diumenge, 28 de novembre de 2010

pastís de mouse de castanyes

Avui us presento el sopar d'ahir a la nit, però malauradament no tinc fotos dels plats salats...quina llàstima perquè van quedar força bé!

Menú per 8
Entrants:
- amanida de canonges, poma, formatge blau i nous
- pastissets de verduretes acompanyats de sofregit de tomàquet (fets igual que aquests, però el farcit va ser a base de verdures saltejades amb sofregit de tomàquet - pebrots verd i vermell i pastanaga -)
- canelons de carbassa i mató (extrets del blog de la  Nee). Us els recomano!! Són molt suaus i aromàtics a la vegada...
Plat fort:
- lluç al forn amb ceba i poma a rodanxes
Postres:
- pastís de mouse de castanyes
- pastís de formatge (el vaig fer perquè no tenia clar que el primer surtís bé...i finalment tots dos van ser un èxit!)

I aquí tenim el pastís! Ha costat!...primer perquè al veure l'HEMC d'aquest mes no tenia clar que acabés trobant una recepta que em fés el pes, després perquè pelar les castanyes es va fer etern (gràcies al meu pinxe una mica menys...), i després perquè no tenia clar que el gust ens agradés...tenia l'aventatge d'haver trobat moltes castanyes als boscos del Montnegre, així que n'havia de fer alguna cosa! 

Pastís de mouse de castanyes (inspirat en aquest)
Pel bescuit:
- 2 ous (rovells i clares per separat)
- 10gr + 25gr de sucre integral
- 25gr de farina de panís
- 8gr de cacau pur
- 15gr de mantega
- 18gr de llet
                                    
Primer de tot batre els rovells amb 10gr de sucre fins que quedi una textura cremosa. Seguidament afegir-hi la mantega fosa i barrejar bé.
En un altre bol haurem mesclat la farina de panís i el cacau, i ara ho incorporarem juntament amb la llet als rovells i ho batrem bé.
En un altre bol muntarem les clares amb els 25gr de sucre restant i les incoporarem a la barreja anterior amb moviments molt suaus per no perdre esponjositat.


Emmantegar un motlle i posar-hi la massa del bescuit. Enfornar a 180º durant uns 20-25 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net.
Deixar refredar.



Mouse de castanyes:
- 95mL de llet
- 25gr de sucre integral
- 130mL + 140mL de nata per muntar
- 10gr de gelatina en pols

Es barregen tots els ingredients menys els 140mL de nata, i s'escalfen fins que quedi una crema suau (es pot utilitzar el batedor elèctric per evitar grumolls). Es deixa refredar.
Mentrestant es munten els 140mL de nata que ens quedaven, i es barreja amb la crema de castanyes un cop estigui freda.



Mouse de xocolata blanca i castanyes:
- 30gr de xococlata blanca
- 30gr de castanyes pelades trencades grollerament
- 160gr de nata muntada
- 15mL de llet
- 2gr de gelatina en pols

Fondre la xocolata blanca amb la llet al microones (molt poca estona per evitar que es cremi) i barrejar-hi la gelatina. Batre fins a dissoldre ( es pot utilitzar el batedor elèctric per evitar grumolls).
Muntar la nata i barrejar amb la xocolata i les castanyes trossejades.


Muntatge:
Es pot muntar un pastís clàssic per capes:
- el bescuit es deixa al mateix motlle en el que l'hem cuit
- a sobre s'hi aboca la mouse de castanyes i es posa a la nevera perquè es refredi i comenci a quallar
- finalment es posa la mouse de xocolata i castanyes i es torna a posar a la nevera unes hores

O bé, es pot fer una semicircumferència:
- es folra un bol d'amanida amb plàstic de cuina
- s'hi aboca la mouse de castanyes i es posa a la nevera a refredar i quallar
- després s'hi tira la mouse de xocolata i castanyes i es torna a refredar 
- finalment es dóna la volta amb el bescuit de base i es retalla a la mida de la mouse.


Decoració:
- xocolata negre per fondre
- mantega
Fondre la xocolata al microones i barrejar-la amb la mantega (les quantitats són a ull, i cal tenir en comtpe que quanta més mantega més suau serà la cobertura i quanta menys, més dura quedarà).
Extendre la cobertura per sobre del pastís i deixar que refredi.

dijous, 25 de novembre de 2010

pastís invertit de taronja i maduixa (CWK)

Aquesta és la meva primera aportació a la recepta mensual que proposa el Cercle Dolç de Whole kitchen, i la veritat és que n'estic bastant orgullosa, perquè he variat la recepta original de la que hem de partir i perquè l'aroma que desprenia el forn quan s'estava fent ja feia endevinar el sabor i la textura suaus que tindria...proveu-lo amb les varietats de fruita i essències que més us agradin i disfruteu-lo!


