hagi cuallat (el Jamie oliver recomana que quedi una mica líquida del mig, que al refredar-se ja cuallarà).


4t. Finalment, decorar al gust. 

dimecres, 17 de març de 2010

magdalenes de llimona i llavors de rosella

mmm...que boniques! per fi les he fet...les vaig veure en aquest blog i me'n vaig enamorar!

Som-hi:
- 2 tasses de farina de pastisseria
- 2 i 1/4 culleradetes de llevat de pastisseria
- 1 culleradeta de llevat químic
- 1/2 culleradeta de sal
- 3/4 de tassa de sucre granulat
- 1 cullerada de llavors de rosella (es troben a qualsevol mercat)
- 2 ous
- 1/2 tassa de iogurt natural (= 1 iogurt)
- 1/4 de tassa d'oli d'oliva
- 3 cullerades de suc de llimona
- 2'5 culleradetes de ratlladura de la pell de llimona (jo n'hi vaig posar 1 culleradeta)
- extracte d'ametlla...no en tinc i no me'l puc inventar, així que res!

Primer de tot cal barrejar els ingredients secs per un costat (farina, llevats, sal, sucre i llavors) i els humits per un altra (iogurt, oli, suc i ratlladura). Lentament s'incorpora la barreja seca a la humida i es bat per evitar grumolls.
Ara cal deixar reposar la massa de 30minuts a 1 hora, i aquest és el SECRET DE LES MAGDALENES AMB BARRET...shshsht!
Enfornar a 180º durant 18-20minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net i sec.

barretes farcides de figa

Ideals per agafar energia abans d'un dia d'esquiada!
Aquestes barretes no són difícils de fer, però sí que es necessita temps per preparar-les. Com no, les he tret del llibre de la Martha Stewart

Embolcall:
- 1 tassa de mantega a temperatura ambient
- 1/2 tassa de sucre
- 1 ou senser i 2rovells
- 1 culleradeta de vainilla
- ratlladura de pell de llimona
- 2'5 tasses de farina
- 17$ de culleradeta de sal
- 1 culleradeta de llet

Farcit de figa:
- 3 tasses de figues seques
- 1/4 de tassa de mel
- 1 tassa de vi negre
- 1 tassa d'aigua
- 1/4 de culleradeta de canyella en pols
- 1/2 culleradeta de pebre

Preparació de l'embocall:
Amb una batedora elèctrica, batre la mantega i el sucre fins que quedin ben emulsionats. Afegir-hi l'ou i 1 rovell, la vainilla i la llimona. Barrejar bé. Afegir la farina i la sal i batre el mínim perquè la massa quedi homogènia. Si queda massa humida caldrà afegir-hi més farina.

Dividir-la per la meitat, tapar-les amb un drap, i deixar refredar fins que quedin fermes, al voltant d'1 hora.



Ara és un bon moment per fer el farciment:
Tallar les figues en trossets petits, posar-les amb la resta d'ingredients en un pot a foc molt baix i deixar reduïr fins que quedi com una melmelada, uns 20-25minuts.


Deixar refredar una mica i triturar amb la batedora elèctrica. Escampar el farcit sobre una superfície perquè es refredi més homogèniament. (Si en sobra, aquest farcit es pot posar dins un pot de vidre i es conserva bé a la nevera durant 1 setmana; es pot utilitzar com a melmelada, o acompanyat de formatge com a aperitiu, o per coronar un pastís de llimona com aquest!).

Anem a muntar les barretes:
Recuperar la massa que hem deixat a la nevera i començar a amassar una de les dues boles. S'estira amb un corró fins a obtenir una capa de tamany DINA4 i s'hi escampa la melmelada de figa.


Estirem de la mateixa manera la segona bola de massa, i amb l'ajuda del corró l'enlairem per col.locar-la al damunt de la'ltra. A mi se'm va trencar i la vaig anar afegint a trossets (la veritat és que en el resultat final no es va ni notar...).
Deixar refredar 1 hora.


Finalment, en fem trossos a la mida que volguem. Cal tenir en compte que seran unes barretes bastant energètiques, i que per tant crec que és millor no fer-les gaire grans.
Pintar-les amb la barreja de l'últim rovell d'ou que ens quedava i la llet.


Posar el forn a 190º amb la posició "a dalt i a baix" (sol trigar 10 minuts a arribar-hi) i enfornar les barretes fins que estiguin daurades (uns 25-30minuts). Deixar-les refredar sobre una reixeta.


