dijous, 21 de gener del 2010

galetes esponjoses amb perles de xocolata

mmm...una altra delícia del llibre de la Martha Stewart. Som-hi!
Per convertir tasses a mg vaig donar enllaços en aquest post, però una alternativa molt bona és demanar uns mesuradors als Reis, com vaig fer jo ;)


Ingredients:
- 2'5 tasses de farina
- 1/2 culleradeta de bicarbonat sòdic
- 200gr de mantega a temperatura ambient
- 3/4 de tassa de sucre granulat
- 1/4 de tassa de sucre fi
- 1 culleradeta de sal gruixuda
- 2 culleradetes d'extracte de vainilla
- 2 ous
- 2 rajoles de xocolata (una de semidolça i l'altra amb llet)

1r. Barrejar la farina i el bicarbonat en un bol
2n. A la batedora, mesclar la mantega i els dos sucres fins que quedi cremós. Afegir-hi la sal, la vainilla i els ous fins a combinar-ho tot.
3r. Anar afegint la farina lentament per evitar grumolls.
4t. A part, haurem trencat les rajoles a quadrats petits. Ara els podrem afegir a la massa, i formarem boles que posarem sobre la safata antiadherent, separades uns 5 cm o s'enganxaran entre elles. si s'agafa la mida d'una cullera sopera surten unes galetes de tamany generós. Enfornar-les a 180º de 12 a 15 minuts.

dimecres, 13 de gener del 2010

galetes de gingebre decorades

Ja feia temps que tenia ganes de fer galetes decorades i per les festes de Nadal vaig posar fil a l'agulla... Atenció que donen feina, però és molt divertit fer-les!

GALETES DE GINGEBRE 
(del llibre Martha Stewart's Cookies):
- 5'5 tasses de farina (660gr)
- 1 culleradeta de llevat químic
- 1'5 culleradetes de sal
- 4 culleradetes de gingebre mòlt
- 4 culleradetes de canyella mòlta
- 1'5 culleradetes de clau mòlt
- 1 culleradeta de nou moscada ratllada
- 1 tassa de mantega a temp. ambient (200gr)
- 1 tassa de sucre morè (200gr)
- 2 ous
- 1'5 tasses de melassa no sulfurada (al mercat n'hi ha d'arròs, de blat, etc. jo vaig utilitzar-ne una de malta)


GLASSA
- 200gr sucre de pastisseria
- 1 clara d'ou
- una mica d'aigua per si hem d'aclarir la consistència de la glassa


1r. Comencem a fer les galetes mesclant la farina, el bicarbonat, la sal i les espècies. Reservem.
2n. Batem la mantega amb el sucre. Hi afegim els ous i la melassa fins a combinar-ho tot. Hi anem incorporant la farina de mica en mica, per evitar grumolls, fins a formar una massa uniforme.
Separem la massa en 4 i les deixem reposar 1 hora.
3r. Sobre una superfície enfarinada, treballem una de les masses fins aconseguir una làmina fina d'uns 0,75cm.
4t. Tallem la massa amb l'ajuda d'un got o un tallador de galetes o un motlle fet amb una cartolina!
Deixar-les a la nevera fins que siguin fermes, uns 15 minuts.

Ja es poden enfornar de 12 a 14 minuts.
Deixar-les refredar sobre una reixeta.

Fer la glassa: mentre batem les clares d'ou hi anem afegint el sucre de pastisseria lentament fins a obtenir la consistència desitjada. L'ideal és que quan aixequem la batedora la glassa caigui lentament i amb elegància ;)



Un cop les galetes s'han refredat, i amb l'ajuda d'una mànega, ja les podrem decorar!

dimecres, 9 de desembre del 2009

quiche de tomàquets i mozzarela


Aquesta recepta ja fa dies que la vaig fer, però per la seva senzillesa i bon resultat, és una bona recomanació si es tenen convidats a casa. A més, els ingredients són fàcils de trobar.


Com sempre en cito la font.



1r. S'escalden els tomàquets per pelar-los millor, cosa que vol dir: fer dos talls longitudinals a la pell de cada tomàquet i posar-los 1 minuts en aigua bullent; treure'ls i deixar-los  refredar una mica. Ara els podrem pelar molt bé.
  2n. Preparar la massa brisa com detalla el paquet (normalment es recomana posar-la al forn 10minuts amb un pes a sobre; jo utilitzo cigrons embolicats amb un drap)
3r. Retirar les llavors dels tomàquets i tallar-los a daus junt amb la mozzarela. Trossejar l'alfàbrega (si pot ser fresca). Repartir-ho sobre la base de brisa.
4t. Barrejar els ous i la nata líquida i salpebra-ho. Abocar-ho sobre els ingredients.
5è. Enfornar a 180º durant 40minuts.

dissabte, 14 de novembre del 2009

peanut butter whoopie pies

Quan visites els EUA veus galetes per tot arreu, i més en època de Halloween, així que no em vaig resistir a comprar-me un llibre de receptes molt xulo. Quan vaig llegir la contraportada vaig entendre perquè en una llibreria "alternativa" em van mirar per sobre de l'espatlla quan els hi vaig demanar si ells el venien...resulta que la tal Martha Stewart és una barreja d'Isma Prados i Anna Rosa Quintana...
Total, que ahir em vaig decidir per una de les receptes, i voilà!