Pastís invertit de taronja i maduixa

Coberta:
- 60gr de mantega
- 80gr de sucre blanc
- 80gr de sucre morè
- 1 taronja tallada a rondanxes
- maduixes en almíbar

Posar els sucres i la mantega a foc mig i deixar que s'homogenitzi i que els els sucre comencin a caramelitzar (jo em vaig passar una mica de temps...). De seguida ho abocarem al motlle escollit prèviament untat de mantega.
Per sobre hi col.locarem les rodanxes de taronja i unes quantes maduixetes que abans haurem assecat bé perquè l'almíbar no humitegi el bescuit.

Pel bescuit:
- 195gr de farina
- 2 culleradetes de llevat químic
- un pessic de sal
- 120gr de mantega
- 200gr de sucre
- 1 cullerada d'essència d'aigua de taronger
- 2 ous (rovells i clares per separat)
- 120mL de llet

Per un costat batre la mantega i el sucre fins a homogenitzar; després afegir-hi els rovells un a un i seguir batent; finalment tirar-hi l'essència i barrejar de nou. 
D'altra banda, haurem barrejat la farina, el llevat i la sali i ara ho tirarem tot a la barreja anterior de mica en mica alternant amb la llet, fins a obtenir una massa cremosa.


Finalment, batrem les clares a punt de neu (recordo que això vol dir que al girar la cullera no n'ha de caure ni una gota...i també recordo i recomano tenir un aparell elèctric si no es vol acabar amb el braç del Popeye).
Les afegirem a la massa amb l'ajuda d'una espàtula i amb quatre moviments molt suaus per no perdre esponjositat.

Ara ja podrem avocar la massa al motlle i ho enfornarem a 180º durant uns 40 minuts, o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti ben net (jo el forn el poso només amb a la temperatura per sota, però si teniu un forn amb aire, va millor per tots costats i amb el ventilador encès).


Deixar refredar dins el motlle uns 10 minuts i després desmotllar i posar sobre una reixeta perquè s'acabi de refredar bé.


Per decorar es poden fer unes tires amb la pell de la taronja i es caramelitzen: primer cal escaldar-les 3 cops amb aigua bullent perquè perdin l'amargor i després s'aboquen a un almíbar fet amb la mateixa quantitat d'aigua que de sucre, i es couen fins que quedin lleugerament transparents.

hemc 48 - puré de castanyes


Les castanyes! Quin tema més difícil que ha proposat la Sara de Cocina para Emancipados per aquest Hemc...potser per això no he tingut res a punt fins a última hora, i només en puc presentar una part...

El dia que vam anar al Montnegre i vaig trobar cireretes d'arbóç, també em vaig omplir les butxaques de castanyes! i que boniques que són dins dels seus escuts protectors...són com eriçons de terra!

hemc #48 - castañasAquest puré no és en si un plat, sino que serveix per preparar moltes receptes, tant dolces com salades.
Amb aquest puré he preparat aquest pastís.



Puré de castanyes 
(font: el gran chef)
- 1kg castanyes fresques
- 200mL de llet calentona
- 90gr de mantega

Bullir les castanyes durant uns 40 minuts. Deixarles refredar i pelar-les...això porta el seu temps, i si esteu davant la tele mirant algun programa tonto, molt millor!




Triturar les castanyes ja pelades i incorporar la llet calenta i la mantega fins que quedi la consistència de puré.

 




dissabte, 20 de novembre de 2010

pastís de iogurt grec i llima (i menú)

Com que quan tinc amics a menjar a casa em passo gairebé més estona buscant idees que cuinant-les, avui començo una secció on, a part d'explicar alguna recepta, hi afegiré tot el menú que he preparat. Espero que a algú li serveixi d'inspiració!

Menú per 6:

- galets farcits (idea de la Carme de Cocina con sabor): galets bullits i un cop freds farcits de tonyina, pebrot vermell, olives i maionesa.


- ous farcits d'espincacs i mató (del llibre "365 Recetas para tapas" de Blume): ou dur farcit d'espinacs, mató i el rovell d'algun dels ous. Rovell d'ou per decorar.
NOTA: afegir alguna cosa que li doni més sabor, com anxoves, panses, bacó, etc.


 - espàrrecs amb maionesa


- xurrasco a l'estil Shish Kebab (recepta egípcia) amb tomàquets a la planxa: el xurrasco es deixa macerar durant unes hores amb ceba, all, safrà, suc de llimona, i julivert; es passa a una altra plata i s'enforna fins que estigui cuit de tot arreu.



