dimecres, 21 de desembre del 2011

pannacotta de iogurt amb sorpresa


Amb aquestes postres lleugeres, que poden servir per acabar un dels abundants àpats que ens esperen aquests dies, us vull desitjar un
 
BON NADAL!  

També us vull agraïr a tots les vostres visites i comentaris, i us vull regalar una mica de la il.lusió que em va fer saber que he estat sel.leccionada per Whole Kitchen en el concurs "Tu mejor tarta". Una abraçada!

Ingredients (extret del blog de la Gemma):
- 6 iogurts desnatats
- 100mL de llet
- 10 cullerades de sucre (o segons ens agradi més o menys dolç)
- 3 gr d'agar-agar
- melmelada d'albercoc

Per un costat mesclar els iogurts amb el sucre.
A part, posar la llet al foc junt amb l'agar agar i deixar bullir just 30 segons. Deixar refredar una mica mica i barrejar-la amb els iogurts.

Posar una mica de la mescla a les copes i deixar refredar i quallar uns 15 minuts a la nevera.
Treure les copes de la nevera i posar un parell de cullerades de melmelada al centre, i acabar d'abocar els iogurts pel damunt.
Deixar quallar a la nevera mínim 1 hora.

dissabte, 17 de desembre del 2011

pastís de xocolata i magrana


Aquest pastís tan vistós, el vaig preparar ja fa uns quants dies, per celebrar que la meva petitona va fer 6 mesos. La veritat és que no estarem celebrant cada mig any que fagi, però qualsevol ocasió és bona per reunir la família i fer un bon dinar!
Tenia ganes d'utilitzar les magranes, però també tenia clar que la xocolata sempre és un èxit. Els resultat és un pastís dens, amb forta presència de la xocolata, amb una de les cobertures més conegudes dels cupcakes, i amb menys gust a magrana del què m'hagués agradat (potser quan vingui el temps de les maduixes el repeteixo i la combinació sigui millor).

Pa de pessic de xocolata (de mari's cakes)
- 125gr de cacau al 100% en pols
- 175mL d'aigua calentona
- 6 ous
- 250gr de sucre llustre
- 2 culleradetes d'essència de vainilla
- 320gr de farina de kamut
- 1/2 culleradeta de sal
- 2 culleradetes d'impulsor (llevat químic)
NOTA: la Mari dóna la opció d'afegir-hi oli o mantega (uns 200gr), cosa que recomano perquè la textura del pa de pessic sigui més melosa, ja que pel meu gust va quedar massa eixut.

 
Primer de tot batrem la xocolata junt amb l'aigua calenta fins que quedi ben dissolta.

1 i 2. En un bol, i amb l'ajuda d'una batedora elèctrica de varetes, començarem a batre els ous amb el sucre fins que barreja sigui ben homogènia, espumosa i d'un color més pàl.lid (que estigui a punt de llaç: o sigui que es pugui dibuixar amb el raig que va caient).

3 i 4. Hi abocarem el cacau i remourem amb una espàtula perquè quedi ben homogeni.

5. A continuació anirem afegint els ingredients secs de mica en mica (la farina, el llevat i la sal que haurem barrejat bé en un altre bol).

6. Ho posarem a un motlle desmotllable.


Finalment, l'enfornarem a 180º uns 40 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.


Almíbar
- 6 cullerades d'aigua
- 6 cullerades de sucre
- les llavors d'una magrana
Posar-ho tot a foc baix fins que es dissolgui tot el sucre i es comenci a caramelitzar. Aleshores ho triturarem les tot amb la batedora elèctrica.


Cobertura de merenga suís (swiss meringue buttercream) del llibre Martha Stewart's CUPCAKES
- 4 clares d'ou
- 1 tassa i 1/4 de sucre
- 1 tassa i 1/2 de mantega (330gr)
- les llavors d'1 magrana
Primer de tot posem les clares i el sucre al bany maria, i sense deixar de btra, esperar a que la preparació esitugi tèbia i el sucre s'hagi dissolt completament (foto 1).
 
Ara, recomano tenir una batedora de varetes elèctrica: a mà es pot fer, però s'ha de batre una bona estona...així que cadascú decideixi!; jo tinc un aparell de la casa Jata que no em va costar ni 40 euros i que munta perfectament mentre faig altres coses, com saludar la Joana que juga al menjador! ;)

Doncs el què deia: a la batedora, posar velocitat mitja-alta, fins que es formin pics esponjoses (foto 3). Seguirem batent fins que notem el bol que es refreda i a obtinguem una cosistència espessa (foto 4).

Després, a velocitat baixa-mitja, hi anirem afegint la mantega a daus, de mica en mica, sense deixar de batre, fins que l'hi haguem posat tota.