I a disfrutar de l'energia que donen!



dissabte, 13 de març de 2010

coca per sucar amb xocolata

Ahir vam esmorzar amb la NannyPet i li vaig prometre una xocolata amb galetes (amb el fred que fa aquests dies, no podia ser una altra cosa!). Així que la xocolata la vam fer a última hora, i el dia abans vaig fer alguna cosa que s'hi pogués sucar!
Vaig agafat el llibre de la Martha Stewart i hi vaig trobat aquests pastissets tovets i molt molt dolços (potser massa...nota: no posar-hi tant de sucre la propera vegada!)

- 1 i 1/4 tasses de mantega (250gr) + una mica pel motlle
- 2 i 1/4 tasses de farina + una mica pel motlle
- 1 i 1/2 culleradetes de llevat de panaderia
- 1 i 1/2 culleradetes de sal
- 2 tasses de sucre fi
- 1/2 tassa de sucre granulat
- 3 ous
- 2 i 1/2 culleradetes de vainilla
- 1 tassa de nous trossejades (115gr)

1r. En una cassola amb el foc mig, escalfar la mantega fins que es torni daurada; treure del foc i deixar refredar.
A part, mesclar la farina, el llevat i la sal.
2n. Barrejar la mantega i els sucres amb una espàtula. Afegir-hi els ous i batre amb la batedora, fins que estigui suau i esponjós, uns 3 minuts. Afegir-hi la vainilla.


3r. Amb l'espàtula, incorporar la farina i les nous fins que sigui homogeni.

4t. En un motlle apte pel forn pintat amb mantega i enfarinat, hi aboquem la barreja i ho enfornem a 180º a la posició "a dalt i a baix" durant 35-40 minuts o fins que punxant amb un escuradents aquest surti net.

. Deixar refredar sobre una reixeta. El resultat és una coca densa i sucrosa.Tallar al gust i a disfrutar!!


galetes de formatge blau

vui toca una recepta salada per un pica-pica amb amics; es tracta d'aquestes galetes de formatge blau molt fàcils de fer i que admeten tot tipus de variacions: amb qualsevol altre formatge, amb sobrassada, amb virutes de pernil, etc.

- 100gr de formatge blau
- 50gr de formatge cremós d'untar
- 150gr de farina de civada
- 50gr de farina de panís (maizena)
- 50gr de mantega
- 2 ous 
- 1/2 sobre de llevat químic (o 2 culleradetes)
- pebre
- sal

Es comença fonent la mantega al microones i triturant-la amb la batedora elèctrica junt amb els 2 formatges i 1 ou. 
S'hi incorporen les farines prèviament barrejades, i es va homogenitzant simplement amb l'ajuda d'una espàtula. 
A una superfície de treball neta, s'amassa fins a obtenir una bola, que es reserva a la nevera durant 30minuts.
Passat el temps, s'estira la massa amb un corró i es tallen les galetes al gust.

NOTA: la propera vegada les he de fer més fines perquè siguin més lleugeres i amb menys sabor a farina.

Amb la massa que sobra es tornen a fer triangles, però jo al final he fet palets de pa que serveixen per picar entre hores i matar el cuc!

Un cop a la safata de silicona (o paper de forn) es pinten amb l'altra ou batut i s'hi afegeix pebre i sal al gust.

S'enfornen a 180º, posició "a dalt i a baix", durant 15 minuts o fins que estiguin daurades.
Deixar refredar sobre una reixa perquè ventilin.


Acompanyament: un bol amb tomàquet triturat, junt amb olivada negre, alfàbrega, oli, sal...i bons amics a la taula!

dissabte, 6 de març de 2010

coulant de xocolata

Mmm, unes postres demanadíssimes a la majoria de restaurants i que no podia deixar de provar. Fa 3 dies vaig anar a un taller de cuina a la botiga Gadgets & cuina, on el xef David Kohler ens va ensenyar a fer el de xocolata i una variant amb praliné d'avellanes. 


- 130gr de xocolata de cobertura 70%en perles o tallat a trossos
- 120gr de sucre
- 110 gr de mantega a temperatura ambient
- 5gr de cacao 100% pur en pols, com aquest de la casa sosa (es pot comprar a Gadgets)
- 4 ous (clares i gemes per separat)
- 60gr de farina d'arròs o farina de panís (ha de ser una farina molt fina)

1r. Batem les clares d'ou a punt de neu (que al agafar-ne amb una cullera no en caigui ni una gota) i hi afegim el sucre; tornem a batre per obtenir de nou la textura esponjosa d'abans.
 