Pastís de iogurt grec i llima (del blog Tartas Provocativas):
NOTA: recomano fer-lo amb un motlle de 18cm com la Maria Lunarillos, ja que jo el vaig fer amb el de 23 i em va quedar molt baixet. 

Per la base:
- 60gr arròs inflat
- 150gr de xocolata negre
- 50gr de nata líquida

Triturar l'arròs inflat i barrejar-lo amb la xocolata fosa al microones (sempre alerta de no passar-se amb el temps i que es cremi).


Posar-ho tot al motlle i aixafar bé per fer una bona base. Posar-ho a la nevera mentre preparem el farcit.


Pel farcit:
- 600gr de iogurt grec
- la pell ratllada de 4 llimes
- 60mL de suc de llima
- 50gr de sucre llustre
- 12gr de gelatina en pols (o 8 fulles de gelatina)

Barrejar el iogurt amb el sucre, i el suc i la pell de les llimes. Després s'hi barreja la gelatina en pols (si s'utilitzen fulles cal que s'hidratin prèviament, s'escorrin, s'escalfin una mica al microones perquè es desfagin bé). 
Es tira la crema de iogurt sobre la base i es torna a deixar a la nevera perquè comenci a quallar.











Decoració:
- xocolata per fondre

Si teniu un Decopen de Lekué, es pot posar la xocolata a dins i fondre-la directament al microones (com sempre, vigilant amb el temps per no cremar-la!).
Tallarem un tros de paper de forn que pugui encerclar tot el pastís i hi farem la sanefa que més ens agradi.


Desemmotllarem el pastís, i amb l'ajuda d'un "pintxe de cuina" posarem el paper de forn tot al voltant. 


Posarem  de nou el pastís a la nevera i quan la xocolata ja sigui ben presa retirarem el paper de forn...màgicament la sanefa haurà quedat enganxada al pastís!

dimecres, 17 de novembre de 2010

pastissets amb cireretes d'arboç


Aquesta recepta és per participar al concurs de Cuina Silvestre que organitza el blog La Flor del Calabacín.

 
Fa uns dies vam anar al Montnegre amb uns amics amb la idea de buscar bolets...i buscar-los els vam buscar, però no en vam trobar ni un! Això sí, jo vaig arreplegar unes quantes cireretes d'arboç i moltes castanyes (amb les que espero fer alguna cosa per l'HEMC d'aquest mes).






La recepta és senzilla, ja que no volia fer malbé les cireretes amb coccions ni coses rares.
La base és la mateixa que la del pastís de préssecs i peres que vaig fer fa uns dies, la qual s'enforna uns minutets fins que s'infli una mica.
Un cop freda s'hi posa pel damunt el farcit que és crema catalana, i es torna a enfornar uns 10 minuts. 


Finalment per sobre s'hi col.loquen les cireretes rentades amb molt de compte (jo les vaig summergir en aigua per no posar-les sota el raig directament i que se'm fessin malbé).


Si sou seguidors del blog Dulces Bocados, veureu que va publicar una recepta pràcticament igual fa uns dies, però us juro i perjuro que jo ja la tenia a punt...no em digueu copiona, si us plau...

dilluns, 15 de novembre de 2010

el meu AIG i la crema catalana

Avui mateix ha arribat un paquet a casa meva...aish, quina il.lusió! Quan l'he obert encara me n'ha fet més, perquè hi contenia un individual molt bonic i...un bufador (carregat!) que tenia a la llista de desitjos!

El paquet venia d'Andalusia, i més concretament del blog Mi Alacena, que porten a quatre mans la Loli, gallega, i l'Africa, andalusa. Per cert, us recomano que hi passeu, perquè tenen unes receptes molt temptadores...
Hi adjuntaven una carta on l'Africa m'explicava que per ella també és el primer any que participa a l'AIG i que li he fet anar una mica de bòlit buscant coses per regalar-me, fins que es va decidir pel bufador. 

Africa, que sàpigues que l'has encertat de ple...tant que avui ja het una crema catalana dedicada per vosaltres dues! Moltíssime gràcies a vosaltres i a la Bea per organitzar aquest esdeveniment que ja ens porta aromes nadalencs...