Finalment, triturarem les llavors de la magrana i les hi incorporarem amb l'ajuda d'una espàtula.



Muntatge:
Per començar, partirem el pa de pessic per la meitat i el pintarem amb tot l'almívar. Posarem una mica de la cobertura per sobre l'almívar perquè ens en quedi una capa al mig del pastís, i el taparem amb la part superior del pa de pessic.


Finalment, cobrirem tot el pastís amb la cobertura i el decorarem al gust. Amb un bon grapat de llavors de magrana queda molt bonic!


I amb aquesta foto del tall, ja veieu que al mig hi queda una capa de la cobertura. A disfrutar-la!

dissabte, 10 de desembre del 2011

tiramisú de plàtan


Amb aquest tiramisú participo al Concurs que Whole Kitchen ha convocat per celebrar el 1r aniversari de la revista online. Si encara no la coneixeu, entreu-hi i veurem quines receptes més bones i quin estilisme més fi...sensacional!


Tiramisú de plàtan
. melindros
(els podeu fer de la manera convencional, o bé en forma de làmina gran):
- 3 ous (clares i rovells per separat)
- 75 gr de sucre (37,5gr per les clares i 37,5gr pels rovells)
- 95 gr de farina + 2 cullerades de farina de panís
- sucre llustre

Per un costat batre les clares a punt de neu, afegir-hi la meitat del sucre i seguir batent.
A part, batre els rovells amb la resta del sucre fins que quedi una barreja groguenca, escumosa i molt suau.
Seguidament, barrejarem les clares amb els rovells, molt suaument, amb l'ajuda d'una espàtula.
I finalment, hi afegirem les farines ben mesclades, també amb moviments suaus amb una espàtula. No batre en excés per no perdre esponjositat.

Posar la massa sobre una safata amb una mica d'alçada, perquè no vessi (o directament sobre la safata del forn ben emmantegada i enfarinada perquè no s'hi enganxi).


Hi empolsinem sucre llustre pel damunt i passats 5 minuts n'hi tornem a empolsinar. 
Ara ja podem enfornar a 180º durant uns 12 o 15 minuts (sempre depèn de cada forn).

. crema de mascarpone amb plàtan:
- 6 rovells d'ou (per aprofitar les clares, busqueu receptes aquí)
- 150gr de sucre
- 375gr de mascarpone a temperatura ambient
- 3 plàtans (250gr)

Primer de tot, batre els rovells amb el sucre fins a punt de llaç (o sigui que al aixecar la batedora poguem fer dibuixos amb el regalim).
Després treballarem una mica el mascarpone perquè sigui ben cremós, i l'anirem abocant als rovells de mica en mica fins que quedi ben barrejat.
En un bol aixafarem bé els plàtans, i els incorporarem a la mescla anterior.


Muntatge:
- 1 tassa de llet amb cola-cao
- cola-cao en pols
- xocolata per fondre

Retallar les bases de melindro de la mida del motlle desmotllable, i humitejar-les molt bé amb la llet amb cola-cao.
Posar una de les bases al fons del motlle, omplir amb la meitat de la crema de mascarpone, tapar amb l'altra base de melindro, i acabar amb la resta de la crema de mascarpone.


Posar a la nevera unes hores (si pot ser, tota la nit); i per fer una presentació més vistosa que senzillament posar el tiramisú dins un motlle, es pot posar al congelador i així no ens caurà per tots costats.

Un cop el desmotllem l'empolsinarem amb el cola-cao en pols i el guarnirem com més ens agradi.

dijous, 8 de desembre del 2011

gelat de plàtan (només plàtan!)

Quin descobriment! 
Ahir, vaig estar xefardejant per blogs buscant receptes per aprofitar plàtans (que en tenim uns quants i es poden començar a fer malbé), i a part de trobar moltes receptes de coques, galetes i pans, en vaig trobar una que em va encuriosir, i com que és molt simple de fer avui m'hi he posat...el resultat és espectacular!

Ingredients:
- 3 plàtans...i prou!

Pelar i tallar els plàtans a rodanxes i posar-los en una carmanyola al congelador, unes 2 hores.
Passat aquest temps, triturar-los amb el minipimer...seguir triturant...i al cap d'una mica ja tindrem els plàtans aixafats amb una consistència apta per acomapanyar un brownie, un coulant o per omplir una cassoleta de xocolata!

dijous, 1 de desembre del 2011

braç de gitano de xocolata

Aquest braç de gitano el vaig preparar per dinar amb unes amigues i també per Sant Andreu, dia que ha quedat marcat al calendari gràcies a la tieta Lourdes, molt estimada per tota la família, i que, no sé com, aconsegueix saber i recordar tot el què li expliquem (i mira, que entre nebots, re-nebots, néts valencians i avant-passats, té molta feina!).