INGREDIENTS: (en cursiva he posat els ingredients que jo vaig variar de l'original)

Atenció perquè les mesures es donen sobretot en tasses (cups) i jo em vaig estar més estona decodificant-les que fent la recepta! Per aquests casos recomano que feu un cop d'ull aquí a dalt a la dreta, a "informació útil".

- 450gr de farina blanca o farina d'espelta (3'5 tasses)
- 200gr de cacao en pols no ensucrat o farina de garrofa (1'5 tasses)
- 1 cullerada (sopera) de llevat químic
- 1 culleradeta (de postres) de llevat
- 1 culleradeta de sal
- 200gr de mantega a temperatura ambient (1 tassa)
- 400gr de sucre (2 tasses)
- 2 ous grans
- 500gr de crema de llet o crema de civada (2 tasses)
- 2 cuellradetes d'extracte de vainilla

Pel farciment:
- 1'3 tasses de crema de cacahuet
- 1 tassa de mantega a temperatura ambient
- 1'5 tasses de sucre de pastisseria (llustre?)

FER LES GALETES:
1r. Pre-escalfar el forn a 200ºC (400ºF)
Tamisar la farina, el cacao, el bicarbonat, el llevat i la sal.
A part, batre la mantega i el sucre fins que quedin emulsionats del tot. Afegir-hi els ous, la crema de llet i la vainilla. Incorporar-hi lentament la barreja de farina i cacao.
Aquí em va ser de gran ajuda un enginy que em van regalar els de la facultat (a petició meva!) que no és una kitchenAid (caríssíssíma!) però és una Jata que funciona de meravella!

2n. Posar 1'5 cullerades de la barreja sobre una superfície antiadherent (paper de forn o silpat o el que jo tinc de Lekué).


No cal formar boles, de debò! Amb aquesta mida surten unes súper galetes, de manera que les altres series les vaig fer amb molta menys quantitat de massa. El que sí que és molt important és separar-les 5cm (2 inches) o s'enganxen unes amb les altres.


Enfornar-les durant 8 minuts (així queden molt flonges). Si s'hi deixen més estona s'assecaran més.


Molt important! Deixar-les atemperar 1 o 2 minuts i posar-les a sobre d'una superfície reixada perquè s'assequin bé. Es poden conservar a la nevera 3 dies, però cal posar-les en un pot tancat en una sola capa o s'aixafen i s'enganxen entre elles.

3r. Fer el farcit: barrejar la mantega de cacahuet amb la mantega a temperatura ambient. Afegir-hi el sucre lentament i batre-ho tot uns 3 minuts fins que quedi cremós i fi.
Posar una culleradeta de la crema entre dues i galetes i ale a guanyar calories per la patilla!!


divendres, 9 d’octubre del 2009

quiche de formatges i poma

Les quiches! Quina gran troballa. Són ràpides, fàcils de fer, i resultones. Aquesta recepta la vaig trobar espectacular, i un dia que tenia amics a sopar la vaig provar. El resultat és una barreja de dolç i salat que a mi em va encantar.



- 1 paquet de pasta brisa
- 2 pomes golden
- 150gr formatge fresc
- 50gr formatge idiazàbal
- 50gr formatge emmental
- 200mL nata de cuina
- 2 ous
- panses
- pinyons
- una mica de conyac
1r. es posen les panses en remull amb conyac o mistela o moscatell (el que es tingui per casa)
2n. la pasta brisa es posa al forn amb un pes a sobre perquè no s'infli (jo hi poso cigrons cruus embolicats amb un drap)
3r. barrejar els formatges ratllats amb els ous i la nata. Si cal, rectificar amb sal i pebre.
4t. Abocar la barreja a la pasta brisa i posar per sobre les pomes tallades fines.
5è. Posar per sobre les panses escorregudes i els pinyons i enfornar a 180º durant 30 o 35minuts.

croquetes de pollastre rostit

A mi el què m'agrada de la cuina són les postres, però també m'agrada fer menjar perquè vingui gent a casa, i una taula plena de menjar sempre fa goig...i unes corquetes casolanes (diguin el què diguin) no hi poden faltar!



