dilluns, 10 de maig del 2010

pastís de poma amb gelat de nous


Fa uns dies va ser l'aniversari de la meva germana, i perquè estigués contenta li vaig preguntar quin tipus de pastís volia. Em va demanar que fos de poma...vaja, hi ha tant poca varietat de pastissos de poma que al principi el repte em va semblar decepcionant...finalment em vaig decidir per fer jo la base del pastís (cosa que ja suposava un repte en si sol), i per preparar un gelat casolà per primera vegada!...és que em complico la vida jo sola!


Pastís de poma inspirat en aquest
Massa:
- 300gr de farina
- 50gr sucre
- 150gr de mantega freda tallada a daus
- un polsim de sal
- ratlladura de llimona
- 3 dits d'aigua

Posar tots els ingredients en un bol i amassar amb les mans fins que la mantega quedi ben repartida, però encara agrumullada, no cal que quedi fosa del tot.


Afegir un raig d'aigua i seguir treballant amb les mans fins a formar una bola que es desenganxi molt bé de les parets (és preferible començar amb molt poc d'aigua i anar-ne afegint segons convingui).


Deixar reposar a la nevera un mínim de 30 minuts perquè sigui freda i es pugui treballar millor.

Farcit:
- 3 pomes golden
- 50gr de sucre
- suc d'1 llimona
- 1 culleradeta de canyella
- 2 cullerades de farina
Posar tots els ingrdients en un bol perquè les pomes quedin ben amarades de tots els sabors (jo les vaig deixar a la nevera d'un dia per l'altra i van quedar tant gustoses...)


Muntatge:
Extendre una mica més de la meitat de la massa i formar, amb l'ajuda d'un corró, la base del pastís. Encaixar-la al motlle que haguem triat.


Farcir amb les pomes macerades i abocar-hi tot el suc.


Extendre l'altra meitat de la bola i formar la tapa, on hi podrem fer els dibuixos que volguem amb l'ajuda d'un talla-galetes o amb un ganivet. Tapar el pastís i unir els extrems de la base i la tapa entre ells.


Enfornar a 180º amb la temperatura a dalt i a baix, uns 20 minuts o fins que estigui dauradet. El resultat és un pastís molt suau amb un toc àcid deliciós



Gelat de nous casolà:  

Vaig estar buscant a diferents blogs i sobretot al monogràfic de l'HEMC sobre gelats i sorbets, i finalment vaig fer la meva adaptació:

- 200mL de nata per muntar
- 250mL de llet
- una cullerada de canyella
- 2 ous
- 200gr de sucre
- 150gr de nous

. Mesclar la nata, la llet i la canyella i posar-ho a foc baix fins que comenci a bullir. Retirar del foc.

. Mentrestant batre els ous amb el sucre fins a punt de llaç (que es pugui dibuixar).


. Afegir els ous a la llet bullida i tornar a posar al foc fins que espesseixi gairebé com la crema pastissera.
. Deixar refredar i tirar-hi les nous (la meitat triturades i l'altra només trencades grollerament).


. Un cop fred, posar-ho al congelador. Perquè no es congeli en bloc, al cap d'1 hora cal batre la crema per trencar els cristalls. Repetir-ho 2 o 3 vegades i ja està!


. Treure del congelador una estona abans de servir...sí, sí! així de fàcil és fer gelat casolà!

10 comentaris:

  1. Ostres, segur que la teva germana va quedar molt contenta! Dos receptes pel preu d'una! Aquesta versió de tarta d epoma m'agrada molt, sobretot perquè es veu ben carregada de poma...
    I el gelat de nous casolà ha de ser boníssim, ideal per inaugurar la temporada de gelats ;)

    ResponElimina
  2. A merecido la pena! me gusta mucho el resultado de tu tarta y el helado que delicia! con nueces... dices que es la primera vez que haces helado... pues vaya manos tienes! ha quedado como el de la mejor heladería e incluso mejor porque es casero... ay, ay me voy que me tientas jeje

    Besitos

    ResponElimina
  3. Val la pena complicar-se la vida, si el resultat és tan fantàstic com el teu. Felicitats a l'homenatjada i a tu per ser tant bona cuinera.

    ResponElimina
  4. QUINA BONA PRESENTACIÓ! el gelat de nous fantàstic!, a reveure.

    ResponElimina
  5. Que bo Gemma! L'altre dia buscava receptes de gelats perquè no n'he fet mai i aquest estiu serà l'estrella de la meva cuina, perquè als meus fills els hi encanten, ja t'ho pots imaginar, i a mi m'encanten els pastissos de poma! Perfecte, no? M'apunto la doble recepta.
    Una abraçada i fins a la propera.

    ResponElimina
  6. mmmmm que bo! M'encanten els pastissos de poma, i a sobre barrejat amb algo refrescant com és el gelat de nous encara millor! M'has fet venir ganes de fer gelat, així que a veure si en breu actualitzo amb un bon geladet!

    ResponElimina
  7. Us recomano a totes que proveu de fer gelat a casa, i veureu que us sorprendreu amb el resultat (ma mare ja m'ha trucat per dir-me que quan hi torni ja no en quedarà ni una gota!)...

    Gràcies per la visita!

    ResponElimina
  8. felicitats a la teva germana... amb aquesta celebració a ningú li importaria complir .. el pastís de poma esplendid... però jo em quedo amb unes ganes enormes de provar aquest gelat ,,,,,
    una abraçada

    ResponElimina
  9. Ei Gemma, sóc l'Alexis! Vaig fer el gelat de nous, però no em vaig conformar i en vaig fer variacions, un amb avellanes, un de xocolata blanca i un amb galetes Granola, ....
    Sense Paraules!! Excepcional! Merci per fer-ho tan fàcil! i merci pel blog!

    ResponElimina
  10. Alfons, estic segura que et quedarà molt bé...i en un gotet dels teus ja ni m'ho puc imaginar!

    Alexis!! Quina alegria!! Que vas fer els gelats pel teu aniversari?...L'any que ve jo tmabé m'hi apunto i et portaré un pastís que no te l'acabaràs!! jaja!! Per molts anys!!!!!

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!