Base de pa se pessic genovès :
- 3 ous (rovells i clares per separat)
- 100gr de sucre fi (jo en tinc d'integral, i el passo per la trituradora per fer-lo més melós)
- 100gr de farina de kamut
- 1 culleradeta d'essència de vainilla

Batre les clares a punt de neu i afegir-hi de mica en mica el sucre sense deixar de batre. A part, batre els rovells lleugerament i afegir-los a les clares amb moviments molt suaus.
Finalment, afegir-hi la farina passada pel sedàs (o per un colador fi) i barrejar-la també amb moviments suaus.

Posar la massa sobre la safata del forn amb paper sulfuritzat al damunt o sobre una base de silicona molt baixa, i enfornar a 180º uns 10 minuts.
De seguida que estigui cuit, cal desmotllar-lo sobre un drap humit i enrotllar-lo (si esperem a que es refredi ens serà impossible)(fotos del pas a pas aquí).

Farcit de trufa:
- 160gr de xocolata negre fondant
- 100mL + 100mL de nata per muntar

Escalfar la xocolata fins a 40º i remoure fins que es fongui tota; escalfar 100mL de nata fins a 40º i barrejar amb la xocolata fosa.
A part, batre la nata restant i amb moviment suaus incorporar-la a la xocolata.

Un cop el pa de pessic estigui ben fred, desenrotllar-lo i farcir-lo amb la trufa, arribant bé als laterals però deixant 2 cm sense farcir just al final.
Tornar a enrotllar i deixar reposar a la nevera.

Cobertura cítrica:
- 1 tassa i mitja de sucre glaç
- 3 cullerades de suc de llimona
- 1 culleradeta de pell de llimona ratllada
- pel damunt: caramelets de xocolata

Barrejar tots els ingredients fins a obtenir una crema densa; abocar-la sobre el pa de pessic deixant que vessi pels costats.
Finalment, posar els caramelets com més ens agradi (jo els he fos una mica a l'escalfor d'una espelma, per poder-los enganxar bé!)

mouse de llimona i infusió de fruits vermells


Fa uns dies vam dinar a casa del Marc i la Be, uns amics que cuinen com els àngels! Quin àpat! Ens van rebre amb una tapeta amb crema de carbassa i ceba caramelitzada, sobre un pa encara calent del forn; després un entrant de brandada de bacallà amb salsa de pebrot i xips de moniato; després ens van donar pizzes integrals, (amb la base comprada al forn fortino) una amb verduretes i l'altra amb brandada i pinyons; i finalment un rodó de vedella ecològica amb diferents salses per escollir (la de poma boníssima!)...espero que em passin les receptes i algun dia poder-les compartir aquí!

Jo de postres, i com que l'amfitriona ha passat per una temporada d'abstinència de sucres, gluten i làctics, havia de trobar una proposta apte per ella, i que ens agradés a tots!
Després de molt mirar pels blogs, em vaig decidir per aquesta mouse de llimona que no porta sucre, ni làctics, i la vaig acompanyar d'una gelea d'infusió d'herbes.

Mouse de llimona (extret del blog de la Palmira):
- 3 ous
- 100mL de suc de llimona (3 llimones)
- 85gr de xarop d'atzavara (sirope de ágave) (pot ser sucre o mel)
- 100mL de crema de soja (o bé nata per cuinar)

Només cal batre els ous i afegir-los a la resta d'ingredients ja mesclats, sense deixxar de batre. Posar-ho als motlles escollits i deixar quallar.

Gelea d'infusió de fruites del bosc (adaptada del llibre "Agar Agar" de la Clea)
- 200mL d'aigua
- un grapat d'herbes de tè de fruites del bosc
- 2gr d'agar agar
- 1 cullerada de xarop d'atzavara

Posar l'aigua al foc junt amb l'agar agar. Quan arrenqui el bull, afegir-hi les herbes, i deixar coure 2 minuts. Tapar i deixar reposar fins que estigui tebi.
Abocar-ho sobre la mouse, que haurà quallat mentre fem la infusió, i deixar refredar abans de posar a la nevera.
A l'hora de servir, ho vaig acompanayar d'un crumble que vaig fer barrejant farina d'arròs amb margarina vegetal ecològica i xarop d'atzavara (les mesures van ser a ull però es tracta de fer una barreja amb les mans que quedi grumollosa, i que al posar-la al forn uns minuts quedi terrossa).

Fent aquesta recepta he après coses molt interessants sobre el xarop d'atzavara, com la informació que dóna aquest blog:
Cuando se sustituya en una receta el azúcar por Sirope de Ágave, se utilizará aproximadamente un 50% MENOS de cantidad de sirope que la especificada de azúcar. Además se disminuirá la cantidad de líquido especificado en la receta en 1/2 taza.