- pollastre rostit (si en sobra de la mama, o es fa un dia abans)
- beixamel (llet, farina, oli, sal, pebre i nou moscada; quantitats a ull)
- ou i farina de galeta

1r. Es tritura el pollastre (i tot el què s'hi hagi posat al rostit), amb una mica mica de l'oli de la cassola.

2n. Es prepara la beixamel--> en una cassola amb una mica de mantega (jo ho vaig fer amb oli d'oliva) es tira farina fins que perdi la olor de farina; després s'hi afegeix la llet a poc a poc per evitar els grumolls. Es va remenant fins que arrenqui el bull i especeixi. Es rectifica amb sal, pebre i nou moscada.

3r. Es fan boletes amb l'ajuda de dues culleres, es passen per l'ou i la farina de galeta, i cap a l'oli calent! Posar-les sobre un plat amb paper absorvent per treure'n l'oli del fregit.

dimecres, 7 d’octubre del 2009

aprofitar les clares d'ou

Aquesta entrada és la més vista del blog, amb diferència! És per això que aquí us recullo les receptes on es poden aprofitar les clares. Sapigueu que el què més m'agrada cuinar a mi són dolços i postres, i per això només hi trobareu receptes d'aquestes categories.
Veureu que a les etiquetes n'he creat una de "clares d'ou", per facilitar-ne la búsqueda. Espero ajudar-vos a trobar alguna cosa a fer després de preparar una bona crema catalana ;)

Petites delícies:
- macarons
- merengues

Pastissos:
- pa de pessic de taronja
- angel cake 
- pastís de crema de llimona amb merenga (lemon pie)

Cobertures i decoracions:
- cobertura de merenga per un pastís de xocolata i magrana  
- cobertura de merenga de cacau per unes magdalenes de plàtan
- floretes amb glaça real per un pastís violeta

Galetes:
- galetes d'avellana
- financiers
- glassa per decorar galetes (com aquestes de Sant Jordi)

  
De les clares també se'n pot fer una truita blanca i andando, però buscant pels blogs sempre es troben receptes enginyoses (com en aquest). 







Galetes cacau i avellana (d'aquest blog)
- 4 clares d'ou (ous del número 0)
- 200gr d'avellanes torrades
- 200gr de sucre
- 1 cullerada d'impulsor (llevat químic)
- 150gr de xocolata (pot ser fondant o no)
- 1 cullerada de cacau en pols

- Primer de tot es baten les clares fins que quedin a punt de neu (i a punt de neu vol dir que quan al girar la cullera no en cau ni una gota)

- Barrejar-les amb el sucre i un polsim de sal 

- Picar les avellanes i barrejar-les amb la xocolata fosa, el llevat i les clares muntades.

- Amb la mànega pastissera (jo en vaig fabricar un amb una bossa de plàstic ben neta) es fan muntanyetes i s'enforna a 150º durant 15 minuts.

Queden unes  galetones cruixents i molt bones!

dimecres, 9 de setembre del 2009

crestes

Fa uns dies vaig provar diferents receptes que feia temps que em venia de gust fer. Primer vaig provar de fer jo mateixa la massa de les crestes, però em van quedar massa gruixudes. Com que tenia gent a sopar i no volia que passéssin un mal moment, vai comprar les bases de La Cocinera.
Farciment:
- tonyina amb sofregit de tomàquet
- figues fresques i formatge curat de cabra

S'humiteja la vora de les crestes i s'aixafen amb una forquilla. Abans de posar-les al forn, s'unten amb ou batut perquè quedin dauradetes. Es podrien fregir però pel meu gust queden massa olioses, i guanyen en calories.

 

dijous, 20 d’agost del 2009

la competència és ferotge

Ostres, a la família hi ha ma mare que també té un hort (de fet, ella el va tenir abans que jo) i ma germana que quan cuina, que no és molt sovint, ho fa de meravella.

Ahir va fer MANDONGUILLES DE PARMESÀ AMB COR DE TOMÀQUET...toma ya!! No he tingut l'honor de provar-les però per la pinta i els ingredients, han de ser boníssimes!!





- carn picada
- alfàbrega
- parmesà ratllat
- 1 ou
- sal i pebre
- un tomàquet cherry o tomàquet tallat petit al centre de cada mandonguilla

dilluns, 17 d’agost del 2009

tzatziki a totes hores!

Ja torno a ser aquí!
Aquestes vacances a Grècia m'han fet venir ganes de cuinar coses refrescants (la mousaka la deixarem per l'hivern).
Els dakos són boníssims, les gambes amb salsa de tomàquet i formatge també, les empanades de formatge, les amanides de tomàquet, cogombre i feta, ...però el què més m'ha enganxat, per senzill i fresc, ha estat el tzatziki.
A internet, com sempre, es troba de totes maneres (amb espinacs, amb pollastre, la versió vegana, etc.), però jo crec que faré la recepta de karakia.

ta leme!