dilluns, 24 maig de 2010

pastís Sacher

Ahir la meva mare va fer un sopar amb amigues, i em va demanar de fer les postres (o potser em vaig oferir jo?...qualsevol excusa és bona...). Com que li havia agradat molt la Mona de xocolata que vaig fer per Pascua, em va suplicar que fes una Sacher amb la cobertura de mouse, així que no vaig oferir resistència i em vaig posar mans a l'obra (com que en va sobrar, avui ens l'acabarem de postres...que bé!).

Aquest pastís és millor fer-lo d'un dia per l'altra, o com a mínim deixar que reposi unes hores a la nevera perquè la xocolata quedi ben assentada.
El pastís es compon de:
- Pa de pessic
- almívar
- farciment de melmelada d'albercoc
- cobertura de mouse de xocolata

Pa de pessic:
- 150gr de xocolata negre fondant al 70%
- 100gr de mantega a temperatura ambient
- 150gr de sucre
- 120gr de farina de blat integral
- 4 ous (clares i rovells per separat) a temperatura ambient
- 1 sobre de llevat químic

Per un costat batre les clares a punt de neu i a part batre els rovells amb el sucre fins que doblin el volum, es blanquegin, i s'hi pugui dibuixar.
A part, fondre la mantega i la xocolata tallada a tossos (en el meu cas eren perles que ja no calen trossejar) al microoones. És millor posar-li pocs segons i acabar de fondre la xocolata mentre es remena, que no pas passar-se i que es cremi.





Incorporar la xocolata amb la mantega als rovells batuts.


Abocar-hi les clares a punt de neu i barrejar suaument amb una espàtula per no perdre volum.


En un bol, barrejar el llevat químic a la farina perquè quedi ben repartit. Abocar-ho sobre la mescla anterior i barrejar-ho amb moviments suaus fins que quedi tot ben incorporat.


Posar-ho en un motlle resistent de forn i enfornar-ho a 180º durant uns 30 minuts, o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net.
Jo deixo el forn obert 5 minuts perquè la temperatura descendeixi lentament i després deixo refredar el pa de pessic sobre una reixeta.


Almíbar:
- 100gr d'aigua
- 100gr de sucre
- opcional: un raig de licor (cointreau, kirsch, etc.)
Es posa tot en un cassó al foc fins que bullli i redueixi; ha de quedar melós com l'almívar dels préssecs en conserva.

Un cop ja tenim el pa de pessic fred, es parteix per la meitat amb un ganivet fi o amb talla-pastissos, un artilugi molt econòmic i a la vegada molt pràctic que et facilita la feina un munt! Si el pastís queda molt alt, es poden fer tres pisos.


Banyem generosament amb l'almívar les dues cares interiors del pa de pessic, tant de la base i com de la tapa. Això permet que el pastís no quedi tan sec i li dóna un extra de sabor si li hem afegit l'alcohol.


Posem una capa generosa, també, de melmelada d'albercoc i tapem (és evident que admet variacions i podria ser de maduixa, fruites del bosc, taronja, etc.)


Cobertura de mouse de xocolata:
- 100gr de nata per muntar
- 100 gr de nata per muntar
- 160gr de xocolata fondant al 70%
Muntar 100gr de nata (perquè monti bé ha d'estar molt freda, just treta de la nevera).
Fondre la xocolata al microones fins que arribi als 40º. A part, escalfar els altres 100gr de nata també al microones fins que arribi als 40º. Barrejar-ho tot i incorporar-hi la nata muntada amb moviments suaus per no perdre volum.

Ara només caldrà cobrir tot el pastís amb la mouse amb l'ajuda d'una espàtula, decorar al gust i deixar refredar a la nevera un parell d'hores. Jo hi vaig fer unes quenelles amb la mateixa mouse de xocolata (veure el post de la Mona) i hi vaig afegir maduixes i fulles de xocolata blanca.


Extra decoració: fulles de xocolata blanca

- fulles fresques a les que se'ls hi notin molt els nervis (jo vaig agafar fulles de menta)
- xocolata blanca fondant


Netejar amb un drap humit les fulles.
Fondre la xocolata blanca al microones i pintar les fulles per la seva part inferior, la menys verda, que sol ser la que té els nervis més marcats.
Posar-ho al congelador 1 o 2 minuts. 
Tornar a fer una capa de xocolata i posar-ho de nou al congelador.
Quan la xocolata ja estigui presa, desenganxar les fulles de la xocolata (és com treure el plàstic d'una enganxina). A la foto es veuen els ditets de ma germana col.laborant per la foto ;)

8 comentaris:

  1. Uau, quin pastis i quin pas a pas, perfecte!

    Una abraçada,

    ResponElimina
  2. Ostres quina bona pinta!!!

    Això de les fulles de xocolata blanca m'ha encantat, no sabia que es feia així!

    Ptns!

    ResponElimina
  3. Uaaaau!!, encara el tinc pendent!, m'agradaria fer-lo amb melmelada de gerds. És un pastís que no falla mai als convidats, oi?, t'ha quedat preciós!.a reveure!

    ResponElimina
  4. Hola preciosa!!! Has fet una feinada grossa, però el resultat val molt i molt la pena! A tu t'ha quedat de meravella i la decoració és molt original!! Petons, guapa!

    ResponElimina
  5. Que rico! que delicia, chocolate! anda que no me gusta a mi... casi puedo saborearlo y todo jeje

    Besitos

    ResponElimina
  6. T'ha quedat sensacional, per a xocoaddictes total!
    Segur que les amigues de te mare van quedar encantades amb aquest Sacher!

    ResponElimina
  7. Sònia, el pas a pas sembla llarg, però un cop s'ha fet un parell de vegades ja es fa en un tres i no res!

    Marta, les fulles són xules eh!?!? i a més quedaràs de meravella! Jo fins ara no donava gaire importància a la presentació, però la veritat és que és un punt important en qualsevol plat...ja se sap que mengem amb el ulls...

    Mercè, segur amb melmelada de gerds queda boníssim, i tens raó que no falla mai!

    Vermells, passar estona a la cuina és una satisfacció per tots nosaltres, i si el resultat acompanya, encara més!

    Cuinera, aquest pastís és xocolatíssim! deliciós! te'n deixo fer una mossegada! jaja!!

    Gemma, m'he descuidat de citar-te, però que sàpigues que les fulles les he tret després de llegir tots els comentaris del teu post del pastís 3 xocolates i veure que responies a algú explicant aquest truquet...moltes gràcies!

    Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris i per passar pel meu blog!

    ResponElimina
  8. Gemma, estaba buscando tu email, pero no lo veo por ningún sitio :S mira este es el enlace donde te deriva para que te registres en las Daring Bakers, allí te lo explican todo, si ves que te lías o quieres comentarme cualquier cosita te dejo mi email: enunrincondelmundo@hotmail.es

    Y el enlace es: http://thedaringkitchen.com/


    Espero verte en el próximo reto jeje, es divertido!

    Besitos reina

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!