 
Hoy mismo ha llegado un paquete a mi casa...aish, que ilusión! Cuando lo he abierto aun me ha hecho más, ya que contenia un individual muy bonito y...un soplete (¡cargado!) que tenía en mi lista de deseos!
El paquete venía de Andalucía, y más concretamente del blog Mi Alacena, que llevan a cuatro manos Loli, gallega, y Africa, andaluza. Por cierto, os recomiendo que os passéis por allí, porque tienen unas recetas muy tentadoras...
También había una carta donde Africa me explicaba que para ella también era el primer año que participaba en el AIG, i que yo la había hecho ir de un lado para otro buscando cosas para regalarme, hasta que se decidió por el quemador. Africa, que sepas que lo has acertado de lleno...tanto que hoy he hecho una crema catalana para vosotras dos!
Muchíssimas grácias a vosotras y a Bea por organizar éste evento que ya nos trae aromas navideños...

Crema catalana:
- 250mL de llet
- 2 rovells d'ou
- 50gr de sucre
- 15gr de farina de panís (maizena)
- Canyella (1 branca o una cullerada en pols)
- Pell llimona

EXTRA: en un curs vaig aprendre que la diferencia entre les cremes conegudes és la quantitat de farina de panís, i així van de menys a més espesses:
                              natilles:               10gr per 250mL de llet
                              crema catalana:    15gr per 250mL de llet
                              crema pastissera:  20gr per 250mL de llet

Posar a bullir la llet amb la pell de llimona i la canyella. Quan arrenqui el bull, retirar-ho del foc.
A part batre els rovells amb el sucre, i després barrejar amb la maizena. Afegir-hi la llet colada, sense deixar de batre, i tornar a posar al foc fins que arrenqui de nou el bull i espesseixi (és com màgic!).


De seguida tapar "a pell" amb paper film (o sigui, ben arran de la crema) per evitar que formi una capa espessa que l'espatllaria (i ho dic per experiència). Si no s'ha d'utilitzar de seguida, s'aconsella posar-la a la nevera per evitar problemes de salut (com la famosa Salmonella).
Un cop freda i emplatada (si pot ser a la clàssica terrina de fang), posar sucre per sobre i cremar amb un BUFADOR NOU DE TRINCA ;) i així aconseguir una capa cruixent i deliciosa que és la guinda d'aquest plat!


divendres, 12 de novembre de 2010

brownie

Fa pocs dies que el vaig fer, i per primera vegada a la meva vida!! Vaig seguir la recepta que van penjar la Sandra i el Xavi d'Els fogons de la Bordeta, un blog que he descobert fa molt poc, però que ja em té enganxada. Mireu a la secció "la Taula" quines idees tenen per presentar els menus que preparen pels seus sopars...són xulíssims!

Ingredients:
- 100gr de mantega
- 250gr de xocolata negre per fondre
- 200gr de sucre integral
- 3 ous
- 75gr de farina de panís o d'arròs (perquè la textura sigui més suau)
- Un grapat de perles de xocolata blanca (no tenia nous...) 

Batre els ous amb el sucre fins que quedi una barrja espumosa. A part, fondre la mantega i la xocolata al microones (sempre anant molt alerta de que no es cremi, per tant és millor parar el micro quan encara quedin trossos sensers de xocolata que anirem fonent mentre betem amb força).
Barrejar els ous i la xocolata i afegir-hi de mica en mica la farina. Finalment tirar-hi les perles de xocolata blanca.


Untarem un motlle quadrat amb mantega i l'empolsinarem de farina perquè poguem desmotllar millor el brownie un cop cuit. Hi abocarem la massa i ho enfornarem a 160º amb la temperatura a dalt i a baix, durant uns 30minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net, però no del tot (així queda més tovet i xocolatós del mig). 

Un cop fred, ja el podrem tallar a quadradets i el degustarem així, a pèl!!

dimarts, 9 de novembre de 2010

panellets amb maduixa

Ja ho sé, ja ho sé, vaig tard! però és que he cuinat tant i he fet tantes coses aquests dies que no he tingut temps de publicar res...però més val tard que mai, tu! I si pot servir com a inspiració pels de l'any vinent, doncs aquí va la meva aportació!!
 
Ingredients (base extreta del blog de l'Alba, no deixeu de visitar-lo!):
- 1 ou
- 166 gr de farina d'ametlla
- 83 gr de sucre integral
- unes quantes maduixetes seques (o qualsevol altra fruita que us vingui de gust)

El procediment de base és molt molt senzill: barrejar la farina i el sucre i afegir-hi l'ou batut fins a aconseguir una massa pastosa amb la que poguem treballar (i estic d'acord amb l'Alba en dir que sembla que sigui impossible que s'acabi estovant, però paciència!).


Afegir-hi les maduixetes seques una mica triturades, i amassar perquè s'incorporin bé a la massa.


Fer boletes amb les mans ben netes, aixafar una mica el centre, i posar-hi uns trossets més de maduixes de forma decorativa. 
Enfornar a 250º uns 4 o 5 minuts.