2n. Afegim els rovells i mesclem molt suaument, preferentment amb una espàtula de silicona.
NOTA: al curs el xef no va separar les clares dels rovells, sino que directament va batre a mà els ous amb el sucre, molt poca estona.


3r. Mentrestant fonem la xocolata al microones, molt poc temps. És preferible treure el pot amb una mica de xocolata no fosa i barrejar bé amb una cullera per homogenitzar-la, que no pas passar-nos de temps i que es cremi.
4t. Fonem la mantega al microones i l'afegim a la xocolata, removent amb un batedor manual del centre cap enfora.


5è. Afegim els ous a la xocolata i ho anem removent suaument, per no trencar l'esponjositat en cap moment.


6è. Mesclem la farina amb el cacao i tot junt ho incorporem al bol a través d'un tamís (perquè encara sigui més fi), sempre sense oblidar de no batre excessivament, sino que es tracta de que quedi tot homogeni i prou.

7è. Ja tenim la pasta del coulant feta. Ara ho passem als motlles (aquests de la casa Lekué, que per cert són catalans, van de meravella!) i així ho podem guardar a la nevera 6 dies o al congelador 1 mes fins el moment de preparar, ja que és millor servir els coulants acabats de fer.


8è. Posem el forn a 180-190º amb la posició "a dalt i a baix" (normalment un forn arriba a la temperatura demanada al cap de 10minuts), i hi introduïm els motlles de 9 a 12 minuts, depenent del forn; és millor quedar-se curt i tornar-lo a enfornar 1 minut més que no pas passar-se i que el centre es cogui massa.


Ja podem desemmotllar (si pot ser amb l'ajuda d'una espàtula; amb un ganivet el coulant es pot trencar fàcilment) i a disfrutar-lo!.

tiramisú

Un cop fets els melindros, avui toca fer el tiramisú que ens menjarem demà pel dinar de diumenge. Sempre és millor fer-lo el dia abans perquè la crema de formatge es compacti i la textura sigui molt millor.

Recepta i instruccions del cuiner Giuseppe Padula, del taller de Gadgets & Cuina, per una font rectangular gran:
- 6 rovells d'ou del número 0
- 150 gr de sucre
- 375 gr de mascarpone (la marca Galbani ens va dir que era la més venuda a Itàlia)
- 250 gr de nata per muntar
- 35 melindros casolans
- cafè de cafetera (o colacao si és per nens)
- amaretto (o frangelico, ron, brandy, kirch, vodka, etc.) Jo l'he fet a la catalana i hi he posat Moscatell.
- cacao en pols 100% pur (jo tinc el de la casa Sosa)

1r. Batre els rovells amb el sucre fins arribar a punt de llaç (punto de lazo es diu quan es pot escriure amb la crema). Si es fa amb una màquina cal posar velocitat baixa, perquè les bombolles que es formin siguin petites; sino seran grans i es trencaran. Jo m'hi he estat ben bé 10 minuts.

Aquest truc també pot servir a l'hora de fer les coques més esponjoses.


2n. El mascarpone s'ha de tenir a temperatura ambient o es posa uns segons al microones. Ara s'ha d'anar afegint als ous en petites quantitats, amb l'ajuda d'una espàtula de silicona, i removent suaument, per no perdre la textura cremosa.
  
3r. La nata la traurem directament de la nevera i la farem semi-muntada (que encara rellisqui una mica de les barilles) perquè quan la unim amb la resta dels ingredients ja s'acabarà de muntar; si fos muntada del tot es podria tallar. Es pot fer a mà o amb un batedor elèctric a qualsevol velocitat.
Si només s'hi posés mascarpone (un dels formatges més grassos que hi ha) seria un postre molt pesat, i amb la nata es suavitza.


4t. Afegim la nata en 2 o 3 tandes a la barreja anterior, de nou molt suaument.


5è. Mullar els melindros amb la barreja del cafè i el licor. Si el cafè encara és calent s'haurà de ser més ràpid perquè n'absorviran més quantitat.


6è. Fer 2 capes de cada: una de melindros + 1 de crema + 1 de melindros + 1 de crema


8è. Es posa a la nevera 1 dia i se serveix amb una fina capa de cacao en pols que s'ha de posar a l'últim moment. Es recomana no prendre'l fins l'endemà perquè el formatge qualli i la textura sigui millor i més fàcil fer porcions. Si es fa pel mateix dia, es pot posar uns 30 minuts al congelador.